Välj rätt försäkring – såhär ska du tänka

När du ska teckna en ny försäkring finns det en del saker man bör tänka på. Bland det viktigaste och bästa du som konsument kan göra är att jämföra de olika försäkringarna hos olika försäkringsbolag. En annan viktig del är att se vilka villkor som gäller för respektive försäkring samt att kolla upp priset ordentligt.

Om du ska byta försäkring är det viktigt att du kollar upp vilket datum den nya försäkringen börjar gälla så att det inte blir ett glapp där du står helt utan försäkring. Tänk på att de flesta avtal för sak- och personförsäkringar gäller ett år och vanligtvis så förlängs avtalet årsvis om man inte väljer att byta innan förfallodagen. Det finns däremot undantag då det gäller avtalstiden, till exempel om du äger en bil som du säljer, då kan du givetvis säga upp försäkringen i och med att bilen får en ny ägare, som i sin tur får försäkra fordonet.

Oavsett om du söker efter en helt ny försäkring eller ska byta en existerande så kan du idag enkelt jämföra olika försäkringsbolag mot varandra där du enkelt kan ställa villkor mot kostnad och liknande för att få fram en försäkring som passar dig allra bäst. Spana in våra tips nedan!

Tänk på att de flesta avtal för sak- och personförsäkringar gäller ett år och vanligtvis så förlängs avtalet årsvis om man inte väljer att byta innan förfallodagen.

Samla försäkringar

Ett knep för att enkelt hålla koll på sina försäkringar, och eventuellt kunna spara lite pengar, är att samla sina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. I dessa fall blir du ofta erbjuden en mängdrabatt som ger dig en viss procent i rabatt på varje försäkring du har hos bolaget. Den allra främsta anledningen till att samla försäkringarna är dock att det blir enkelt att sköta papper och räkningar.

Vilka försäkringar behövs?

Att ha försäkringar är en viktig del för att vi ska kunna känna oss trygga i att få hjälp om det skulle inträffa oförutsedda skador eller händelser i livet. Det är individuellt vilka försäkringar man behöver. Alla hushåll behöver ha någon sorts hemförsäkring och den som äger en bil behöver en bilförsäkring om bilen är i trafik och inte avställd. Den som reser bör ha en reseförsäkring och i vissa fall ingår den i hemförsäkringen, men inte i alla fall. Det är också vanligt med livförsäkringar, olycksfallsförsäkringar, barnförsäkringar och inkomstförsäkring. Om du äger en båt eller andra dyra saker är det naturligtvis bra att även försäkra dessa.

Viktigt att tänka på

Står du inför valet att byta försäkring – glöm inte att säga upp den existerande, så att du inte plötsligt har dubbla försäkringar. Ta reda på vad din försäkring har för förfallodag.

Om du av någon anledning skulle ångra att du tackat ja till en försäkring som du köpa på distans så har du ångerrätt i 14 dagar från det datum du ingick avtalet.

Det är även viktigt att man inte bara stirrar sig blind på priset på försäkringen, utan att man även kikar på innehållet och vad som gäller för respektive försäkring. Vad gäller exempelvis om skada uppstår? Vad är det för självrisk? Det är även bra att ange ett rimligt försäkringsbelopp för att man inte ska vara underförsäkrad om det en dag händer något.

Det är även viktigt att man inte bara stirrar sig blind på priset på försäkringen, utan att man även kikar på innehållet och vad som gäller för respektive försäkring.

Jämför, jämför, jämför

Att jämföra försäkringar är nog ett av de klokaste råden. Genom att jämföra kan du inte bara få lägre pris, du kan även få en försäkring som passar precis det som du behöver. Det lönar sig i stort sett alltid att jämföra olika försäkringar. Vissa kommer att hitta försäkringar inom samma försäkringsbolag medan det för andra kommer att löna sig att teckna hos olika bolag.

Ett sista tips är att läsa Svenskt kvalitetsindex, SKI, som är ett system som mäter och analyserar hur försäkringsbolagens faktiska kunder och användare har bedömt olika tjänster och varor. Varje år i november kan du läsa om försäkringsbolagens kundnöjdhet gällande försäkringar som exempelvis bil- och hemförsäkringar.

pexels-photo-3943716

Inga artiklar hittades

Chatta med oss! Chatt