Om försäkring

Samla försäkringar och spara pengar

2019-10-22
Så får du en billig bilförsäkring.

I stort sett alla hushåll har en eller ett par försäkringar; det kan handla om allt från hem- och villaförsäkring till olycksfallsförsäkringar eller försäkringar på bil och båt. Ibland har man samma försäkringsbolag för alla försäkringar, ibland delar man upp dem på olika. För vissa är det viktigaste villkoren, för andra är det kostnaden som har störst betydelse. Oavsett behov och försäkring finns det nästan alltid goda möjligheter att komma ner i kostnad med några simpla knep.

Spara pengar

Gemensamt för alla försäkringar är att det oftast går att spara pengar på dem, både genom att jämföra olika försäkringsbolag mot varandra, och genom att samla alla försäkringar man har hos ett och samma försäkringsbolag.

Om du samlar flera försäkringar hos samma försäkringsbolag finns stor möjlighet att du får en så kallad samlingsrabatt där, alltså en viss procentrabatt på det totala försäkringsbeloppet. En del försäkringar går däremot inte att få rabatterade. Detta gäller vanligtvis personförsäkringar som olycksfallsförsäkring och sjukvårdsförsäkring.

Förhandla om försäkringar

Om du har flera försäkringar har du större chans att få till ett bättre pris hos försäkringsbolaget. Flera försäkringar ger dig ett bättre förhandlingsläge och du kan därmed spara en hel del pengar varje år genom rabatterade försäkringskostnader. Tänk på att kolla igenom både bil-, båt-, villaförsäkring och annat – kanske ligger någon av dina försäkringar hos ett annat bolag än de övriga? Motorcykel- och bilförsäkringar är bland det dyraste försäkringarna vilket betyder att det här troligtvis finns mycket pengar att spara! Det är smart att jämföra olika försäkringsbolag mot varandra – under ett helt år kan det faktiskt skilja flera tusen kronor för exakt samma eller liknande försäkringar hos olika bolag. Vissa försäkringsbolag pratar om rabatten som en bonus, exempelvis att du får 10 % bonus om du har två försäkringar. Gemensamt för i stort sett alla försäkringsbolag är man faktiskt får rabatt genom att ha två eller flera försäkringar i samma bolag, men däremot varierar rabatten mellan bolagen. Det som också är viktigt att tänka på är att inte haka upp sig på rabatten som sådan – 10 % kan låta högt men behöver inte vara lika mycket värt som summan du sparar på att faktiskt försäkra till ett billigare grundpris hos ett annat bolag.

Oavsett om du väljer att samla dina försäkringar hos ett försäkringsbolag eller att sprida ut dem på olika bolag, gör du dig själv en tjänst när du jämför.

Villkor kontra kostnad

Ibland är det inte priset på en försäkring som är det viktigaste, utan snarare vilka villkor som gäller, som exempelvis självriskkostnader eller andra försäkringsvillkor. Läs alltid det finstilta, innan du tecknar en försäkring, så att du vet vad som krävs för att faktiskt kunna nyttja försäkringen en dag.

Att samla sina försäkringar ger dock inte alltid det garanterat lägsta priset. Om du kikar runt och jämför kanske det faktiskt lönar sig att ha olika försäkringar hos olika försäkringsbolag. Var dock noga med att du faktiskt kan se rabatterna du kan få om du ska skaffa fler än en försäkring. En stor fördel med att samla sina försäkringar, förutom att du får rabatt, är att det blir väldigt enkelt att administrera då du bara behöver tänka på ett försäkringsbolag när du ska kolla upp något villkor, ta kontakt med bolaget, få rådgivning, göra betalningar eller liknande.

Existerande försäkringar

För dig som redan har en pågående försäkring som ska förnyas är det vanligast att teckna försäkringen för ett år i taget. Du gör också klokt i att se över pris och villkor innan du låter en automatisk förnyelse ske. Kika runt och jämför – du kanske kan återkomma till ditt nuvarande försäkringsbolag och berätta om erbjudanden du fått hos andra, vilket i sin tur kan göra att ditt försäkringsbolag ger dig en bra rabatt om du fortsätter som kund. Idag finns det smarta verktyg på nätet som hjälper dig när du ska jämföra priser och räkna på vad som blir billigast och bäst för dig. Många försäkringsbolag har likvärdiga villkor men stora prisvariationer, så oavsett om du väljer att samla alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag eller att sprida ut dem på olika, gör du dig själv en tjänst när du jämför. Det finns ofta mycket pengar att spara här!

photo-1448932223592-d1fc686e76ea

Fler i samma kategori

Se alla
Förkyld rödhårig flicka ligger i sängen och torkar näsan med en näsduk.
Om försäkring Sjuk på semestern? Tänk på det här!
Vi går igenom vad du ska göra om du eller ditt barn blir sjuk på semestern.
pexels-ketut-subiyanto-4350217 (1)
Om försäkring Byta försäkringsbolag: Det här gäller om du vill byta försäkringsbolag
I den här artikeln går vi igenom hur du byter försäkringsbolag och vad du behöver tänka på.
Rosa resväska vid gaten med utsikt över flygplanen.
Om försäkring Förlorat eller försenat bagage – får jag ersättning?
Har du förlorat eller råkat ut för försenat bagage på flygresan? Vi reder ut vad som gäller!