Hand som lägger mynt i en spargris

Välj rätt försäkring – såhär ska du tänka

2019-10-22

När du ska teckna en ny försäkring finns det en del saker du bör tänka på. Bland det viktigaste och bästa du som konsument kan göra är att jämföra de olika försäkringarna hos olika försäkringsbolag. En annan viktig del är att se vilka villkor som gäller för respektive försäkring samt att kolla upp priset ordentligt.

Om du ska byta försäkring är det viktigt att du kollar upp när huvudförfallodagen för din nuvarande försäkring är. Huvudförfallodagen är det datum då försäkringen förnyas för ytterligare ett år, såvida du inte väljer att avsluta den. Du kan nämligen bara avsluta din försäkring till huvudförfallodagen. Det finns däremot undantag då det gäller avtalstiden, till exempel om du äger en bil som du säljer, då kan du givetvis säga upp försäkringen i förtid i och med att bilen får en ny ägare, som i sin tur får försäkra fordonet.

Se också till att din nya försäkring börjar gälla i samband med att den gamla slutar att gälla, så att du slipper betala för dubbla försäkringar eller så att det inte uppstår ett glapp då du inte är försäkrad alls. 

Oavsett om du söker efter en helt ny försäkring eller ska byta en existerande så kan du idag enkelt jämföra olika försäkringsbolag mot varandra där du enkelt kan ställa villkor mot kostnad och liknande för att få fram en försäkring som passar dig allra bäst. Spana in våra tips nedan!

Samla försäkringar

Ett knep för att enkelt hålla koll på dina försäkringar, och eventuellt kunna spara lite pengar, är att samla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. I dessa fall blir du ofta erbjuden en mängdrabatt som ger dig en viss procent i rabatt på varje försäkring du har hos försäkringsbolaget. Den allra främsta anledningen till att samla försäkringarna är dock att det blir enkelt att sköta papper och räkningar.

Vilka försäkringar behövs?

Att ha försäkringar är en viktig del för att vi ska kunna känna oss trygga i att få hjälp om det skulle inträffa oförutsedda skador eller händelser i livet. Det är individuellt vilka försäkringar man behöver. 

Alla hushåll behöver ha någon sorts hemförsäkring och den som äger en bil måste ha en bilförsäkring om bilen är i trafik och inte avställd.Ska du på en längre utlandsresa behöver du köpa en separat reseförsäkring, i annat fall ingår det normalt en reseförsäkring i hemförsäkringen som gäller för resans första 45 dagar.  

Det är också vanligt med livförsäkringar, olycksfallsförsäkringar, barnförsäkringar och inkomstförsäkring. Om du äger en båt eller andra dyra saker är det naturligtvis bra att även försäkra dessa.

Viktigt att tänka på

Står du inför valet att byta försäkring – glöm inte att säga upp den existerande försäkringen, så att du inte får dubbla försäkringar. Ta reda på vad din försäkring har för förfallodag.

Om du av någon anledning skulle ångra att du tackat ja till en försäkring som du köpt så har du ångerrätt i 14 dagar från det datum du ingick avtalet.

Det är även viktigt att du inte bara stirrar sig blind på priset på försäkringen, utan att du även kikar på innehållet och vad som gäller för respektive försäkring. Vad gäller exempelvis om en skada uppstår? Vad är det för självrisk? Det är även bra att ange ett rimligt försäkringsbelopp för att du inte ska vara underförsäkrad om det en dag händer något.

Jämför, jämför, jämför

Att jämföra försäkringar är nog ett av de klokaste råden. Genom att jämföra kan du inte bara få lägre pris, du kan även få en försäkring som passar precis det som du behöver. Det lönar sig i stort sett alltid att jämföra olika försäkringar. Vissa kommer att hitta försäkringar inom samma försäkringsbolag medan det för andra kommer att löna sig att teckna hos olika bolag.

Ett sista tips är att läsa Svenskt kvalitetsindex (SKI) som är ett system som mäter och analyserar hur försäkringsbolagens faktiska kunder och användare har bedömt olika tjänster och varor. Varje år i november kan du läsa om försäkringsbolagens kundnöjdhet gällande försäkringar som exempelvis bil- och hemförsäkringar.

Fler i samma kategori

Kvinna sitter på en bil och kollar i mobilen
Om försäkring Byta försäkringsbolag – tänk på det här!
I vanliga fall kan du inte säga upp din försäkring när du vill. Vi går igenom vad som gäller!
Så får du en billig bilförsäkring.
Om försäkring Trygg-Hansa
Jämför Trygg-Hansa mot andra försäkringsbolag innan du tecknar en försäkring. De ingår inte i vår jämförelse, men det du ...
försäkring vattenskada pojke glad
Om försäkring Vad täcker hemförsäkring vid vattenskada?
Drabbas du av en vattenskada kan du få ersättning från din hemförsäkring. I den här artikeln går vi igenom vad som gälle ...