Insplanet Migration Mobile Jumbo

Inkomstförsäkring

Säkra din inkomst med ett extra skydd

Ange korrekt personnummer (YYYYMMDD-nnnn).
?
Ange ett korrekt telefonnummer.
?
Genom att jämföra har jag tagit del av och godkänner Insplanets användaravtal och integritetspolicy.
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
Lansforsakringar Stockholm logo
dinaforsakringar 400 retina
ica 400 retina
partner-gjensidige-color
Hedvig Ab - Logo
Watercircles Logotyp
Evoli Logotyp
villaagarna 400 retina
Lin Logotyp

Extra skydd vid arbetslöshet

 • Ha ett extra skydd utöver a-kassa vid arbetslöshet.

 • Jämför inkomstförsäkringar från flera försäkringsbolag samtidigt via Zmarta.

 • Se enkelt vilket bolag som erbjuder dig försäkringen som passar dig bäst.

Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är ett skydd som kan ersätta en del av ditt inkomstbortfall om du skulle bli arbetslös. Den brukar ingå i medlemskapet om du är medlem i en fackförening, men du kan också teckna en privat inkomstförsäkring hos ett försäkringsbolag.

Så här fungerar inkomstförsäkringen

För att kunna få ut ersättning från inkomstförsäkringen måste du vara medlem i en a-kassa. A-kassan är en frivillig arbetslöshetsförsäkring som du som arbetar kan teckna. Genom a-kassan kan du få ersättning om du skulle bli arbetslös, men ersättningen har ett maxtak som kanske inte motsvarar din lön. Då kan inkomstförsäkringen ge dig mer i ersättning.

Krav för att få ersättning från a-kassan

För att få ersättning från a-kassan måste du ha varit medlem i en a-kassa i 12 månader och skriva in dig på Arbetsförmedlingen från första dagen du är arbetslös. Du måste även ha jobbat i minst:

 • 6 månader med minst 60 timmar per kalendermånad det senaste året.

 • 420 timmar under 6 sammanhängande månader, med minst 40 timmar i var och en av de 6 månaderna under det senaste året.

Så mycket pengar kan du få från a-kassan

Hur mycket ersättning du kan få beror på hur länge du har varit medlem i a-kassan. Har du varit medlem i minst 12 månader får du inkomstbaserad ersättning, annars får du en grundersättning.

Grundersättningen är max 11 220 kronor i månaden och bestäms utifrån hur mycket du har jobbat tidigare.

Med den inkomstbaserade ersättningen kan du få upp till 80 % av en lön på upp till 33 000 kronor i månaden. Maxersättningen som du kan få är därmed 26 400 kronor i månaden. För dig som tjänar mer än 33 000 kronor i månaden rekommenderar vi därför en inkomstförsäkring.

Du kan få ersättning i max 300 dagar, 5 dagar per vecka.

Mer ersättning med inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen är ett komplement till a-kassan och kan betala ut mer i ersättning utöver det du får från a-kassan. Som mest kan du få 80 % av din lön i ersättning.

Inkomstförsäkringen har även den ett tak på hur hög lön du kan försäkra, men det är mycket högre än maxtaket för a-kassan.

Det finns även möjlighet att teckna tilläggsförsäkringar till din inkomstförsäkring hos vissa fackförbund och försäkringsbolag. Tilläggsförsäkringen kan bland annat försäkra en högre lön än vad maxtaket tillåter i inkomstförsäkringen, och dessutom betala ut ersättning i mer än 300 dagar.

Krav för att få ersättning från inkomstförsäkringen

För att få ut ersättning från inkomstförsäkringen behöver du uppfylla vissa kriterier. Dels finns det en kvalifikationstid som du måste uppfylla. Ofta innebär det att det måste ha gått 12 månader sedan du tecknade försäkringen innan du har rätt till ersättning. Om du blir arbetslös inom dessa 12 månader får du alltså ingen ersättning. Dels behöver du ha en fast anställning och vara medlem i en a-kassa.

Jämför inkomstförsäkringar innan du bestämmer dig

Det är alltid bra att jämföra inkomstförsäkringar innan du bestämmer dig. På så vis kan du hitta den bästa inkomstförsäkringen för just dig och dina behov.

Något som är viktigt att tänka på när du jämför inkomstförsäkring är att inte bara jämföra priset, utan även villkoren. Kanske har en inkomstförsäkring bättre villkor framför en annan som är viktigt för just dig? Ett exempel på vad som kan vara bra att jämföra är längden på ersättningsperioden eller hur hög lön du kan försäkra. På Zmarta kan du enkelt jämföra försäkringar – kostnadsfritt.

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringens pris påverkas av flera olika faktorer, bland annat vilken a-kassa du är medlem i och vilken lön du vill försäkra. Exakt hur mycket en inkomstförsäkring kostar är svårt att säga eftersom premien är individuell. Du kan se hur mycket olika inkomstförsäkringar kostar genom att jämföra försäkringar.

Har du en inkomstförsäkring genom din fackförening ingår den normalt i medlemspriset.

Teckna inkomstförsäkring via Zmarta

Du kan jämföra och teckna din inkomstförsäkring via Zmarta – utan extra kostnad. Priserna är samma som om du skulle vända dig direkt till försäkringsbolagen, men fördelen med att teckna den via oss är att du samtidigt kan jämföra både villkor och priser för att hitta försäkringen som passar dina behov bäst. Zmart va!

Vanliga frågor om inkomstförsäkring

 • Behöver jag ha a-kassa för att kunna ta del av inkomsförsäkringen?

  Ja, en inkomstförsäkring kompletterar din försäkring från a-kassan så att du får 80 % av din faktiska lön. Är du inte medlem i en a-kassa så kommer din inkomstförsäkring inte kunna ersätta dig vid ofrivillig arbetslöshet.

 • Täcker a-kassan och facket samma sak?

  Nej, a-kassan betalar ut pengar vid arbetslöshet. Ett fackförbund är ett förbund eller union som hjälper dig som anställd. Vissa fackförbund erbjuder dig en inkomstförsäkring som kompletterar a-kassans tak, men du måste alltid vara med i en a-kassa för att en inkomstförsäkring ska gälla.

 • Vad är kvalifikationstid?

  Kvalifikationstid är den tid du behöver vara medlem och betala premie till ditt försäkringsbolag innan din försäkring kan börja betala ut pengar. För en inkomstförsäkring är kvalifikationstiden för en privatperson generellt sett 12 månader. Det innebär att du alltså måste betala din inkomstförsäkring i 12 månader innan pengarna börjar betalas ut. Detta för att förhindra att man tecknar en inkomstförsäkring efter att det uppstått en risk för uppsägning.

 • Om min lön ändras, behöver jag informera mitt försäkringsbolag?

  Om du vill att 80 % av din nya lön ska vara försäkrad, ja. Något som kan vara bra att veta är att du då får en ny kvalifikationstid för den högre lönen, men behöver ingen ny kvalifikationstid för den lön du redan uppgett till ditt försäkringsbolag. Höjer du din lön från till exempel 35 000 till 40 000 så har du en ny kvalifikationstid på de 5 000 kronor som du fått i löneökning. Du kan låta bli att informera ditt försäkringsbolag, men då får du 80 % av din tidigare lön vid ofrivillig arbetslöshet.

 • Hur fungerar inkomstförsäkringen?

  En inkomstförsäkring kompletterar din a-kassa, som har ett maxtak. Har du till exempel en lön om 50 000 kronor i månaden så kommer din a-kassa inte betala ut 80 % av din faktiska lön. Du försäkrar då upp din lön vid ofrivillig arbetslöshet i upp till ett år med hjälp av en inkomstförsäkring.

Läs mer om försäkringar

Bästa försäkringsbolaget 2023

Ett sätt att avgöra vilket försäkringsbolag som är bäst är att utgå ifrån kundnöjdheten. Varje år mäter Svenskt kvalitetsindex (SKI) kundnöjdheten inom försäkringsbranschen. Här går vi igenom resultatet för 2022.

Vad är en försäkring?

En försäkring ger dig ett ekonomiskt skydd mot oförutsedda händelser som annars kan bli väldigt dyra. Tanken med försäkringar är att de ska sprida riskerna över en större grupp och över tid. Vi berättar mer om vad en försäkring är och varför den är viktig för dig som privatperson.

Dolda fel-försäkring: Hur fungerar den?

När du säljer ett hus är du som säljare ansvarig för dolda fel i upp till tio år efter att köparen har fått tillträde till huset. Om köparen upptäcker dolda fel betyder det att hen kan kräva att du som säljare ska ersätta kostnaderna för att åtgärda bristerna. Skulle det ske kan en dolda fel-försäkring skydda dig som säljare.