Vad innebär en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning får du om du låter bli att betala en räkning som du fått, eller om du inte betalat en skuld. Det är många som tror att det är Kronofogdemyndigheten som ger dig en betalningsanmärkning men i själva verket är det den (det företag) som du är skyldig pengar som ansöker om betalningsföreläggande. Detta sker hos Kronofogdemyndigheten.

Varför betalningsanmärkning och hur går det till?

Då du fått en betalningsanmärkning blir detta en indikation på att du misskött din ekonomi. Det kan göra att det blir svårt att få lån men även att du kan få problem med att hyra exempelvis en lägenhet eller att köpa något på avbetalning.

De flesta fordringsägare (den som du har skuld till) brukar skicka en påminnelse innan det sker ett betalningsföreläggande. Det betyder att du oftast blir ”varnad” innan ärendet går över till Kronofogdemyndigheten.

Hur länge finns en betalningsanmärkning?

Om du som privatperson får en betalningsanmärkning finns den kvar i tre år. För en företagare ligger anmärkningen kvar i fem år. Skulden måste dock vara betald för att betalningsanmärkningen ska försvinna.

Undvik att få betalningsanmärkningar

För att undvika att få en betalningsanmärkning är det viktigt att betala räkningarna i god tid. Försök att ha koll på dina räkningar/utgifter exempelvis om du ska åka bort en längre tid. Om du vet med dig att du kommer bli sen med räkningarna, be någon annan sköta det åt dig.

Ett annat alternativ är att kommunicera med fordringsägaren. Om du ringer eller skickar ett mail och förklarar din situation brukar de flesta vara tillmötesgående och du kan få uppskov ett par dagar.

Om du har fått en stor räkning som blir för tuff för din ekonomi, fråga om det finns möjlighet att betala i två eller flera omgångar. Om du har fått en betalningsanmärkning som du anser är felaktig är det också viktigt att du överklagar, antingen via Kronofogdemyndigheten eller inkassoföretaget.

Betalningsföreläggande – inte samma som betalningsanmärkning

Fordringsägaren skickar ett betalningsföreläggande till Kronofogden för att du ska få ett krav att betala din skuld. När du får brevet finns det uppgifter om vem som kräver pengar och hur stor skuld du har. Därefter kan du göra invändningar mot kravet, under en viss tidsperiod. Om du inte gör någon invändning registreras ärendet och leder sedan oftast till en betalningsanmärkning.

Hitta lånet med lägst ränta

  • 30 långivare
  • 1 kreditupplysning
  • Kostnadsfritt
250 000 kr
2 173 kr
Ränteexempel:

Annuitetslån 14 år, 250 000:-, rörlig ränta 5,77% (start-/aviavg. 0:-) ger eff. ränta 5,92%, tot. belopp 364 993:-, kostnad 2 173:-/mån (168 avbet.).

Individuell ränta 2,95–29,5 % (effektiv ränta 2,99–33,83 %). Återbet. tid 1-18 år.

Artiklar om lån

Om lån

Konsumtionslån är större bland äldre

Har du råkat ut för dyra lån som påverkat din privatekonomi under en längre tid? Det är inte ovanligt och enligt Zmarta Groups senaste undersökning, Lånebarometern, kommer du att ansöka om ännu fler lån när du blir äldre.

Om lån

Ta lån som föräldraledig

Ekonomin kan få sig en riktig käftsmäll när man blir förälder. Det sägs att ett barn kostar en miljon kronor under sina första 18 år! Hur funkar det egentligen att låna pengar som föräldraledig? Zmarta har svaret.

Om lån

Skuld hos Kronofogden gör det svårt att låna pengar

Har du hamnat hos Kronofogden och vill låna pengar? Vill du kanske förbättra din ekonomi och slippa existensminimum för en stund genom ett lån? Vi förstår att det hade förenklat din situation, men det är kanske inte det smartaste valet för dig just nu.

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar