car-insurance

Båtförsäkring

Hitta en bra båtförsäkring

Välj typ av båt.
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 20 844 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
Os
Oumie säger:

Great service...easy to use

24 maj 2024
Ls
Liselotte säger:

Enkelt att ta del av informationen och välja från olika alternativ. Skönt att kunna jämföra och slip...

24 maj 2024
As
Ammir säger:

Bra jobbat ni är bäst

24 maj 2024

Skydda båten både till havs och på land

 • Jämför pris och villkor från flera försäkringsbolag samtidigt.

 • Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något.

 • Stärk skyddet ytterligare med tilläggsförsäkringar.

Med hjälp av oss på Zmarta kan du hitta en båtförsäkring som gör att du kan känna dig trygg både när båten ligger i sjön och uppe på torra land. Vi hjälper dig att jämföra både villkor och pris för olika båtförsäkringar. Här hittar du information om vilket skydd som ingår i båtförsäkringen, och vilka tillval du kan välja att göra.

Om båtförsäkring

En båtförsäkring skiljer sig till viss del från en klassisk fordonsförsäkring. I stort sett alla fordonstyper i Sverige måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Detta gäller däremot inte båtar, vilket gör att du kan välja att åka på vattnet helt oförsäkrad.

Däremot väljer de flesta båtägare att teckna någon slags båtförsäkring, dels för att skydda sin båt vid olyckor, dels för att få skydd vid eventuella skadeståndskrav. Den lägsta försäkringsgraden som kan tecknas är ansvarsförsäkring, men många väljer att sy ihop en försäkring baserad på individuella behov.

Vad kostar en båtförsäkring?

Priset på en båtförsäkring är i snitt 3 435 kronor, enligt siffror från 2020*.

Men vilket pris du får på din båtförsäkring kan variera mycket. Det beror bland annat på vilken båt du har, hur och var du förvarar den, samt vilket försäkringsbolag du väljer.

*Informationen om priset är hämtad från vår jämförelsetjänst av försäkringar och är baserad på samtliga nytecknade båtförsäkringar gjorda via oss på Zmarta till och med 2020-07-21.

Vad ingår i båtförsäkringen?

Till båtförsäkringen finns det inte olika försäkringsnivåer, det vill säga halv- eller helförsäkring. De flesta försäkringsbolag erbjuder istället två eller tre olika basutbud som du kan välja mellan beroende på hur heltäckande du vill att båtförsäkringen ska vara. Andra försäkringsbolag har en enda grundläggande försäkring som kompletteras av ett stort utbud tilläggsförsäkringar. Det viktigaste är att du hittar en båtförsäkring som täcker just de behov som du och din båt har. Det som generellt ingår i en båtförsäkring presenteras nedan.

Skydd mot skador som kan uppstå på båten

 • Sjöskada: Du kan få ersättning om båten skadas genom grundstötning, kollision, kantring med mera. Med sjöskada menas helt enkelt skador som uppstår på sjön.

 • Brand: Du kan få ersättning vid skador på grund av brand, blixtnedslag, explosion eller kortslutning.

 • Båtassistans: Du kan få assistans med hjälp av bärgare om båten stannat på grund av tekniska problem, att föraren blivit akut sjuk, eller i vissa fall om bränslet tagit slut. Villkoren kan på denna punkt skilja sig åt och det är därför viktigt att jämföra denna avtalspunkt noga om du vet med dig att du vill ha assistansskydd. Detta är även en av de punkter som inte nödvändigtvis måste finnas med i det grundläggande skyddet.

 • Stöld och skadegörelse: Båtförsäkringen gäller både båten, för de tillbehör som följer med samt personlig egendom som förvaras i båten. Däremot är det alltid ett lägre ersättningstak på tillbehör än på själva båten. Ett exempel kan vara att du får maximalt 2 500 kronor för fastmonterad elektronik, 4 000 kronor för personliga ägodelar eller 10 000 kronor för skador på eller stöld av en båttrailer.

 • Transport (uppläggning/sjösättning): De flesta väljer att ta upp sin båt på hösten för att undvika is- och frostskador. Båten är även försäkrad under tiden den förvaras på land, under transport och när båten ska sjösättas igen.

Personskador i samband med att du är på sjön

 • Kris: Behöver du träffa en psykolog eller terapeut för att prata om en traumatisk olycka kan krisförsäkringen ersätta kostnaderna för ett visst antal besök.

 • Ansvar: Om någon kräver dig på skadestånd kan försäkringsbolaget hjälpa till att undersöka vems felet var, förhandla med motparten och eventuellt betala ut begärt skadestånd.

 • Rättsskydd: I de fall båtägare hamnar i en tvist angående båten kan ersättning från båtförsäkringen täcka kostnader för rättegång och ett juridiskt ombud. Detta gäller när tvisten handlar om ett större belopp och kan prövas i svensk domstol. Tvister kan exempelvis uppstå när du säljer eller köper båt.

Rätt båtförsäkring i rätt vatten

Visste du att en båtförsäkring kan skilja sig åt och ha helt olika priser beroende på vilket vatten båten ska gå i? En båt som enbart försäkras för en sjö får inte nödvändigtvis samma skydd om du ger dig av på längre sträckor med den. Var noga med att kolla upp skyddet på din båtförsäkring innan du ger dig av på längre resor som exempelvis i kanaler eller ut på öppet hav.

Tillägg i båtförsäkring

Vilka tilläggsförsäkringar som försäkringsbolagen erbjuder varierar kraftigt när det gäller båtförsäkringar.

Ibland ingår även dessa delar i grundförsäkringen. Detta är några av de tilläggsförsäkringar som finns på marknaden.

Jolle
Oftast täcks jollen av båtens försäkring. Men bara upp till en viss summa. Är den värd mer bör den tilläggsförsäkras.

Trailer
Båt och båttrailer måste inte försäkras på samma försäkringsbolag men många väljer att göra det eftersom det är smidigt att ha alla försäkringar gällande båten på samma ställe.

Hyra ut
Då risken för skador ökar avsevärt om båten hyrs ut krävs oftast en tilläggsförsäkring vid dessa fall. Kostnaden kan antingen vara en fast årskostnad eller per vecka som båten ska hyras ut. I vissa fall dubbleras årspremien.

Dyrare elektronik
Elektronik och annan tillbehörsutrustning har generellt ett lågt ersättningstak. Har du tillbehör som är dyrare bör du teckna en tilläggsförsäkring som höjer detta tak.

Utsträckt område
En grundläggande båtförsäkring gäller inom ett specifikt område. Har du som avsikt att köra på farvatten längre bort kan du teckna tilläggsförsäkringen ”utökat område”. Då utökas de farleder som försäkringen gäller på.

Hur gör jag för att få den billigaste båtförsäkringen?

Det finns flera sätt att se till att minska kostnaderna för din båtförsäkring. Ett första steg är att jämföra försäkringsbolagens utbud och priser, vilket du enkelt gör här på Zmarta. Utöver detta kan du få reducerad självrisk genom att

 • se till att ha godkänd låsanordning och fastlåst båt när du ligger i hamn

 • installera ett båtlarm

 • ha en elektronisk startspärr som blockerar en eller flera motorfunktioner

 • skaffa stöldmärkning genom exempelvis id-märkning eller DNA-märkning

 • undersöka vilka krav ditt försäkringsbolag har för reducerad självrisk.

Vanliga frågor om båtförsäkring

 • Om vi är flera som äger båten, vem ska då stå på båtförsäkringen?
 • Försäkras utrustningen jag har på båten?
 • Får jag låna ut båten?
 • Kan jag använda båten i flera vatten?
 • Är min motor försäkrad mot stöld?

Granskad av

Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta
Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta

Sebastian Franzén

Partneransvarig försäkringar

Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef. 

26 mars 2024