Par som målar en vägg
Bolån Sofie Skog

Finansiera din renovering med ett bolån

2020-11-16

Har du planer på att renovera din bostad? Drömmer du kanske om ett nytt kök eller badrum men vet inte riktigt vilken väg som är lämpligast att ta rent ekonomiskt? Ett bolån är en av de vanligaste lösningarna för att finansiera en renovering.

Utöka bolån för att renovera

Att utöka ditt befintliga bolån är mest troligt det alternativ som både är billigast och mest fördelaktigt om du behöver få loss pengar till dina kommande renoveringsplaner. Det är för att ett bolån oftast har bättre villkor än exempelvis ett privatlån. Räntan på bolån är generellt lägre än på privatlån eftersom du lånar en större summa pengar. Det gör att du oftast har en längre avbetalningstid, vilket i sin tur gör att banken i slutändan tjänar mer pengar trots att du har en lägre ränta.

För att du ska kunna få igenom en ansökan om ett utökat bolån så behöver du ha ett övervärde i bostaden. Det innebär att du då behöver ha bolån på mindre än 85 % av bostadens marknadsvärde. Detta beror på att det är taket på den belåningsgrad du får ha på din bostad när du tar nya lån. Vet du med dig att du redan är tungt belånad på din fastighet kan det därför vara svårt att få ett utökat bolån. Det du kan göra då är att du kontaktar en mäklare som värderar din bostad. Värderar mäklaren din bostad högre, så det ger utrymme för en ökning av lånet, sänker du automatiskt din belåningsgrad under 85 % och kan därmed öka ditt lån för din renovering, då du får ett så kallat övervärde i din bostad. 

Det spelar också roll för kostnaderna om du bor i villa eller i exempelvis bostadsrätt. Är du boende i villa och vill utöka ditt bolån, behöver du ta ut nya pantbrev.

Belåningsgrad = Hur mycket lån du har på din bostad i förhållande till bostadens marknadsvärde.

Marknadsvärde = Ett marknadsvärde är det värde som ett objekt (din fastighet) eller en tjänst har på marknaden. Termen marknadsvärde används inom flera olika områden, men handlar alltid om en värdering baserad bland annat på priser på liknande objekt och tjänster.

Pantbrev = Ett juridiskt bevis på att banken har en säkerhet i den belånade delen av din fastighet, och för att få pantbrevet behöver du göra en inteckning på ett visst belopp i fastigheten.

Omförhandla ditt bolån hos banken och visa värdeökningen vid en framtida renovering

Får du inte hjälp av din mäklare? Har du kanske varit i kontakt med flera mäklare och aktörer för att få ett högre värde på din bostad? Kontakta då din bank igen och se över andra möjligheter. Du kan alltid påvisa hur en eventuell renovering kan påverka din bostads värde till det bättre. Kanske har du ett par privatlån och någon kredit som du kan släcka och få ett bättre utgångsläge till upplåning på din bostad? Du har kanske ett topplån som du kan baka in i ditt bolån? Topplån är nämligen dyrare än själva bolånet och anses vara mer som ett privatlån. Du ska alltid jämföra ditt erbjudande mot andra banker och på det sättet försöka pressa bankerna mot varandra för att få tag i den bästa dealen. 

En medsökande ökar dina chanser till ett lån

Att vara två sökande brukar oftast löna sig och brukar ge större chans till bättre villkor och ränta på låneerbjudandet. En medsökande kan vara en partner eller familjemedlem exempelvis. Får ni ett lån tillsammans är ni solidariskt ansvariga för att lånet återbetalas och står därmed lika mycket båda två för skulden. 

Zmarta hjälper dig att jämföra bolån upp till 10 000 000 kr. Tjänsten är helt kostnadsfri och vi jämför flera långivare och banker på bara en kreditupplysning. Fördelen med att använda vår tjänst är just att du slipper gå från bank till bank på egen hand och du slipper dessutom få en kreditupplysning hos varje bank som gjort en bedömning av din ekonomi. För många kreditupplysningar kan nämligen ofta vara just den anledningen som gör att du blir nekad hos din bank.

Vad är ett byggnadskreditiv och vad gäller då?

Ett byggnadskreditiv är en kredit som bankerna beviljar åt privatpersoner eller företag som bygger nytt, bygger om eller genomför tillbyggnationer. När bygget står klart löser man in krediten och omvandlar den till ett bolån som tecknas på bostaden. För att få igenom ett byggnadskreditiv, som är en slags kredit, måste banken eller kreditgivaren ta en kreditupplysning och göra en sedvanlig ekonomisk bedömning utifrån dina förutsättningar. Du behöver också ha ett godkänt bygglov innan eventuell kredit kan beviljas. Man använder oftast byggnadskreditiv när man ska bygga en helt ny bostad eller om en befintlig bostad ska byggas om, alternativt få en tillbyggnad.

Jämför bolån trots betalningsanmärkning

Vi på Zmarta erbjuder jämförelsetjänster inom bolån för dig med betalningsanmärkningar, som kanske annars har svårt att få lån. Vår tjänst är helt kostnadsfri och vi tar endast en kreditupplysning oavsett antalet banker som kommer med erbjudande. Sen är det bara för dig att välja det erbjudandet som passar din ekonomiska situation bäst. Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer.