car-insurance

Olycksfallsförsäkring

Var trygg dygnet runt med en bra olycksfallsförsäkring

Ange korrekt personnummer (YYYYMMDD-nnnn).
?
Ange ett korrekt telefonnummer.
?
Välj antal personer.
Genom att klicka på “Gå vidare” godkänner du Zmarta Försäkrings användarvillkor och dataskyddspolicy.
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 20 911 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
Ss
Sofi säger:

Lättanvändligt.

21 juni 2024
THs
Tosen Hajo säger:

Säljare jätte trevlig

21 juni 2024
FGs
Fernberg Gunilla säger:

Killen som hjälpte mig på Zmarta var hjälpsam och trevligt korrekt. Jag är super nöjd.

19 juni 2024

Hjälper dig vid allvarliga och mindre allvarliga olycksfall.

 • Skyddar dig när du drabbas av en olycka eller skada.

 • Jämför priser och villkor från flera försäkringsbolag samtidigt.

 • Olycksfallsförsäkringen ger dig och din familj viktigt ekonomiskt skydd.

Vad är en olycksfallsförsäkring?

En olycksfallsförsäkring ersätter dig för kostnader som uppstår om du skulle råka ut för en olycka. Vem som helst kan råka ut för en oförutsedd händelse. Plötsligt kanske du ramlar ner för stegen när du målar om huset, råkar ut för en olycka med cykeln eller snubblar i trappan. Vi hoppas såklart att du slipper, men en olycksfallsförsäkring innebär en ekonomisk trygghet om du skulle drabbas av en skada i samband med en olycka. Den kan ge ersättning både för sjukhusvistelse och den vård, tandvård eller medicin du behöver akut. Den gäller även för bestående men om du till exempel inte får tillbaka hela din rörlighet eller får nedsatt arbetsförmåga på grund av olycksfallsskadan.

En olycksfallsförsäkring som du själv tecknar gäller dygnet runt, oavsett om du är på jobbet, på en fritidsaktivitet eller hemma. Det finns däremot undantag för vissa riskfyllda aktiviteter, så var noga med att läsa igenom villkoren för olycksfallsförsäkringen så du vet om den passar just dina behov.

Olycksfallsförsäkring via ditt jobb

Du kanske redan omfattas av en olycksfallsförsäkring via ditt jobb, i form av en så kallad gruppförsäkring. En gruppförsäkring tecknas av den som företräder en grupp, till exempel en arbetsgivare eller ett fackförbund, och omfattar alla gruppens medlemmar. Men även om du täcks av en gruppförsäkring för olycksfall kan du teckna en egen olycksfallsförsäkring. Du kan nämligen få ersättning från flera olika olycksfallsförsäkringar för samma skada.

Det är bra att börja med att kontrollera om du omfattas av en gruppförsäkring som gäller olycksfall, kanske via jobbet, ditt fackförbund eller en förening du är medlem i. När du har koll på vilket skydd du redan omfattas av är det lättare för dig att välja en olycksfallsförsäkring som passar just din situation.

Det här täcker en olycksfallsförsäkring

En olycksfallsförsäkring kan täcka kostnader som uppstår när du drabbas av en skada som uppstår till följd av en olycka. Försäkringsbolagen brukar definiera olycksfallsskador som kroppsliga skador som uppstår på grund av en oförutsedd händelse. Till exempel att du faller ned från en stege, halkar i duschen, eller råkar ut för en olycka när du åker skidor eller cyklar. Olyckan behöver helt enkelt vara oväntad, plötslig och komma från yttre håll för att försäkringen ska täcka kostnader för dina skador.

Det är viktigt att komma ihåg att en olycksfallsförsäkring bara ersätter skador som uppkommer vid en olyckshändelse och inte vid sjukdom. Den försäkring som täcker både olycka och sjukdom heter olycksfalls- och sjukförsäkring eller sjuk- och olycksfallsförsäkring hos försäkringsbolagen.

Vad exakt som täcks av en olycksfallsförsäkring kan variera litegrann mellan olika försäkringsbolag. Vårt bästa tips är att jämföra olycksfallsförsäkringar från flera olika försäkringsbolag. Läs alltid igenom försäkringsvillkoren noga så att du hittar rätt skydd för just dig.

Hos de flesta bolagen får du ersättning för det här när du har en olycksfallsförsäkring:

 • Kostnader i samband med vård, till exempel kostnader för medicin, reparation av tandskador, och sjukhusvistelse.

 • Om du får ett eller flera ärr på kroppen efter en skada.

 • Om du drabbas av ett benbrott. Ibland också för andra typer av skador, till exempel hjärnskakning, ledbandsskador, förlamning, amputation, förlorade organ eller allvarliga brännskador. Vilken typ av skador du får ersättning för skiljer sig mellan olika försäkringsbolag.

 • Om du får en bestående skada som leder till nedsatt funktion.

 • Om du inte kan arbeta alls på grund av din skada, eller får nedsatt arbetsförmåga.

Var noga med att läsa igenom villkoren för de olycksfallsförsäkringar du är intresserad av. Vad som ingår kan variera. Hos vissa försäkringsbolag ingår allt i listan ovanför, hos andra kan du behöva lägga till vissa delar själv via så kallade tilläggsförsäkringar.

Invaliditetsersättning

Om du drabbas av en skada som ger dig bestående men, till exempel om du skadar ett knä så illa att du i flera år framöver har svårt att gå, så kan din olycksfallsförsäkring ge dig rätt till så kallad invaliditetsersättning. Det brukar gälla både om skadan hindrar dig fysiskt i vardagen, och om skadan påverkar din förmåga att jobba. En sådan bedömning gör försäkringsbolagen ungefär ett år efter att olyckan har skett.

Det finns två olika typer av invaliditetsersättning:

 • Om du får en bestående funktionsnedsättning kallas det ersättning för medicinsk invaliditet.

 • Är det din arbetsförmåga som påverkas kallas det ersättning för ekonomisk invaliditet.

Det är inte alla olycksfallsförsäkringar som täcker både medicinsk och ekonomisk invaliditet. Om din olycksfallsförsäkring ersätter dig för ekonomisk invaliditet kan den oftast ge ersättning även om du kan jobba litegrann, till exempel 25 % eller upp till 50 %. Vårt bästa tips är att alltid jämföra både priser och villkor från flera olika försäkringsbolag innan du tecknar din försäkring. Då får du koll på vilket skydd du kan räkna med om olyckan skulle vara framme.

Därför behöver du en olycksfallsförsäkring

En olycka kan drabba vem som helst och de flesta av oss kan komma att drabbas av en oförutsedd händelse någon gång i livet som gör att vi behöver akut vård eller tandvård, medicin eller mer långsiktig hjälp.

Oftast är du skyddad under tiden du är på jobbet eller i skolan, men olyckor kan ske när som helst. En olycksfallsförsäkring ger dig ekonomisk trygghet om du skulle drabbas av en olycka och dra på dig en skada. Du får ersättning både för kostnader kopplade till sådant du behöver göra akut, såsom att reparera tandskador, akutsjukvård, transporter och medicin, och långsiktiga konsekvenser. Olycksfallsförsäkringen kan i vissa fall ge ersättning för rehabilitering och samtalsterapi. Kort sagt – du kan känna dig lugn och trygg med att inte hamna i ekonomisk knipa om en olycka skulle drabba dig.

Även om du omfattas av en gruppförsäkring för olycksfall kan det vara en god idé att komplettera med en egen försäkring för olycksfall. Börja med att kika igenom det skydd du eventuellt redan har. På så sätt kan du utvärdera vilka behov du har av en olycksfallsförsäkring. Eftersom du väljer försäkringsbelopp själv är skyddet flexibelt och går att anpassa efter dina behov. Har du redan visst skydd genom en gruppförsäkring, kanske det räcker med ett lägre försäkringsbelopp i din egna olycksfallsförsäkring.

Hitta olycksfallsförsäkring till bästa pris

Det är alltid en bra strategi att jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag. På så sätt kan du få en överblick över vad olycksfallsförsäkringar kostar hos olika aktörer, och vilket skydd de erbjuder. Ofta kan du själv välja försäkringsbelopp för din olycksfallsförsäkring. Det belopp du väljer påverkar vilken summa som betalas ut till dig vid olika typer av skador. Vilket försäkringsbelopp du väljer påverkar i sin tur priset för olycksfallsförsäkringen.

När du jämför olycksfallsförsäkringar är det bra att kontrollera vad som ingår i vardera försäkring. Något som ingår hos ett försäkringsbolag kanske finns i form av en tilläggsförsäkring hos en annan. Hur påverkar det ditt pris? Utgå alltid från dina behov. Det är viktigt att du känner dig trygg med det skydd du väljer till rätt prisnivå för dig.

Jämför olycksfallsförsäkringar innan du bestämmer dig

Med Zmartas jämförelsetjänst kan du jämföra olycksfallsförsäkringar från flera försäkringsbolag samtidigt – utan extra kostnad! Det går snabbt och smidigt, du binder dig inte till något och priserna du ser är alltid samma som hos försäkringsbolagen.

Jämför enkelt olycksfallsförsäkringar innan du bestämmer dig för vilken som passar just dig bäst:

 1. Fyll i vårt formulär för olycksfallsförsäkring.

 2. Klicka på jämför.

 3. Se priser från våra samarbetspartners och jämför villkoren för försäkringarna.

 4. Teckna den försäkring som passar dina behov.

 5. Klart! Din försäkring börjar gälla från det datum du valt.

Vanliga frågor om olycksfallsförsäkringar

 • Vad kostar olycksfallsförsäkringen?
 • Vad behövs för att få teckna en olycksfallsförsäkring?
 • Vad är skillnaden mellan en olycksfallsförsäkring och en sjuk- och olycksfallsförsäkring?
 • Hur länge gäller olycksfallsförsäkringen?
 • Täcker försäkringen tandskador?
 • Vad är skillnaden mellan ekonomisk och medicinsk invaliditet?

Granskad av

Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta
Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta

Sebastian Franzén

Partneransvarig försäkringar

Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef. 

26 mars 2024