Privatekonomi

Låna 600 000 kr - Jämför Räntor och Villkor!

2020-06-17
Zmarta privatlån

Via oss på Zmarta kan du låna upp till 600 000 kr hos ett flertal långivare. I dagsläget är 600 000 kronor maxbeloppet för privatlån hos en handfull aktörer, och vi ställer deras låneerbjudanden mot varandra. När du ansöker om lån via oss skickas din ansökan till ett flertal banker och kreditinstitut, som har möjlighet att möta din förfrågan. Sedan kan du i lugn och ro välja det alternativ som passar dig bäst.

En miljon anledningar att låna 600 000 kr

Det finns säkert en miljon anledningar till varför man kan behöva låna 600 000 kronor. Vi på Zmarta ser en stark ökning av större summor bland utbetalda privatlån - och de aktörer som erbjuder lån upp till en halv miljon kronor bli ständigt fler och fler. Bara under de senaste åren har en markant ökning av såväl långivare som låntagare ökat. Därmed blir även förutsättningarna för att låna 600 000 kronor till lägsta möjliga ränta ständigt bättre.

Låna till renovering

En vanlig anledning till att låna 600 000 kronor är att finansiera en omfattande renovering. Då kan det finnas ett flertal fördelar med att ta ett separat privatlån istället för att utvidga det befintliga bolånet. Ett privatlån, även kallat blancolån, är i stället ett helt separat lån som du kan ha hos valfri bank eller kreditinstitut - och som inte behöver vara kopplat till någon säkerhet.
Att lånet inte behöver någon säkerhet innebär i praktiken att du kan använda lånesumman till precis vad du vill - och du behöver alltså inte ange hur du ska disponera pengarna. Privatlån kallas ibland för konsumtionslån, eftersom de främst används för konsumtion av olika slag. Vi på Zmarta erbjuder till exempel även billån i form av privatlån. Anledningen till varför privatlån kan vara ett mer fördelaktigt alternativ i samband med en renovering är på grund av rådande amorteringskrav för bolån samt att man eventuellt även kan behöva ta ut nya pantbrev om man bor i en villa och tvingas därmed betala stämpelskatt på det nya lånet (för närvarande 2 procent av lånesumman).
Det kan till exempel vara läge att se vilken ränta man får på ett 600 000 kronors-privatlån och jämföra den totala månadskostnaden med vad månadskostnaden skulle bli på ett utökat bolån. Detta eftersom det i och med amorteringskrav snabbt kan bli mycket höga summor som ska betalas om befintliga bolån överskrider de olika gränserna för belåningsgrad i förhållande till bostadens värde och den kontantinsats man lagt in vid bostadsköpet.
Låt säga att man belånar en bostad med ytterligare 600 000 kronor, och därmed behöver amortera (ytterligare) 1 procent av lånets totala värde. Med en snabb kalkyl och en ungefärlig uppskattning av vad räntan för motsvarande lånesumma i privatlån blir, kan man tydligt se skillnaden. Allt handlar om att hitta en så bra lösning som möjligt för situationen man befinner sig i - och det lönar sig alltid att jämföra olika alternativ.

Vikten av en medsökande

En del aktörer lånar inte ut så höga belopp som 600 000 kronor om man inte är två som står på lånet. Det lönar sig med andra ord att vara två, i stället för att ensam ansöka om lånet i fråga. Även ensamma låntagare kan få beviljat en lånesumma om 600 000 kronor, men förutsättningarna för att få så bra lånevillkor och låg ränta som möjligt ökar markant med en medlåntagare (medsökande).

En medsökande är med fördel en person som man lever tillsammans med, en övrig familjemedlem eller en nära släkting. Hos de allra flesta banker finns det inga specifika regler eller villkor för hur relationen mellan låntagaren och medsökande ser ut. Samtidigt innebär det en del förpliktelser för den som blir medsökande - man blir helt enkelt två personer som blir återbetalningsskyldiga för lånet, i stället för en.

Amortering

En vanlig amorteringstid för att betala av 600 000 kronor är 12 till 15 år. Som låntagare har man självklart möjlighet att påverka denna aspekt. Det är till exempel inte ovanligt att personer som närmar sig pension passar på att betala av sina lån snabbare, i syfte att vara skuldfri lagom till pensionen. Man vill helt enkelt passa på att påskynda amorteringstiden, eftersom man vet att ens disponibla inkomst kommer att bli betydligt lägre än tidigare.

Bra ränta blir avgörande

När det kommer till just privatlån är det ett begränsat utbud av långivare som kan bevilja en lånesumma om 600 000 kronor eller mer. Det finns alltså betydligt fler aktörer som kan bevilja lägre summor, exempelvis om man vill låna 10 000 kronor, än ett så pass högt lån som 600 000 kronor. Detta påverkar dock inte möjligheterna att faktiskt hitta ett lån med bra ränta och generösa lånevillkor.
Snitträntan för ett lån om 600 000 kronor är generellt sett lägre än för andra, lägre lånesummor. Under 2017 låg den nominella snitträntan för 600 000 kronor i privatlån på 4,48 % hos oss på Zmarta.
För att öka sina chanser till så bra lånevillkor och så låg ränta som möjligt, är det viktigt med en bra kreditvärdighet. Man bör med andra ord sträva efter att inte ha onödigt många kreditupplysningar, och inte heller samla på sig onödiga betalningsanmärkningar. Det kan många gånger vara av större betydelse att en låntagare har en god kreditvärdighet, snarare än en specifik inkomstnivå.
Vill man låna 600 000 är det av största vikt att hitta ett lån med en så låg ränta som möjligt, eftersom summan är högre än de flesta andra privatlån. För att komma ner i en så låg räntekostnad som möjligt är det därför avgörande att jämföra utbudet av privatlån. Hos oss på Zmarta är det i dagsläget Nordax bank, Instabank och Bank Norwegian som kan erbjuda lån på upp till 600 000 kronor.

Fler i samma kategori

Se alla
3-enkla steg till att spara
Privatekonomi Riksbanken chockhöjer styrräntan - vad bör du tänka på?
Hur påverkas du av Riksbankens höjning av styrräntan?
67 tips efter dyr sommarsemester
Privatekonomi Höga elpriser och dyr elräkning? – hur du överlever vintern 2022
Orolig över elpriserna? Har du ångest över höga elräkningar som ska sätta dig i personlig konkurs?
Kvinna och man förbereder packning
Privatekonomi Flyttguide: 9 saker att tänka på vid flytt
Dags att flytta? Vi ger dig värdefulla råd och tips så att du får en så smidig flytt som möjligt!