car-insurance

Sjuk- och olycksfallsförsäkring

Känn dig trygg med en bra sjuk- och olycksfallsförsäkring

Ange korrekt personnummer (YYYYMMDD-nnnn).
?
Ange ett korrekt telefonnummer.
?
Genom att klicka på “Gå vidare” godkänner du Zmarta Försäkrings användarvillkor och dataskyddspolicy.
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 20 911 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
Ss
Sofi säger:

Lättanvändligt.

21 juni 2024
THs
Tosen Hajo säger:

Säljare jätte trevlig

21 juni 2024
FGs
Fernberg Gunilla säger:

Killen som hjälpte mig på Zmarta var hjälpsam och trevligt korrekt. Jag är super nöjd.

19 juni 2024

Ger ersättning för både sjukdom och olycksfall

 • Ger dig ett skydd dygnet runt.

 • Du får ekonomiskt skydd om du inte längre kan arbeta.

 • Du kan få ersättning för många olika slags sjukdomar.

 • Anpassad försäkring utifrån ålder.

Hitta den bästa sjuk- och olycksfallsförsäkringen för dig

En sjuk- och olycksfallsförsäkring kan ge dig ekonomisk trygghet om du skulle drabbas av en olycka eller sjukdom som gör att vardagen plötsligt ändras. Försäkringen ersätter både kostnader som uppstår i stunden, till exempel för akutsjukvård, reparation av tandskador eller för sjukhusvistelse, och kostnader som kan komma senare om du till exempel inte kan arbeta lika mycket längre. Vi kan alla drabbas av olyckor och oförutsedda sjukdomar. Då kan det kännas tryggt att ha en försäkring som hjälper till med kostnader för vård och behandling och som dessutom kan täcka upp för förlorad framtida inkomst med en engångsutbetalning.

För att hitta den bästa sjuk- och olycksfallsförsäkringen för dig är vårt tips att jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag. Men börja med att fundera över dina behov av skydd. Hur skulle din vardag påverkas om du drabbades av en sjukdom eller olycka? Se sedan över vad du har för skydd idag. Kanske täcks du av någon form av olycksfallsförsäkring via jobbet, din förening eller ditt fackförbund, men har inget skydd vid sjukdom. Kom ihåg att du kan få ersättning från flera försäkringar om du drabbas av en olycka eller sjukdom och inte kan jobba lika mycket som tidigare. Det kan vara en god idé att teckna en egen sjuk- och olycksfallsförsäkring även om du har ett visst skydd via jobbet.

Att jämföra försäkringar gör också att du kan hitta en sjuk- och olycksfallsförsäkring som passar din plånbok. Priset varierar utifrån vilket försäkringsbelopp du väljer, utifrån din ålder och såklart utifrån vad som ingår i försäkringen. Jämför för att hitta den allra bästa sjuk- och olycksfallsförsäkringen för dig.

Varför ska du ha en sjuk- och olycksfallsförsäkring?

Du kanske funderar på varför du skulle behöva en sjuk- och olycksfallsförsäkring – kanske är du ung, frisk och dessutom har du väl massor med försäkringar via jobbet? En sjuk- och olycksfallsförsäkring ger dig ekonomisk trygghet om något händer dig som gör att din vardag ändras. Tyvärr kan vi alla drabbas av både sjukdomar och olyckor, och i värsta fall kan det få konsekvenser som håller i sig under en längre tid. En sjuk- och olycksfallsförsäkring betalar ut ersättning om du drabbas av en kroppsskada vid en olycka och om du behöver sjukhusvård vid en allvarlig sjukdom. Dessutom får du ersättning om du sedan inte kan jobba lika mycket som innan, eller om du inte kan jobba alls. Vi hoppas såklart att du aldrig ska behöva drabbas, men det kan vara skönt att ha en försäkring ifall någonting skulle hända.

En sjuk- och olycksfallsförsäkring är en utökad olycksfallsförsäkring som dessutom täcker kostnader som uppstår i samband med sjukdom. Har du redan en olycksfallsförsäkring, till exempel via jobbet, så täcker den enbart sådana kostnader som uppstår om du är med om en olycka. Sjuk- och olycksfallsförsäkringen innebär alltså en större trygghet för dig.

Det här täcker sjuk- och olycksfallsförsäkringen

Sjuk- och olycksfallsförsäkringen ger dig ekonomisk trygghet om du drabbas av en allvarlig sjukdom eller om du är med om en olycka. Den ger dig rätt till ersättning om du bryter benet eller skadar tänderna i en olycka, om du blir sjuk och behöver vårdas på sjukhus och om du behöver rehabilitering för att komma tillbaka i arbete. Försäkringen ger dig också ekonomisk trygghet om du inte längre kan arbeta lika mycket eller inte alls.

De flesta sjuk- och olycksfallsförsäkringar betalar ut ersättning vid dessa situationer:

 • Bestående men. Ersätts med ett engångsbelopp, du får alltså inte löpande ersättning för förlorad inkomst. Det finns två typer av bestående men som sjuk- och olycksfallsförsäkringen täcker:
  1. Ekonomisk invaliditet på grund av olycksfall eller sjukdom – innebär att du inte kan arbeta lika mycket som innan på grund av olyckan eller sjukdomen.
  2. Medicinsk invaliditet på grund av olycksfall eller sjukdom – innebär en bestående nedsättning av en kroppsfunktion, till exempel om du skadar ditt knä och inte får tillbaka hundra procent rörlighet.

 • Sjukhusvistelse och akutvård – både behandling, sjukhusvård och resor kan ersättas.

 • Dödsfall – dina anhöriga kan få ersättning från försäkringen om du avlider till följd av en olycka eller sjukdom.

 • Kostnader för skador som uppstår vid olyckor – gäller vid tandskador, benbrott, brännskador, hjärnskakning, förlamning, och liknande händelser. Vilka händelser kan variera mellan olika försäkringsbolag.

 • Ärr som behandlas av läkare i samband med sjukdom eller olycka och finns kvar efter en viss tidsperiod.

 • Rehabilitering.

 • Kristerapi.

Läs alltid igenom försäkringsvillkoren noga så du har koll på vad som ingår i de försäkringar du väljer mellan. Det kan också vara bra att veta att det kan finnas karensperioder för vissa sjukdomar. Det innebär att det behöver gå en tid efter att försäkringen tecknas innan en sjukdom uppkommer för att försäkringen ska gälla. Dessa hittar du i försäkringsvillkoren.

Det här påverkar priset på sjuk- och olycksfallsförsäkringen

Det finns tre saker som påverkar priset på sjuk- och olycksfallsförsäkringar: försäkringsbeloppet, din ålder och hälsa, och vad som ingår i den försäkring du väljer samt om du väljer till några tilläggsförsäkringar.

Din ålder kan påverka priset

Att din ålder påverkar priset för försäkringen beror på att försäkringsbolagen utgår från statistik och sannolikhet när de sätter sina priser. När du blir äldre kan risken också bli större för att du drabbas av en sjukdom eller att en olycka ger bestående men. Sjuk- och olycksfallsförsäkringen gäller ett år i taget och vid varje tillfälle när försäkringen förnyas kan priset ändras om du då kommit över en viss ålder.

Läs noga igenom försäkringsvillkoren när du jämför sjuk- och olycksfallsförsäkringar – din ålder kan också påverka vid vilka situationer du har rätt till ersättning och hur länge försäkringen gäller. När du passerat en viss ålder brukar försäkringsbolagen erbjuda en särskild sjuk- och olycksfallsförsäkring för seniorer. Oftast brukar det vara efter 65 års ålder. Det kan vara bra att ha en försäkring som gäller livet ut om du lever ett aktivt liv även som pensionär. Värt att väga in när du ska teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring som senior är att eventuella försäkringar som du varit täckt av via jobbet slutar att gälla när du går i pension.

Försäkringsbeloppet styr ersättningen för bestående men

När du tecknar en sjuk- och olycksfallsförsäkring kan du välja försäkringsbelopp. Ofta finns mellan två och fyra nivåer att välja mellan. Försäkringsbeloppet styr vilken ersättning du har rätt till om du skulle drabbas av ekonomisk eller medicinsk invaliditet, alltså bestående skador och men efter sjukdom eller olycka. Hos vissa försäkringsbolag styr försäkringsbeloppet också andra ersättningar, till exempel för ersättningen för ärr. Dock är det vanligaste att andra ersättningar är lika oavsett försäkringsbelopp.

Att tänka på när du väljer försäkringsbelopp:

 • Din ekonomiska situation: Hur skulle din familj påverkas om du plötsligt inte kan jobba lika mycket som innan, eller inte alls? Vilka fasta kostnader har du som du skulle behöva hjälp med om något händer?

 • Vilket skydd har du idag: Täcks du av en försäkring via jobbet kanske du kan välja ett lägre försäkringsbelopp än om du inte har något skydd alls för kostnader vid sjukdom och olycksfall.

 • Vilka försäkringsbelopp erbjuds: Hur påverkar de olika beloppen priset på försäkringen? Läs villkoren noga och jämför.

 • Vilka ersättningar påverkas av det försäkringsbelopp du väljer: Det vanligaste är att ersättningen för medicinsk och ekonomisk invaliditet påverkas, men det kan gälla andra ersättningar också.

Du behöver fylla i en hälsodeklaration

När du ska teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring behöver du i de allra flesta fall fylla i en hälsodeklaration. I hälsodeklarationen kommer du få beskriva din hälsostatus. Det handlar om ifall du har några sjukdomar och om du har upplevt vissa symtom. Du behöver oftast inte besöka läkare för att kunna fylla i hälsodeklarationen.

Anledningen till att du behöver fylla i en hälsodeklaration är att du ska få rätt skydd till rätt pris. Fyll alltid i hälsodeklarationen så noga och sanningsenligt som du kan, det är viktigt för att du ska få ersättning när du behöver den. Om du fyllt i hälsodeklarationen felaktigt kan det leda till att försäkringen inte gäller.

Jämför och teckna sjuk- och olycksfallsförsäkring via Zmarta

Vårt bästa tips för att du ska hitta rätt sjuk- och olycksfallsförsäkring till rätt pris för dig är att jämföra försäkringar från flera olika försäkringsbolag. Jämför alltid både priser och villkor så att du har klart för dig vad som ingår hos de olika bolagen. På så sätt vet du om du behöver teckna någon tilläggsförsäkring för att få rätt skydd.

Med Zmartas jämförelsetjänst kan du jämföra sjuk- och olycksfallsförsäkringar hos flera försäkringsbolag samtidigt – utan extra kostnad! Det går snabbt och enkelt och priserna du ser är alltid samma som hos försäkringsbolagen. Du binder dig inte till något och du kan dessutom teckna försäkringen direkt.

Vanliga frågor om sjuk- och olycksfallsförsäkringar

 • Till vilken ålder gäller sjuk- och olycksfallsförsäkringen?
 • Vad täcker försäkringen för sjukdomar?
 • Får jag pengar vid en eventuell sjukskrivning?
 • Vad behövs för att få teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring?
 • Vad är skillnaden mellan en olycksfallsförsäkring och en sjuk- och olycksfallsförsäkring?
 • Hur länge gäller försäkringen?
 • Vad är skillnaden mellan ekonomisk och medicinsk invaliditet?

Granskad av

Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta
Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta

Sebastian Franzén

Partneransvarig försäkringar

Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef. 

26 mars 2024