Renovera sovrum

2023-02-02 Tone Westerholm
Säng med rosa lakan och vita väggar i bakgrunden, samt ett nattduksbord med en bukett rosa blommor på.

Är det dags att renovera sovrummet? Här har vi samlat tips, inspiration och råd gällande en sovrumsrenovering. Det behöver inte vara komplicerat att göra om sovrummet – beroende på vad du vill göra för typ av ändringar kan du göra det mesta av jobbet själv. Läs vidare för att ta reda på inspiration gällande en sovrumsrenovering, kostnader och vad du bör tänka på inför renoveringen. 

  • På 5 minuter eller mindre kommer du att läsa om olika typer av stilar till ditt nya sovrum, vad en sovrumsrenovering kan kosta, om det går till att renovera sovrummet själv och även några viktiga tips att ha i åtanken. 

Renovera sovrum: inspiration

Ett bra första steg med ett projekt som detta är att börja med planeringen. Vad för stil är du ute efter att skapa? Bohemisk, modern eller något mittemellan? Vilka element i rummet behöver du tänka på? Ska väggarna målas om, ska sängen bytas ut, ska golvet göras om? Vad är budgeten du vill hålla dig till? 

Bohemisk stil

Det bohemiska sovrummet är en stil som har funnits sedan länge och inspireras av den franska bohemiska stilen från 1700-talet. Det är en populär stil som blandar olika färger, textilier och mönster för att skapa en global och eklektiskt känsla. En bohemisk stil innebär oftast färgglada väggar och sängkläder, flera dekorativa inredningsdetaljer såsom en unik soffbord eller matta, samt några föremål att dekorera väggarna med. 

Sovrum i mjuka färger och harmonisk stil.

Modern stil

Ett modernt och minimalistiskt sovrum kommer alltid vara tidlöst. Denna stil lägger oftast vikt på minimala neutrala färger, en mindre användning av möbler och att uppskatta det tomma utrymmet som finns i rummet. I ett modernt sovrum kan fondvägg som står i kontrast med det neutrala, ge en fräsch känsla. Ett modernt sovrum är en renoveringsalternativ som kan kräva mindre arbete då det ingår oftast lättare jobb såsom att byta ut lamporna, sängkläder och några mindre inredningsdetaljer, samt enklare väggmålning. 

Modernt sovrum i beiga färger med bäddad säng, sängbord i trä och sänglampa.

Vad kostar en sovrumsrenovering?

En hel sovrumsrenovering (inklusive nytt golv, väggmålning, och inredning) gjord på egen hand kan kosta någonstans mellan 1 000 kronor och 15 000 kronor per kvadratmeter, beroende på vad för material du väljer att arbeta med samt vad exakt det är du vill göra om. Dessutom kan det kosta ännu mer om du väljer att anställa en proffs att hjälpa till. Men om du bara ska renovera delar av sovrummet kommer priset vara någorlunda mindre – beroende på vad som ska utföras. 

Priset är något att hålla koll på under renoveringen – det är lätt att gå över budgeten om man inte håller sig inom en prisram. Oavsett budgeten är det en viktigt att ha hemförsäkring ifall något händer under renoveringsprocessen. Det kan också vara smart att kolla vad din hemförsäkring täcker innan du börjar med renoveringen.

Beroende på i vilken stil du vill renovera kan kostnaden ändras i och med att vissa element varierar i både pris och kvalité. Till exempel kan ett modernt sovrum kosta i vissa fall mindre än ett bohemiskt sovrum då det ingår oftast mindre element i en minimalistisk stil, och därav spenderar du mindre. Kvalitén på varorna du köper kan också påverka priset - det finns alltid billigare och dyrare alternativ att välja bland. Allt beror på vad för typ av varor du köper, hur många och vilket märke du köper av. 

Om du skulle vilja ta ut ett lån för sovrumsrenoveringen kan du enkelt jämföra lån via Zmarta så hittar du ett lån med lägsta räntan för dig. 

Renovera sovrum själv

Som tidigare sagt är det absolut möjligt att renovera sovrummet själv. Men beroende på din egen erfarenhet och färdigheter samt på vad för jobb som ska utföras kan det vara svårt att veta om du bör anställa ett proffs eller inte. En sovrumsrenovering är inte lika komplicerat som att renovera toaletten, badrummet, trädgården, eller köket där det finns flera tekniska delar av processen som kan kräva specifik kunskap och kunnighet med till exempel el- eller rörarbete. 

Om renoveringen i sovrummet kräver denna typ av teknisk kunskap kan det vara klokt att ta hjälp av en professionell hantverkare för just de delarna av renoveringen. Dessutom kan det vara lämpligt att anställa hjälp om du ska skaffa nytt golv i sovrummet, då detta kan vara ett krävande och tekniskt arbete som kan vara både svårt och eventuellt farligt att sköta själv. Men om du ska utföra lättare jobb såsom att måla väggarna, installera en ny säng, och byta ut möbler är det lätt att fixa det på egen hand. 

Sista tipsen

Innan du går iväg och börjar med renoveringen kan du ha dessa sista tips i åtanke: 

  • Möblera om först. Något du kan göra innan du börjar med själva renoveringen är att först möblera om rummet. Du kanske inte riktigt vet vad du vill göra med renoveringen än och vet bara att du är sugen på lite förändring i rummet. Då hittar du eventuellt det du är efter med en ommöblering och sparar både pengar och tid genom att skippa renoveringen helt och hållet.

  • Hitta inspiration för ditt nya sovrum genom att först möblera om - du kanske inser att sängen passar bättre på andra sidan rummet, och nu har du en plan framåt för renoveringen.   

  • Ge förvaringen en uppgradering. En del av sovrummet som kanske inte tänks så mycket på är förvaringen. Att skaffa ny förvaring som en ny fräsch garderob eller ett klädställ i sovrummet är ett enkelt sätt att uppgradera rummets utseende till ett oftast billigt pris. 

  • Tänk på belysningen. Höj mysfaktorn i ditt nya sovrum med belysning som skapar en härlig stämning. Detta kan du göra med mindre belysning såsom en läslampa, golvlampor eller fönsterlampor. Om du väljer att ha en taklampa, se till att skaffa en med en dimmer för att kunna kontrollera ljusets styrka. 

  • Glöm inte växter! Att ha lite grönt i rummet gör så mycket för stämningen. Växter bidrar till en levande känsla i rummet och har en lugnande effekt. Dessutom ökar växter syremängden i rummet, vilket är såklart bra för hälsan och välmåendet. Se till att placera växterna någonstans där de får tillräckligt mycket ljus, och kom ihåg att vattna dem regelbundet. 

Om du har tankar på att renovera andra delar av hemmet bör du inte missa inte att ta en titt på våra allmänna tips på en hemrenovering

Fler i samma kategori

Se alla
foto av persons händer som påtar i jord med vita handskar.
Renovera trädgård: inspiration och tips till drömträdgården
Vi ger dig tips och inspiration till att förvandla om trädgården till din drömuteplats.
Mor och dotter lagar mat i köket med vitt kakel och vita skåpsluckor. På köksbänken ligger det avokado och andra grönsaker.
Renovera köket
Tips för din köksrenovering. Vad du bör tänka på, vad det kostar, och inspiration.
ett modernt badrum i vitt med kommod och spegel i trä samt toalett, dusch, fönster, handfat.
Renovera badrum - det här behöver du veta innan du sätter igång
Allt du behöver veta om en badrumsrenovering gällande försäkring, tips och regler.