Privatekonomi

Lån trots Kronofogden - går det?

2023-04-28 Johanna Westerlund
betala skuld lapp på borde med penna.

Hur fungerar det att ta lån samtidigt som du har skulder hos Kronofogden? Är det ens möjligt och vad ska du komma ihåg? Att ha innestående skulder hos Kronofogden gör det inte bara svårt att handla på avbetalning eller köpa bostad, det påverkar även dina chanser att ansöka om ett lån. Din kreditvärdighet försämras när du får en skuld hos Kronofogden och anmärkningen ligger kvar i tre år för privatpersoner och fem år för företagare.

På knappa 5 minuter kan du läsa om hur det fungerar om du vill låna pengar trots skulder hos Kronofogden, om det ens är möjligt och vad du kan förvänta dig. Samtidigt ger vi tips hur du kan förbättra din ekonomi och öka dina lånechanser. 

Det korta svaret på frågan om du kan ta lån trots skulder hos Kronofogden är nej. Du kommer inte bli beviljad lån då du anses vara för hög risk för banken och långivaren. Det finns vissa långivare som accepterar betalningsanmärkningar, men det kommer med en del krav på din sida. 

Lån med betalningsanmärkning är inte samma sak som lån med skuld 

Svaret på om du kan ansöka om lån med skulder hos Kronofogden är nej. Om du vill ansöka om lån med betalningsanmärkningar så finns det en chans beroende på din ekonomiska situation. Det är fortfarande möjligt att vissa långivare säger nej på grund av en betalningsanmärkning trots att du inte längre har någon skuld, men det finns också flertalet som faktiskt går med på att låna ut pengar till dig. 

Alla långivare ser på din ekonomi i sin helhet. Den kanske ser helt annorlunda ut när du ansöker om lån än då du drog på dig betalningsanmärkningen vilket gör att du har betydligt bättre kreditvärdighet och möjligheter att betala av på ditt lån än tidigare. 

Läs även: Lån med betalningsanmärkning

Samla lån trots skuld hos Kronofogden  

Det är väldigt sällan du kommer kunna gå vidare med någon typ av lån om du har skulder hos Kronofogden. Du kan ha en chans att förbättra din ekonomiska situation genom att försöka samla dina befintliga lån och krediter, men är inte säkert att din ansökan att samla lånen kommer gå igenom.  

Lån trots Kronofogden utan borgenär 

Om du har en borgenär finns det en chans att du kan få ett lån beviljat. Men chansen är liten och ansvaret som ligger på dig tillsammans med borgenären är stort. Vi avråder att ta någon typ av lån om du har en Kronofogdskuld, just på grund av riskerna som kommer med att ta ett nytt lån du kanske inte har råd med. 

I vissa fall kan du ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande, men det gäller att du håller koll på hur det fungerar och vilket ansvar som läggs på den som ansöker tillsammans med dig. 

Läs gärna vår artikel om lån med medsökande för att ta reda på allt du behöver veta.

Sms-lån trots Kronofogden 

Om du har kvar en obetald skuld hos Kronofogden kommer du inte att få din låneansökan beviljad hos Zmarta. Vägen till en bättre ekonomi, enligt oss, är inte då att ta ett nytt lån utan att först ta itu med de skulder som redan finns, för att på så sätt skapa en bra ekonomisk grund att stå på. Det finns de som faktiskt godkänner lån även om du har skulder hos Kronofogden, men oftast handlar detta om långivare som specialiserar sig på så kallade snabblån och sms-lån. De här typerna av lån är sällan något som gynnar din ekonomi då räntan är hög och återbetalningstiden kort. Vi på Zmarta avråder därför alltid dig att ta snabblån och sms-lån. 

Läs även: En guide varför du inte ska låna pengar snabbt

Vad händer om jag har en skuld hos Kronofogden? 

Om du olyckligtvis hamnar i en situation där du får obetalda skulder hos Kronofogden, finns det vissa vägar du kan gå. Det bästa är om du snabbt kan återbetala din skuld och endast ha kvar en betalningsanmärkning (som försvinner helt efter 3 år). Kan du inte återbetala din skuld kan det bli så extremt att en utmätning görs, alternativt att du får igenom en skuldsanering.  

Avbetalningsplan 

När ditt ärende gått så långt som till Kronofogden är det dags att agera och den enda som kan lösa problemet är du själv. Vanligtvis börjar processen med att får du hem ett brev där du informeras om din obetalda skuld och att Kronofogden fått i uppdrag att driva in den skulden. 
Huvudregeln är att du ska betala tillbaka din skuld direkt när den hamnat hos Kronofogden och på kravet som du får hemskickat uppges alltid en sista betalningsdag.  

Kan du endast betala en mindre del av skulden så får du göra en delbetalning vilket minskar din skuld och visar god betalningsvilja. Delbetalningen räknas dock inte som en avbetalningsplan och om du inte kan betala mer än en delbetalning så startas en utredning om eventuell utmätning. 

Utmätning av Kronofogden 

Utmätningen går till på så sätt att Kronofogden först utreder om du har tillgångar som kan betala av din skuld. Dessa kan vara fordon, bostad och övrig egendom. Även pengar som skatteåterbäring, fondandelar och aktier räknas in i utmätningen och om du har otur så kan Kronofogden välja att beslagta en del av din inkomst varje månad till skulden. Utmätningen av lönen är ett tungt alternativ att leva med och i många fall lämnas endast ett existensminimum på ett fåtal tusenlappar kvar på kontot för att du ska kunna uppehålla ett enkelt leverne. 

Har du en skuld hos Kronofogden och kanske även råkat ut för utmätning av din lön, lär din inkomst vara relativt knaper. Då kan du lockas av möjligheten att ansöka om lån för att göra din vardag lite lättare och med tanke på att du redan är i en position där du betalar tillbaka för obetalda skulder, bör du vara medveten om följderna vid misskött ekonomi. 

Skuldsanering och vad ett omstartslån betyder 

Om du inte kan betala dina skulder hos Kronofogden och kan bevisa detta så kan du ansöka om något som kallas för skuldsanering. Detta betyder att du skickar in en ansökan och låter dem göra en utvärdering av din ekonomi.  

Om du vill ansöka om skuldsanering så kommer det med en del krav, dessa inkluderar 

  • Att du måste bevisa att du har stora skulder och liten till ingen förmåga att återbetala dem inom en överskådlig tid 

  • att du gjort allt i din makt för att återbetala skulderna genom att exempelvis sälja saker, flytta till mindre och betala av mindre skulder och krediter 

  • att du inte har näringsförbud 

  • att du inte har haft en skuldsanering tidigare. 

Läs allt du behöver veta om skuldsanering här. 

Be om rådgivning för hur du ska göra 

Gör det smarta valet och ansök inte om lån när du har skuld hos Kronofogden. Kontakta istället budget- och skuldrådgivningen i din kommun för ekonomisk vägledning. Alla kommuner är skyldiga enligt lag att erbjuda en service där du kan få praktiska råd om hur du ska hantera och prioritera dina skulder på bästa sätt. 

Förbättra din ekonomiska situation innan du ansöker om lån 

Om du har svårt att få lån, har skulder hos Kronofogden eller sitter i en svår sits ekonomiskt, så rekommenderar vi att du ser över din situation innan du bestämmer dig för att ansöka om lån. 

Försök betala av så mycket som möjligt 

Det bästa sättet för dig att låna igen är att betala av alla dina nuvarande skulder och förbättra din ekonomi. Du kan alltid betala tillbaka mer än vad som står på fakturan, så om du lyckas få extra inkomst är det bara bra om så mycket som möjligt går till att betala dina skulder.  

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
Äldre man snickrar ett tak.
Privatekonomi Jobba som pensionär
Vill du jobba som pensionär? Eller har du inget annat val?