Om försäkring

Välj rätt försäkring – så här ska du tänka

2021-11-08 Angelica Lindberg
Hand som lägger mynt i en spargris

Innan du väljer att teckna en försäkring är det viktigt att du jämför innehållet i olika försäkringar. Utgå från dina egna behov och stirra dig inte blind på priset – villkoren är minst lika viktiga. Hitta den bästa försäkringen för dig med hjälp av vår guide!

“Försäkringar är komplicerade och att välja rätt försäkring kan vara svårt. Vissa vet exakt vad de vill ha medan andra inte har någon aning, kanske för att det är första gången de köper en försäkring. För mig känns det bra att kunna guida kunden till rätt val. Det viktigaste är att kunden hittar rätt försäkring och känner att vi har hjälpt dem att göra ett eget val där de känner sig trygga”, säger Simon Issak, försäkringsrådgivare på Zmarta.

Så väljer du rätt försäkring

Innan du väljer att teckna en försäkring bör du tänka efter vad det är du behöver och därefter göra research. Det kan låta krångligt, men gör du det kan du få mer försäkring för pengarna. 

För att göra det så enkelt som möjligt att välja rätt försäkring kan du följa våra 3 steg:

  1. Tänk igenom vilken omfattning du behöver ha på försäkringen.

  2. Jämför försäkringar utifrån dina behov och granska villkoren.

  3. Välj försäkringen som uppfyller dina krav till det bästa priset.

Om det känns svårt att välja försäkring kan du alltid höra av dig till våra försäkringsrådgivare som hjälper till och guidar dig rätt. 

Jämför försäkringar innan du bestämmer dig

Genom att jämföra har du inte bara möjlighet att få ett lägre pris, du kan även hitta försäkringen som passar dig bäst. Men vad ska man jämföra? Här går vi igenom några viktiga saker att ha i åtanke inför ditt val av försäkring. 

Granska innehållet i försäkringen

Grundskyddet i olika försäkringar brukar i stort sett innehålla samma delar, men det finns vissa skillnader. En sak som är bra att undersöka är om det ingår allrisk (även kallad drulleförsäkring) i hemförsäkringens eller fordonsförsäkringens grundskydd. Vissa försäkringsbolag har dem endast som valbara tillägg, medan det ingår hos andra. 

I vissa hemförsäkringar ingår det också ett mobbningsskydd och/eller ett ID-skydd i grundskyddet som inte finns hos alla försäkringsbolag. Utgå ifrån vad du behöver. Det viktigaste är att försäkringen täcker just dina behov, så välj inte försäkringsbolag av gammal vana.  

“Det är mycket som kunden ska ha i åtanke när hen väljer försäkringsbolag. Det kan kännas krångligt och då väljer oftast kunden ett bolag som hen är van vid. Vi som jobbar med detta vet att det finns många andra bra alternativ som möjligtvis ger mer skydd för en billigare peng. Dessutom kan det ge kunden mer frihet samtidigt som det sätter mer press på bolaget att prestera och leverera. Vissa av våra samarbetspartners har till exempel ingen bindningstid vilket jag personligen tycker är guld värt”, säger Simon Issak.

Hur hög är ersättningen? 

Även om omfattningen i försäkringarna är samma så kan nivån på ersättningen skilja sig åt. Kontrollera vilken nivå ersättningen ligger på för olika skador eller händelser i försäkringens villkor. Utgå från dina behov och vad dina saker är värda. 

“Här kan vi försäkringsrådgivare hjälpa dig att komma fram till vad du behöver, så att du inte blir över- eller underförsäkrad”, påpekar Simon.

En sak som kan vara bra att titta lite närmare på är rättsskyddet. Rättsskyddet ingår i de flesta hem- och fritidshusförsäkringar samt fordonsförsäkringar, och ersätter dig för advokat- och rättegångskostnader om du skulle hamna i en tvist. Beloppet du kan få varierar mellan försäkringsbolagen och kan ligga någonstans mellan 75 000–400 000 kronor. 

Hur höga är självriskerna? 

En annan sak som kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag är självriskerna. När du tecknar en hem- eller fordonsförsäkring kan du i de flesta fall välja hur hög självrisk du vill betala om någonting händer. En högre självrisk brukar ge en lägre kostnad på försäkringen, men du får betala desto mer om du måste använda dig av den. 

"När det gäller trafikförsäkringen så finns det vissa bolag som tar ut 0 kronor i trafiksjälvrisk. Så det kan löna sig att jämföra villkoren", informerar Simon.

Vilka omfattas av försäkringen? 

När det kommer till hemförsäkringen är det även viktigt att ta reda på vilka som omfattas av den. Normalt omfattas alla som är folkbokförda på adressen och som delar hushåll av hemförsäkringen. Men vissa försäkringsbolag kräver att alla som ska omfattas av den ska anges i försäkringsbrevet, till exempel din sambo – men ibland även dina barn.

Boende i andra hand eller inneboende behöver en egen hemförsäkring. De omfattas normalt inte av hyresvärdens hemförsäkring eftersom de inte delar hushåll med varandra.

Läs och jämför villkoren

Villkoren kan också skilja sig åt från bolag till bolag. Ett exempel på det är maskinskademomentet som brukar ingå i halv- och helförsäkringen för fordon. Det finns begränsningar för hur länge det gäller, både i fråga om ålder på bilen samt hur många mil den kört. Exakt när skyddet upphör att gälla skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen. Vissa har en åldersbegränsning på upp till 8 år, men även upp till 12 år förekommer. Detsamma gäller för körsträckan: begränsningen varierar mellan 10 000–15 000 mil. Om bilen har passerat någon av dessa begränsningar upphör maskinskadeförsäkringen att gälla. Det räcker alltså att en av gränserna har passerats för att försäkringsskyddet ska upphöra.

Ta reda på kundnöjdhet

Ett sista tips är att läsa Svenskt kvalitetsindex (SKI) som är ett system som mäter och analyserar hur försäkringsbolagens faktiska kunder och användare har bedömt olika tjänster och varor. Varje år i november kan du läsa om försäkringsbolagens kundnöjdhet gällande försäkringar som exempelvis bilförsäkringar och hemförsäkringar.

Läs även: Byta försäkringsbolag – tänk på det här!

Viktigt att tänka på gällande försäkringar

Står du inför valet att byta försäkring – glöm inte att säga upp din nuvarande försäkring, så att du slipper betala för dubbla försäkringar. Se också till att den nya försäkringen börjar gälla i samband med att den gamla avslutas, så att det inte blir ett glapp.

Ta reda på vad din försäkring har för huvudförfallodag. Huvudförfallodagen är det datum då försäkringen förnyas för ytterligare ett år, och det är bara i samband med den som du kan avsluta din försäkring. Det finns däremot vissa undantag, till exempel om du äger en bil som du sedan säljer, då kan du givetvis säga upp försäkringen i förtid. 

“En sista sak som kan vara bra att veta är att du som kund alltid har 14 dagars ångerrätt om du av någon anledning skulle ångra att du tackat ja till en försäkring”, avslutar Simon Issak.

Fler i samma kategori

Se alla
kostnad-bil (1).png
Om försäkring Vilka försäkringar bör man ha?
Vi berättar vilka försäkringar som är nödvändiga, vilka du kan skippa och tipsar dig om hur du sparar pengar!
pexels-ketut-subiyanto-4350217 (1)
Om försäkring Byta försäkringsbolag: Det här gäller om du vill byta försäkringsbolag
I den här artikeln går vi igenom hur du byter försäkringsbolag och vad du behöver tänka på.
Bekymrad kvinna sitter framför en laptop.
Om försäkring Vad är en ansvarsförsäkring?
Ansvarsförsäkringen är viktig både för dig som privatperson och småföretagare.