Om försäkring

Bästa försäkringsbolaget 2023

2023-03-20 Angelica Lindberg
Fem kvinnor och män håller två fingrar mot varandra så att de bildar en stjärna.

Ett sätt att avgöra vilket försäkringsbolag som är bäst är att utgå ifrån kundnöjdheten. Varje år mäter Svenskt kvalitetsindex (SKI) kundnöjdheten inom försäkringsbranschen. Här går vi igenom resultatet för 2022.

På 4 minuter eller mindre får du veta mer om Svenskt kvalitetsindex årliga undersökning och vilket försäkringsbolag som är bäst inom fordons- och sakförsäkringar. Dessutom tipsar vi dig om hur du hittar det bästa försäkringsbolaget för just dig!

Bästa försäkringsbolaget för bilförsäkring och andra fordon

När Svenskt kvalitetsindex undersökte kundnöjdheten bland privatkunder och fordonsförsäkringar hamnade Svedea i topp följt av Länsförsäkringar och Folksam. Medan Dina Försäkringar, If och Trygg-Hansa hamnade under genomsnittet. Allra sämst gick det för Trygg-Hansa.

Försäkringsbolag 

Betyg 

Svedea 

78,2 

Länsförsäkringar 

76,8 

Folksam 

76,1 

Övriga 

74,6 

Branschen i genomsnitt 

74,3 

Dina Försäkringar 

73,3 

If 

72,3 

Trygg Hansa 

70,6 

Bästa försäkringsbolaget för sakförsäkringar

Bästa försäkringsbolaget när det kommer till sakförsäkringar (till exempel hem-, villa-, båt- och djurförsäkring) blev Dina Försäkringar, följt av Länsförsäkringar och kategorin Övriga. Sämst gick det för storbolagen Trygg Hansa, Folksam och If som samtliga hamnade under genomsnittet för branschen.

Försäkringsbolag 

Betyg 

Dina Försäkringar 

74,1 

Länsförsäkringar 

74,0 

Övriga 

73,0 

Branschen i genomsnitt 

71,2 

If 

71,1 

Folksam 

71,1 

Trygg Hansa 

68,0 

Om Svenskt kvalitetsindex undersökning

Varje år kommer Svenskt kvalitetsindex ut med sin kundundersökning där de tittar på kundnöjdhet inom sak-, pension-, tjänstepension-, fordon-, och djurförsäkringar.

Under oktober 2022 genomförde de totalt 7 500 intervjuer där kunder fick svara på frågor om vad de tycker om sina försäkringsbolag. Undersökningen visade att kundnöjdheten har planat ut efter flera år av uppgång. Trots det klarar försäkringsbranschen i stort sett av att möta kraven från kunderna, men försäkringsbolagen kan bli bättre på transparenta försäkringsvillkor, tydlig produktinformation, friktionsfri skadereglering och proaktiva kontakter.

Kundnöjdheten mäts på en skala mellan 0–100 där 0 är sämsta möjliga kundnöjdhet och 100 bästa möjliga. Branscher och företag som har ett betyg under 60 brukar överlag ha stora svårigheter med att motivera sina kunder att stanna kvar hos sig, medan ett betyg över 75 visar på en mycket stark relation mellan företaget och kunden.

Tips! Så hittar du bästa försäkringsbolaget för dig

Olika försäkringsbolag kan rikta in sig på olika typer av kunder. Vissa riktar exempelvis in sig på kunder som aldrig eller sällan drabbas av skador, som är över en viss ålder eller som inte har några dyra lyxbilar. På så vis kan de hålla nere premierna på försäkringarna och ge bättre service.

En del nyare försäkringsbolag är också helt digitala, medan andra är mer traditionella. Många försäkringsbolag tar också ut en extra ungdomssjälvrisk, vilket innebär att du som är under 25 år får betala en högre självrisk om du råkar ut för en olycka, medan några få bolag inte har någon sådan extra självrisk.

Med det här i åtanke har du möjlighet att hitta ett försäkringsbolag som passar just dig bäst. Ta reda på mer om de olika försäkringsbolagen som Zmarta samarbetar med.

Hitta den bästa försäkringen

Den bästa försäkringen enligt oss är den försäkring som har bäst villkor och innehåll till bäst pris. Innan du väljer att teckna en försäkring råder vi dig att tänka igenom vad det är du behöver och därefter göra research. Det kan låta tidskrävande och krångligt, men gör du det kan du få mer försäkring för pengarna. Zmartas jämförelsetjänst gör det enklare att jämföra och hitta rätt försäkring.

3 steg till den bästa försäkringen:

  1. Tänk igenom vilka behov du har: Vilken omfattning på försäkringen vill du ha? Räcker det med grundskyddet eller behöver du teckna en tilläggsförsäkring?

  2. Jämför försäkringar: Jämför priser, villkor och innehåll. Ingår det en drulleförsäkring i grundskyddet eller måste den tecknas som en tilläggsförsäkring? Hur höga belopp kan du försäkra till och hur höga är självriskerna?

  3. Välj försäkring: Välj den försäkring som uppfyller dina krav till det bästa priset.

Exempel på försäkringar du kan jämföra och teckna via Zmarta:

Fler i samma kategori

Se alla
kostnad-bil (1).png
Om försäkring Vilka försäkringar bör man ha?
Vi berättar vilka försäkringar som är nödvändiga, vilka du kan skippa och tipsar dig om hur du sparar pengar!
pexels-ketut-subiyanto-4350217 (1)
Om försäkring Byta försäkringsbolag: Det här gäller om du vill byta försäkringsbolag
I den här artikeln går vi igenom hur du byter försäkringsbolag och vad du behöver tänka på.
Bekymrad kvinna sitter framför en laptop.
Om försäkring Vad är en ansvarsförsäkring?
Ansvarsförsäkringen är viktig både för dig som privatperson och småföretagare.