Om försäkring

Samla alla försäkringar på ett ställe – få rabatt!

2023-02-07 Angelica Lindberg
Ung kvinna med glasögon sitter vid en laptop och ler mot kameran.

När du samlar dina försäkringar under ett och samma försäkringsbolag kan du få rabatt. Ju fler försäkringar du samlar desto mer rabatt brukar du få. Men kom ihåg att alltid jämföra villkoren innan du väljer försäkring – så du får en försäkring som passar dina behov.

På 4 minuter eller mindre får du veta hur du kan få rabatt genom att samla dina försäkringar under ett försäkringsbolag, vilka typer av försäkringar som ger rabatt och vad du ska tänka på innan du byter försäkring.

Så kan du spara pengar genom att samla försäkringar 

Många försäkringsbolag erbjuder samlingsrabatt om du väljer att samla dina försäkringar hos dem. Rabatten du får varierar mellan 5–20 % beroende på hur många försäkringar du har. Ju fler försäkringar du samlar, desto mer rabatt kan du få. 

För att få rabatten måste du ofta ha en eller flera av försäkringsbolagets så kallade “huvudförsäkringar”. En huvudförsäkring är till exempel en

  • hemförsäkring

  • villahemförsäkring

  • fritidshusförsäkring

  • bilförsäkring.

Vissa försäkringar kan du däremot inte att få rabatt på. Det gäller vanligtvis personförsäkringar såsom sjuk- och olycksfallsförsäkringar eller livförsäkringar.

Tänk på att det finns fler sätt att få rabatt på dina försäkringar, bland annat genom att följa aktsamhetskraven och minska risken för stöld eller skada, till exempel genom att installera ett inbrottslarm.

Samla bilförsäkringen och spara pengar

Bil- och motorcykelförsäkringar är bland de dyraste försäkringarna, så här kan det finnas pengar att spara! Just bilförsäkringen är dessutom en huvudförsäkring som kan ge samlingsrabatt om du väljer att samla minst två huvudförsäkringar + ett valfritt antal övriga försäkringar. Till exempel din hund- eller kattförsäkring.

Enklare att förhandla om du samlar dina försäkringar

En annan fördel med att samla dina försäkringar under ett försäkringsbolag är att du har en större chans att få ett bättre pris. Det beror på att du får ett bättre förhandlingsläge och kan därmed spara en hel del pengar varje år genom rabatterade försäkringskostnader. Dessutom blir det lättare att administrera, speciellt om det har skett en skada som berör fler än en av dina försäkringar. Då behöver du bara kontakta ett försäkringsbolag istället för flera.

Läs även: Anmäl skada – så anmäler du en försäkringsskada

Tänk på det här innan du väljer försäkring

En viktig sak att kontrollera innan du väljer att teckna en försäkring är vilken omfattning försäkringen har. Ingår till exempel allrisk i grundskyddet? Allrisk, eller drulleförsäkring som det också kallas, täcker plötsliga och oförutsedda skador även när du själv har orsakat dem. Till exempel om du sätter dig på dina glasögon eller spiller kaffe på din nya dator.

Många försäkringsbolag har en drulleförsäkring i grundskyddet för exempelvis bilförsäkringen eller hemförsäkringen, medan andra försäkringsbolag erbjuder dem som ett tillägg. Det innebär att försäkringarna inte alltid är jämförbara enbart i pris, så var därför noga med att jämföra både pris, omfattning och villkor innan du väljer försäkring.

Det finns också en del saker du behöver tänka på innan du byter försäkringsbolag, bland annat att du oftast inte kan säga upp din försäkring innan huvudförfallodagen. Det är den dag då försäkringen förnyas för ytterligare ett år framåt. Du kan hitta huvudförfallodatumet i ditt försäkringsbrev.

Jämför villkoren innan du byter försäkring

Det kan kännas lockande att byta till en försäkring med samlingsrabatt. Men det är ingen garanti att du får det lägsta priset bara för att du samlar dina försäkringar. Om du kikar runt och jämför kanske det faktiskt lönar sig att ha olika försäkringar hos olika försäkringsbolag.

Det absolut viktigaste är att alltid jämföra villkoren innan du byter försäkring. För även om du får rabatt på försäkringen så kanske den är dyr i jämförelse med konkurrenternas. Eller så har försäkringen sämre villkor än den dyrare försäkringen.

Utgå alltid ifrån vilka behov just du har, så att du får en försäkring som täcker det som är viktigt för dig.

Fler i samma kategori

Se alla
kostnad-bil (1).png
Om försäkring Vilka försäkringar bör man ha?
Vi berättar vilka försäkringar som är nödvändiga, vilka du kan skippa och tipsar dig om hur du sparar pengar!
pexels-ketut-subiyanto-4350217 (1)
Om försäkring Byta försäkringsbolag: Det här gäller om du vill byta försäkringsbolag
I den här artikeln går vi igenom hur du byter försäkringsbolag och vad du behöver tänka på.
Bekymrad kvinna sitter framför en laptop.
Om försäkring Vad är en ansvarsförsäkring?
Ansvarsförsäkringen är viktig både för dig som privatperson och småföretagare.