Bolån

Renovera ditt hem - tips för att komma igång

2023-01-25 Tone Westerholm
kvinna och man i blåa jeans och vita t-shirtar sitter på knä framför ett tråg med målarfärg.

Det finns många saker du kan göra för att förbättra ditt hem, oavsett hur fint det redan är. Dessa förbättringar kan göras både för att förbättra ditt nuvarande boende och för att öka värdet om du ska sälja det senare. Relativt små förändringar, som att måla om ett rum, kan ha stor inverkan på hur fint hemmet känns och hur mycket du kan sälja det för.  Här är några råd och tips på saker att tänka på när du renoverar ditt hem oavsett om du vill göra en större renovering eller bara några få förbättringar.

  • På 5 minuter eller mindre kommer du att läsa om: Tips och råd för att planera och genomföra en hemrenovering, vikten av att förstå vad som behöver göras, avgöra hur mycket av arbetet som kan göras självt och vem som bör anlitas för olika typer av arbeten samt regler och bestämmelser som gäller för renoveringar av både hus och lägenheter.

Renovera ditt hem själv eller med professionell hjälp

När du planerar för en hemrenovering är det viktigt att avgöra hur mycket av arbetet du kan och vill göra själv, samt om och hur mycket av arbetet du behöver anlita en entreprenör för. Vissa saker är lättare att göra på egen hand än andra. Det är bäst att anlita certifierade yrkesutövare för:

  • elarbeten

  • takläggning

  • VVS (värme, ventilation och sanitet).

Sådana arbeten kräver expertkunskap och kan kräva certifiering och kvalitetsdokument för att ditt försäkringsbolag ska täcka renoveringen. Å andra sidan kan du spara pengar och känna en större tillfredsställelse av att göra dessa arbeten själv: 

  • målning

  • kakelläggning

  • trädgårdsplanering och arbete

  • mindre reparationer

  • enklare snickeriarbeten.

Större renoveringar kräver ofta försäkringar och yrkeskunnig personal medan mindre projekt är många gånger arbeten som du kan göra på egen hand. 

Hemrenoveringsprojekt

Det finns flera typer av hemrenoveringsprojekt – alla med sina egna utmaningar och belöningar. Renoveringar av kök, toalett, badrum, sovrum och trädgård måste övervägas individuellt och i sitt sammanhang. Fundera på vad du har för önskemål på funktionalitet och utseende. Varje projekt kräver separata material, kompetenser och utgifter för att slutföras, men måste också samordnas med andra projekt för att säkerställa att den övergripande renoveringen går smidigt och för att undvika att behöva göra om någon del av arbetet. Till exempel bör all installation av el och VVS göras samtidigt för att hålla varje del av dessa system anslutna och för att undvika att behöva anlita hjälp om det uppstår problem

Det är alltid en bra idé att ha en hemförsäkring när du gör ett hemrenoveringsprojekt för att risken för oväntade och oönskade kostnader för skador blir så liten som möjligt. Det är viktigt att budgetera och planera ditt bostadsrenoveringsprojekt i förväg, men räkna också med att det kan ta längre tid och bli dyrare än vad du hade räknat med från början. Vissa hemrenoveringsprojekt kan oftast göras själva medan andra bör genomföras av en professionell hantverkare. Låt oss titta på vad som är några av de vanligaste typerna av hemrenoveringsprojekt.

Renovera toalett

Det kan vara lämpligt att renovera din toalett själv. Det är ett mindre och mer hanterbart renoveringsprojekt än att renovera ett helt badrum. Tänk dock på att försäkringsbolag kan kräva att du har ett kvalitetsdokument för större renoveringar av din toalett när det är fråga om vissa typer av jobb som till exempel VVS-installationer. För att tillgodose detta krav är det bäst att använda en certifierad fackman som kan tillhandahålla ett kvalitetsdokument för din toalettrenovering. Värdet av att ha ett försäkringsskydd för renoveringsprojekt är uppenbart när man tänker på hur dyra vissa typer av misstag kan vara, särskilt för renoveringar som inbegriper el och vatten.

Kostnaderna för att renovera en toalett kan ofta överstiga de ursprungliga beräkningarna. En helrenovering av en toalett kan kosta mellan 7 000 och 14 000 kronor per kvadratmeter. Kostnaden för en liten toalett är vanligtvis lägre, totalt cirka 70 000 kronor, medan en större toalett kan kosta upp till 90 000 kr att renovera helt och hållet. Grundrenoveringar kan kosta mellan 10 000 och 30 000 kronor, medan enkla förbättringar kan kosta så lite som 200 kronor. När du har renoverat din toalett får du kanske mod att renovera ditt badrum nästa gång.

Renovera badrum

Ett nyrenoverat badrum kan göra ditt hem mer bekvämt och till och med lyxigt beroende på vilka material och den design du väljer. Med tanke på att renovering av ett badrum är ett större projekt än att renovera en toalett så finns det goda skäl att använda professionell hjälp så att reglerna följs.

Ett badrum är också ett våtrum, så därför kan ditt försäkringsbolag kräva att ett kvalitetsdokument har utfärdats av en godkänd entreprenör för att försäkra ditt renoveringsprojekt och skydda dig mot eventuella skador. Om du bor i en bostadsrättsförening kommer du att behöva få styrelsens godkännande för att göra en eventuell badrumsrenovering. Det är föreningens stadgar som gäller. Det kan även finnas krav på att du endast anlitar godkända entreprenörer. 

Kostnaden för att renovera ett badrum kommer att bero på storleken och kvaliteten på renoveringen. Priserna för en badrumsrenovering kan variera från 3 000 till 30 000 kronor per kvadratmeter om du använder dig av yrkeshjälp, som till exempel av en VVS-montör. Den totala tiden för renoveringen kommer att bero på många faktorer, men en badrumsrenovering kommer sannolikt att ta cirka 2 till 6 veckor. Att göra det själv kan kosta mindre, men det kan ta längre tid och innebära större risker för arbetet inte gjorts av en fackman.

Renovera kök

Ett välutformat kök kan göra stor skillnad i hur mycket du tycker om att laga mat och sitta i köket och äta, samt värdet på din bostad. Precis som vid renoveringar av toaletter och badrum kan försäkringsbolag kräva att vissa delar av ditt kök har vattentäta golvskydd, som under diskho, kylskåp och diskmaskin.  Det rekommenderas därför att du använder professionell hjälp för denna typ av stora jobb.

Att renovera ett kök kan vara ett stort eller litet renoveringsprojekt beroende på hur mycket du vill förändra och förbättra. Mindre renoveringar kan kosta så lite som 30 000 kronor att slutföra, medan större renoveringar kan kosta upp till 400 000 kronor. Kostnaderna beror till stor del på material, vitvaror, den totala storleken på köket och vem som anlitats för jobbet. Att göra några av de enklare jobben själv kan säkert spara lite pengar.

Renovera sovrum

Ett vackert sovrum kan göra att du kan sova lugnt och bekvämt på natten. Att renovera ett sovrum innebär oftast arbeten som du kan göra själv. Undantaget är elarbeten som bör utföras av en legitimerad elektriker. Att installera material av hög kvalitet för golv och väggar kan öka värdet på ditt hem om det görs på rätt sätt. Med noggrann planering kan det vara möjligt att göra många av dessa jobb på egen hand.

En totalrenovering av ett sovrum kan kosta mellan 5 000 och 15 000 kronor per kvadratmeter. Detta kan resultera i en totalkostnad på cirka 150 000 till 200 000 kronor om hela sovrumsrenoveringen görs med hjälp av professionella entreprenörer. Om du vill lära dig att renovera ditt sovrum på egen hand kan du själv köpa material och genomföra renoveringen för så lite som 15 000 kronor. Med nymålade väggar, nya golv och uppdaterad ljusdesign kan du vara stolt över det arbete du har gjort oavsett om du har använt professionell hjälp eller inte.

Renovera trädgård

Utsidan av ditt hem kan vara lika viktig som insidan, speciellt om du äger ett hus. Att göra om din trädgård är lite annorlunda än de andra husrenoveringsprojekten som vi har tittat på. Din grannförening och kommunen kan till och med ha vissa krav på att du sköter din fastighet utvändigt. Dina grannar kommer sannolikt att uppskatta om du renoverar din trädgård. 

 Kostnaderna för att renovera en trädgård beror på om du gör allt själv eller om du använder professionell hjälp för vissa delar. Att anlita en trädgårdsarkitekt kan kosta mer än 1 000 kronor per timme, men det kan också vara roligt att experimentera med designen och lära sig själv. När det gäller material kan det kosta 50 kronor per kvadratmeter för gräsmatta om du gör det själv, och mycket mer för stenläggning. Staket och altandäck kan kosta så lite som 15 000 kronor för material om du gör det själv, men tre gånger så mycket om du anlitar entreprenörer för att slutföra projektet. I slutändan behöver det inte vara så dyrt att renovera en trädgård jämfört med andra renoveringsprojekt.

Sammanfattning

Att renovera ditt hem kan ha betydelse för att öka värdet på din bostad men också för att förbättra ditt eget boende. Många hemrenoveringsprojekt kan utföras delvis själv, medan andra projekt rekommenderas att de utförs av en professionell entreprenör som är pålitlig och kunnig, som kan hjälpa dig med planering och verkställande  av delar eller hela renoveringsprocessen .

Kostnaderna för din hemrenovering kommer till stor del att bero på om du renoverar ett hus eller en lägenhet, om du gör det själv eller anlitar en entreprenör. Behöver du låna pengar till din renoveringsprojekt? Du kan jämföra lån från flera långivare samtidigt med Zmarta och spara både tid och pengar. 

Det är även  viktigt att ha en bra hemförsäkring för att minimera kostnaderna för eventuella skador som kan uppstå under och efter renoveringen Att renovera ditt hem är ett stort projekt, men det kan vara lönsamt i slutändan.

Fler i samma kategori

Se alla
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.
Ett lägenhetshus av rött tegel i Stockholm
Bolån Vad är amortering?
Ta reda på allt som har med amortering att göra, och vad som gäller i 2023.