Insplanet Migration Mobile Jumbo

Båtförsäkring

Hitta en bra båtförsäkring

Välj typ av båt.
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
Lansforsakringar Stockholm logo
dinaforsakringar 400 retina
ica 400 retina
partner-gjensidige-color
Hedvig Ab - Logo
Watercircles Logotyp
Evoli Logotyp
villaagarna 400 retina
Lin Logotyp

Skydda båten både till havs och på land

 • Jämför pris och villkor från flera försäkringsbolag samtidigt.

 • Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något.

 • Stärk skyddet ytterligare med tilläggsförsäkringar.

Salta stänk och solglittrande vågor – vad kan vara bättre än att ge sig ut med båten en härlig sommardag? En båtförsäkring gör att du dessutom kan känna dig trygg med att du är skyddad om något händer. Jämför båtförsäkringar från flera olika försäkringsbolag för att hitta den bästa försäkringen för dig och din båt. Med Zmartas jämförelsetjänst kan du se priser och villkor från flera olika bolag samtidigt – snabbt och enkelt. Du binder dig inte till något och priserna du ser är alltid samma som hos försäkringsbolagen.

Olika försäkringsbolag erbjuder lite olika lösningar när det gäller båtförsäkringar. Ofta finns det två eller flera nivåer av skydd som du kan välja på. I alla båtförsäkringar ska ansvarsskydd ingå. Oavsett vad du har för typ av båt är det viktigt att du har minst en ansvarsförsäkring (ansvarsskydd). Om du vållar skada med din båt kan du bli skadeståndsskyldig och det kan handla om väldigt stora belopp. En ansvarsförsäkring kan täcka sådana skadestånd. Hos vissa bolag kan du teckna enbart ansvarsförsäkringen, men det är en god idé att välja en högre nivå på ditt skydd – din båt är oftast värdefull och du kan drabbas av höga kostnader om något händer.

Vad täcker en båtförsäkring?

Vad båtförsäkringen täcker beror på vilken nivå av skydd du väljer. Hos många försäkringsbolag kan du välja på två olika nivåer av skydd. Dessutom erbjuder många bolag tilläggsförsäkringar. Börja med att fundera på vilka behov av skydd du har. Vilken typ av båt och motor har du, var reser du med båten, hur förvarar du den på vintern och på sommaren?

De allra flesta båtförsäkringar täcker följande:

 • Ansvar: du kan få ersättning om du vållar skada med din båt och blir skadeståndsskyldig. Ersättningen varierar mellan 5–40 miljoner mellan försäkringsbolagen, så se till att läsa på villkoren och jämföra.

 • Brand: täcker till exempel brand på grund av blixtnedslag eller explosion.

 • Stöld och skadegörelse: skador som orsakas av uppsåtlig skadegörelse eller om någon stjäl båten eller motorn. Kom dock ihåg att om du hyr ut båten kan du behöva en kompletterande uthyrningsförsäkring för att ha rätt till ersättning om båten blir snodd av den du hyr ut till.

 • Uppläggning och transport: skador som uppstår när du tar upp, sjösätter och transporterar båten samt när den ligger på land.

 • Rättsskydd: ersättning för advokat- och rättegångskostnader vid rättstvister som kan uppstå vid till exempel köp eller försäljning, eller vid haveriutredning.

 • Glasskada: om vindrutan, en glasdörr eller liknande glasparti skadas.

Hos vissa försäkringsbolag täcker även det minsta paketerbjudandet också assistans och sjöskada. Hos andra bolag ingår dessa delar i den utökade försäkringen eller finns i form av tilläggsförsäkringar. Assistansförsäkringen innebär att du får hjälp med bogsering eller om du behöver få bränsle eller reservdelar transporterat till dig. Sjöskadeersättning kan hjälpa dig vid grundstötning, kollision, masthaveri, kantring eller om du drabbas av en oförutsedd händelse.

Många försäkringsbolag erbjuder en högre nivå av skydd i ett paket som kan kallas helförsäkring, båtförsäkring stor eller liknande. Då kan något eller flera av följande skydd ingå, förutom det som finns på listan här ovanför:

 • Maskin: om båtmotorn eller annan utrustning skadas vid en oförutsedd händelse kan maskinförsäkringen ersätta.

 • Allrisk: här ingår sådant som feltankning och borttappade nycklar.

 • Avbrott: du kan få ersättning för avbruten semester/resa om motorn eller båten blir stulen under båtsäsongen (brukar definieras som april/maj till augusti men kan variera mellan försäkringsbolag).

 • Olycksfall: om du eller passagerare skadas eller omkommer vid en båtolycka.

Kika på villkoren när du jämför försäkringar för att vara säker på vad båtförsäkringen täcker. Även om delarna som ingår i båtförsäkringen är relativt lika mellan försäkringsbolagen erbjuder de olika paketeringar.

Småbåtsskydd i hemförsäkringen

Många försäkringsbolag erbjuder en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen för små båtar. Det brukar gälla om din båt är värd mindre än 100 000 kronor och är mindre än 5–6 meter. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se vad de kan erbjuda dig. Kom ihåg att du inte automatiskt har skydd för din småbåt bara för att du har en hemförsäkring – du måste teckna småbåtstillägg för att vara skyddad.

Pris för båtförsäkring

Priset för en båtförsäkring beror på flera saker. Såklart påverkas priset av vad som ingår i båtförsäkringen, alltså vilken nivå av skydd du har valt. Annat som påverkar priset för båtförsäkringen är till exempel

 • vilken typ av båt och motor du har

 • hur och var du förvarar båten

 • båtens och motorns ålder

 • var båten används geografiskt

 • åldern på den eller de som kör båten.

När du tecknar båtförsäkringen anger du också båtens marknadsvärde. Även om din båt har ett relativt lågt marknadsvärde kan det faktiskt vara värt att välja en högre nivå på ditt skydd, eftersom det kan bli kostsamt för dig om något väl händer med båten.

Uppdatera marknadsvärdet genom åren

Det är bra att lägga på minnet att uppdatera marknadsvärdet i din försäkring. Med åren sjunker oftast marknadsvärdet på din båt och det är att rekommendera att se över värdet regelbundet och meddela ditt försäkringsbolag om värdet ändras. Detsamma gäller om du gör nya installationer på båten som ju faktiskt kan höja marknadsvärdet. Det är viktigt att du hela tiden har rätt skydd för din båt och risken finns att du betalar för mycket för din försäkring om du inte ser till att hålla marknadsvärdet uppdaterat. Du kan få hjälp med att uppskatta värdet genom att kontakta en båthandlare.

Så hittar du den billigaste båtförsäkringen för dig

Vårt bästa tips för att hitta den billigaste båtförsäkringen för dig är att fundera över vilket skydd du vill ha och sedan jämföra försäkringar från olika bolag. Tänk på att försäkringen är till för att göra dig trygg, så du inte råkar ut för stora utgifter som du inte räknat med om något väl händer. Det kan alltså vara klokt att teckna en försäkring som passar dina behov snarare än att välja den absolut billigaste du kan hitta.

Tänk till exempel på

 • var du ska använda båten

 • vem som ska köra båten

 • hur länge du planerar att ligga ute med båten

 • vad du förvarar i båten

 • hur du förvarar båten på både vinter och sommar.

När du har full koll kan du börja jämföra – kom ihåg att inte bara jämföra pris utan också försäkringsvillkoren.

Måste man ha båtförsäkring?

Funderar du på om man verkligen måste ha en båtförsäkring? Även om båtförsäkringen inte är obligatorisk på samma sätt som trafikförsäkringen är för din bil så är det att rekommendera att minst ha en ansvarsförsäkring. Om du anses ha orsakat en båtolycka är du skyldig att betala skadestånd och det handlar ofta om stora summor. Dessutom är det en god idé att teckna en båtförsäkring som täcker även andra situationer som innebär skador på din egen båt. Blir du av med motorn eller blir båten skadad av ett blixtnedslag, vid grundstötning eller kollision kan du plötsligt sitta med höga kostnader för reparation.

En båtförsäkring gör att du kan känna dig trygg inför båtsäsongen när du ska ut på tur. Dessutom gör den att du kan slappna av när båten ligger upplagd. Även om båtförsäkringen inte är ett absolut måste är den verkligen att rekommendera!

Teckna båtförsäkring via Zmarta

Du kan jämföra och teckna din båtförsäkring via Zmarta – utan extra kostnad. Fördelen med att teckna båtförsäkringen via oss är att du samtidigt kan jämföra både villkor och priser för att hitta försäkringen som passar dina behov bäst. De priser du ser när du jämför är alltid samma som hos försäkringsbolagen och du förbinder dig inte till något. Zmart, snabbt och enkelt!

Vanliga frågor om båtförsäkring

 • Om vi är flera som äger båten, vem ska då stå på båtförsäkringen?

  Om ni är flera som äger båten så kan alla vara försäkringstagare, eftersom det ligger i allas intresse att försäkra den.

 • Försäkras utrustningen jag har på båten?

  Ja, utrustning försäkras i en båtförsäkring till ett maxbelopp. Maxbeloppet går att höja, vanligtvis genom ett extra tillägg.

 • Får jag låna ut båten?

  Ja, det är okej att låna ut båten. Däremot krävs samma aktsamhetskrav för att båtförsäkringen ska gälla. Hyrs båten däremot ut så måste du teckna ett extra tillägg för detta.

 • Kan jag använda båten i flera vatten?

  Ja, i Norden. Inom Europa har de flesta försäkringsbolag speciella tillägg så att du kan använda båten och ha den försäkrad även i andra länder.

 • Är min motor försäkrad mot stöld?

  Ja, den är försäkrad mot stöld. Däremot finns det aktsamhetskrav som säger att du ska låsa motorn för att förebygga stölden.

Läs mer om försäkringar

Bästa försäkringsbolaget 2023

Ett sätt att avgöra vilket försäkringsbolag som är bäst är att utgå ifrån kundnöjdheten. Varje år mäter Svenskt kvalitetsindex (SKI) kundnöjdheten inom försäkringsbranschen. Här går vi igenom resultatet för 2022.

Vad är en försäkring?

En försäkring ger dig ett ekonomiskt skydd mot oförutsedda händelser som annars kan bli väldigt dyra. Tanken med försäkringar är att de ska sprida riskerna över en större grupp och över tid. Vi berättar mer om vad en försäkring är och varför den är viktig för dig som privatperson.

Dolda fel-försäkring: Hur fungerar den?

När du säljer ett hus är du som säljare ansvarig för dolda fel i upp till tio år efter att köparen har fått tillträde till huset. Om köparen upptäcker dolda fel betyder det att hen kan kräva att du som säljare ska ersätta kostnaderna för att åtgärda bristerna. Skulle det ske kan en dolda fel-försäkring skydda dig som säljare.