Privatlån

Svårt att få lån? Så ska du göra

2023-04-27 Johanna Westerlund
Man som sitter vid sin dator på ett fik.

Det finns flera anledningar till varför man ansöker och vill ta ett lån. Men vad gör man om man har svårt att få lån? Hur fungerar det och vad kan du göra för att förbättra dina lånechanser?

På cirka 5 minuter kan du läsa om vilka faktorer som kan göra att det blir svårt för dig att ansöka om ett lån, varför du bör undvika sms-lån och vad du kan göra för att förbättra din ekonomiska situation. 

Vad du själv kan göra för att förbättra din ekonomi 

Om det är så att du inte får lån någonstans så måste du sitta ner och se över din ekonomi. Vilken inkomst och vilka utgifter har du? Hur ser ditt kreditvärde ut och vad kan du själv göra för att förbättra allt detta? När du inte får lån någonstans, så är det viktigt att du slutar ansöka och går till botten med varför och ta reda på vad du kan göra själv. 

 • Se över din ekonomiska situation: hur många lån och krediter har du? Hur ser dina övriga utgifter ut och hur mycket får du in varje månad. Genom att sätta dig ner och göra en hushållsbudget, skriva ner din inkomst och alla dina utgifter, får du direkt svar på hur mycket som kommer in och hur mycket som går ut. Har du fler utgifter än pengar du får in? Då måste du se över och se vad du kan göra för att dra ner på utgifterna. 

 • Samla dina lån om du har flera dyra lån och krediter: om du sitter på stora och många lån och krediter kan det vara bra att istället samla dina lån till ett större. Även om lånet bakas ihop till ett stort, så är chansen att du får bättre villkor och en lägre ränta hög. Detta hjälper dig att betala mindre, spara pengar och förbättra din ekonomi. 

 • Ansök om ett omstartslån: om du har stora skulder och framförallt obetalda skulder hos Kronofogden så kommer du inte kunna ansöka om ett lån via Zmarta. Vad du kan kolla närmare på är dock ett så kallat omstartslån tillsammans med skuldsanering. Det är lite av en sista utväg och kommer kräva en hel del jobb från din sida, men det är ett sätt för dig som har det väldigt svårt ekonomiskt att komma på fötter igen. 

Omöjligt att få lån - hur gör jag? 

Du har garanterat kommit över hemsidor som erbjuder snabb- och sms-lån. Snabbsäljande reklamfraser i stil med “Får inte lån någonstans? Kom till oss!”, eller “Blir din låneansökan inte godkänd? Ta ett snabblån med oss”. Varför du inte ska gå vidare ta ett snabblån kommer vi att berätta i denna artikel. 

Har du omöjligt eller svårt att få lån, så beror detta garanterat på fler än en anledning. Oftast är det dock att din ekonomiska situation tillsammans med din kreditvärdighet som avgör huruvida du kommer att få lånet eller inte. Viktigast är att du ser över din situation och tar reda på vad som just gör att du har svårt att få lån någonstans, när du gjort det så kan du börja jobba på hur du ska förbättra din inkomst.  

Läs gärna vår guide varför du inte ska låna pengar snabbt. 

7 skäl till varför du har svårt att få lån  

Även om det sällan är omöjligt att få lån, så händer det, och det är inte alltid lätt att veta varför det händer heller. Här nedan har vi listat de vanligaste anledningarna till varför banken säger nej när du ansöker om lån: 

1. För låg eller ingen inkomst 

Om du ska ansöka om lån så tittar alltid långivaren på din inkomst. Det finns ett krav hos oss på Zmarta att du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kr för att bli beviljad att ansöka om ett lån.  Har du ingen inkomst så kommer inte långivaren se att du kan återbetala lånet. Om du inte har någon inkomst behöver du först se till att skaffa det. Det kan vara i form av vikariat, kontraktjobb eller en heltidsanställning.  

2. Innestående (obetald) skuld hos Kronofogden 

Någonting som många banker och långivare godkänner är att du har betalningsanmärkningar. Det betyder att du har haft en skuld och betalat av den. Många vill inte heller att du ska ha dragit på dig en betalningsanmärkning de senaste 6 månaderna, från att du ansöker om ett lån.  Vad du inte får ha är en innestående skuld hos Kronofogden. Ta reda på varför här

3. Låg kreditvärdighet 

Alla känner kanske inte till det, men ditt kreditvärde är en av de vanligaste anledningarna till om du får ett lån eller inte. Ett lågt kreditvärde innefattar allt från låg inkomst, många kreditupplysningar, skulder och betalningsanmärkningar. Om du blir nekad lån för att du har för många upplysningar kan du dock göra mycket själv för att höja det! Det börjar med att du undviker att upplysningar tas, efter 12 månader kommer de försvinna och bara det kan hjälpa dig i rätt riktning. Läs även: Lån med låg kreditvärdighet 

4. För många förfrågningar hos UC 

Denna går hand i hand med din kreditvärdighet. Många tycker att det är omöjligt att få lån för att för många förfrågningar hos UC har gjorts. Värt att tänka på är att en upplysning tas varje gång du: 

 • Ansöker om ett lån 

 • tar ut ett mobilabonnemang 

 • köper något på avbetalning. 

Varje gång en förfrågan görs så sparas den i 12 månader. Så om du får flera förfrågningar under en tid, så kommer dessa påverka din kredit och kan ge dig ett sämre kreditvärde. Du kan ansöka om lån trots många förfrågningar, men då är det istället viktigt att du läser villkoren och ser hur hög räntan blir istället. Vi rekommenderar att istället ansöka om ett nytt lån när dessa 12 månader har gått och dina förfrågningar försvunnit. 

5. Betalningsanmärkningar 

Vi har nämnt att flera långivare kan godkänna låneansökningar trots betalningsanmärkningar. Det är inte alla som accepterar anmärkningar och det gäller att läsa villkoren noga. Några krav som vanligtvis kommer om du ansöker om ett lån med betalningsanmärkningar är att: 

 • Du inte får ha registrerat några nya betalningsanmärkningar det senaste 6 månaderna. 

 • Du får ha max 10 anmärkningar. 

 • Du får inte ha anmärkningar som avser uteblivna betalningar till andra långivare. 

6. För många skulder och lån sen tidigare 

Dina tidigare lån och nuvarande skulder påverkar dina chanser att bli beviljad ett lån. I regel, trots att det kanske kan låta konstigt, är det bättre att ha ett större lån än flera små. Det betyder nämligen att du endast har en ränteavgift istället för flera. Om du dras med flera dyra lån och krediter rekommenderar vi att du samlar dina lån innan du ansöker om ett nytt. Det ger dig bättre chanser att bli beviljad. 

7. Du uppfyller inte långivarens grundkrav 

Alla banker och långivare har grundkrav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett lån. Om du ansöker om lån via Zmarta så finns det tre grundkrav som du måste uppfylla, dessa är att 

 • Du måste ha fyllt 18 år 

 • Får inte ha någon innestående skuld hos Kronofogden 

 • Måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor 

 • Du ska vara folkbokförd och bosatt i Sverige.

Låna pengar utan fast anställning 

Om du är i behov av pengar och behöver låna, så behöver du inte ha en fast anställning, det finns flera andra anställningsformer som gör att du kan låna pengar. Vad du måste komma ihåg om du ansöker om lån via Zmarta, är att du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kr. 

Läs även: Låna pengar utan fast anställning

Ta hjälp av Zmarta 

Om du har hamnat i en ekonomisk situation och känner att du börjar tappa kontrollen över din inkomst, finns det mycket vi kan hjälpa dig med. Majoriteten av gångerna är inte svaret att ta ett till lån, utan att se över ekonomin, dra ner på dagliga kostnader och se vad mer man kan göra för att komma på fötter igen.  

Med Zmarta hittar du tips, rådgivning och hjälp när du sedan ska ansöka och låna pengar.

Fler i samma kategori

Se alla
Par som håller varandra i hand
Privatlån Medsökande på lån - därför ökar dina chanser
Att ha en medsökande på lånet innebär att ni är två personer som ansöker och ansvarar om lånet tillsammans.
Flera båtar uppradade på en strand med blå himmel
Privatlån Lån utan UC med många förfrågningar
Flera förfrågningar som sätter stopp för din låneansökan? 
Bro mellan två höghus
Privatlån Lån med hög beviljandegrad – vad är det?
Lån med hög belåningsgrad, är det något att hänga i granen?