Privatlån

Vad innebär ett privatlån?

2019-10-22
Zmarta privatlån

Ett privatlån är ett lån som tas hos en bank eller långivare, som exempelvis kan gå till en ny bil, en resa, till att renovera huset eller till någon annan större utgift som för tillfället inte kan täckas genom sparkapital. Ett privatlån kan du oftast få utan att långivaren kräver någon säkerhet för lånet.

Privatlån för att sänka månadskostnaden

Andra gånger använder man ett privatlån för att lösa andra lån och krediter. Genom att samla lån och krediter på ett och samma lån blir både räntan och månadskostnaden lägre.

Ofta vill långivaren ha uppgifter såsom ålder, årsinkomst och information kring om du har någon betalningsanmärkning, innan du beviljas ett lån. Privatlånet kallas även för blancolån och många långivare beviljar lån upp till 350 000–600 000 kronor.

Privatlån eller blancolån

Privatlån och blancolån är samma sak. Förr var det vanligare att det kallades för blancolån men idag benämns det istället som privatlån för att det ska vara tydligare för både långivare och låntagare. Ett privatlån är alltså ett blancolån som privatpersoner kan ta utan säkerhet eller borgensman.

Vad ett privatlån kan användas till

Det är just det som är fördelen med ett privatlån/blancolån; att långivaren inte behöver någon säkerhet för ditt lån och därmed inte behöver veta vad du ska låna pengarna till. Du kan alltså låna till precis vad du vill. Som vi nämnt ovan handlar lånen ofta om bilköp, renovering i bostaden, en resa eller att man vill samla lån och krediter.

Nästan alla har möjlighet att få ett privatlån.

Återbetalning av privatlån

Hur stor summa du lånar beror såklart på vad du ska låna till och beroende på summan kan man välja olika återbetalningstider. Det kan vara bra att tänka på att om du väljer en längre återbetalningstid blir visserligen månadssumman lägre, men i och med en längre räntetid blir lånet i det stora hela dyrare än om du väljer kortare återbetalningstid.

Det är en bra idé att göra en budget och räkna på vilken summa du kan avvara till lånet varje månad, dels så att du inte väljer för hög summa och får svårigheter att betala varje månad, men också för att se om du har möjlighet att betala större del på lånet än vad du kanske valt att göra.

Vem kan få ett privatlån?

Nästan alla har möjlighet att få ett privatlån. Även om du har en betalningsanmärkning finns det möjligheter att långivare kan godkänna din ansökan. Om du däremot fortfarande har en skuld hos Kronofogden blir det betydligt svårare. Då kan det vara så att du behöver hjälp av en borgensman för att få igenom lånet.

Långivaren grundar bland annat beslutet på din månadsinkomst, din ekonomi i stort och tittar också på om du har övriga krediter och betalningsanmärkningar.

Fler i samma kategori

Se alla
Par som håller varandra i hand
Privatlån Därför ökar en medsökande dina chanser att få lån
Om ni är två som ansöker om ett lån ökar era chanser att få det beviljat.
31 låna till renovering
Privatlån Låna till renovering
Är du ute efter en uppgradering av din bostad och tänker renovera? Då har vi how-to guiden för dig.
Låna till bröllop 2022
Privatlån Att tänka på innan man lånar till bröllop
Valen är många och oavsett budget är det frågor par ställer när de planerar sitt bröllop. Få bästa tipsen!