Låneförmedlare

Bästa låneförmedlarna och varför de finns för dig

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är precis vad det låter - en förmedlare av lån. Det betyder att denne agerar som mellanhand när det kommer till låntagaren och långivaren (eller banken). Zmarta som jämförelsetjänst är en låneförmedlare, vi förmedlar lån till dig som privatperson och hjälper dig jämföra flera långivare, istället för att gå direkt till en långivare eller bank och endast få ett låneerbjudande.

Vad gör en låneförmedlare?

Vad som skiljer en låneförmedlare från en vanlig bank eller annan typ av långivare är ganska enkelt. Låt oss kalla låneförmedlare för mellanhänder, de hjälper dig att jämföra flera banker och långivare för att hitta de bästa villkoren och de lägsta räntorna för just dig och din ekonomiska situation. De kan även hjälpa dig att räkna på om du kan eller har råd att ansöka om ett bolån eller privatlån.

En låneförmedlare kan även hjälpa till när det kommer till rådgivning, utan att vara partisk eller försöka sälja på ett specifikt erbjudande. En låneförmedlare finns med andra ord där för att hjälpa dig att hitta det bästa ekonomiska alternativet för varje enskild person.

På vilket sätt arbetar en låneförmedlare och långivare tillsammans?

Samarbetet mellan en låneförmedlare och en bank och långivare är väldigt viktig. Tillsammans är jobbet att hjälpa dig som låntagare att få så bra låneerbjudare som möjligt och det lånet som passar dig och din ekonomiska situation bäst.

Du kan såklart ta ett lån direkt via en bank eller långivare, men det bästa är att jämföra flera olika så att du kan hitta det bästa alternativet för dig och dina behov. Det positiva med en låneförmedlare är att du inte behöver göra något jobb, du fyller bara i en låneansökan och låter förmedlaren göra jobbet. En annan positiv del med att gå till en låneförmedlare istället för att gå till flera olika banker och långivare, är att det endast tas en kreditupplysning. Skulle du exempelvis gå till 7 olika banker och långivare skulle de ta en kreditupplysning var, det är 6 med kreditupplysningar än vad en låneförmedlare som Zmarta skulle ta.

Krav på låneförmedlare

Precis som med vilket annat, kredit- eller betalinstitut så måste låneförmedlare följa lagar och krav. Dessa varierar beroende på vilken typ av finansiell verksamhet som bedrivs, och om man som i Zmartas fall driver flera olika verksamheter. Här ser vi exempelvis både bolån och privatlån – två typer av lån som kommer med olika krav.

Tillstånd från Finansinspektionen

Låneförmedlare kan inte bara ge ut sina tjänster hur som helst. Först måste man ha tillstånd för sin verksamhet från Finansinspektionen. Låneförmedlare kan vara

 • Konsumentkreditinstitut
 • Bostadskreditinstitut
 • Tillstånd att tillhandahålla betaltjänster.
 • Zmarta som företag är ett konsumentkreditinstitut samt ett bostadskreditinstitut.

Oberoende låneförmedlare eller samarbetspartner med långivare

Som låneförmedlare är man även skyldig att informera om eventuella samarbeten med banker och långivare. Anledningen till varför man måste informera om samarbeten är för att det kan göra förmedlaren partisk och prioritera låneerbjudanden från dessa först.

Informationskrav gällande bostadskrediter

Zmarta, som är en förmedlare av bolån, måste följa ganska strikta regler när det kommer till vilken information som måste förmedlas, detta inkluderar att man måste

 • informera att man är registrerad hos Finansinspektionen och hur detta kan kontrolleras
 • se till att kontaktuppgifter så som namn, adress och organisationsnummer finns tillgängliga
 • vara tydlig om det erbjuds rådgivning eller inte
 • informera att det finns möjlighet att framföra klagomål på själva förmedlaren, det ska även finnas information hur man kan få en eventuell tvist prövad utanför domstol
 • det måste vara tydligt med hur mycket ersättning eller provision förmedlaren får av långivare
 • Tydlig information gällande vilka avgifter som tas, alternativ visa en uträkning för hur avgifterna räknas ut.

Du hittar en mer detaljerad lista hos Konsumenternas.se

Vilken låneförmedlare ska du välja?

Det blir svårt för oss att inte vara partiska och säga att du ska välja Zmarta framför alla andra låneförmedlare, ännu mer då du redan är här. Men om vi ska försöka, kan vi börja med att meddela att det finns ett stort (och växande) utbud av låneförmedlare i Sverige, alla som erbjuder mer eller mindre samma typ av tjänster. Vad som är viktigt för dig som låntagare är

 • att du ska känna dig trygg
 • att förmedlaren är transparent och tydliga
 • att det inte finns några gömda kostnader eller avgifter som kommer en mindre trevlig överraskning senare
 • att det finns tillgång till hjälp och rådgivning vid behov
 • att du inte får en känsla av att det tvingas på dig lån eller andra tjänster
 • att de finns tillgängliga digitalt – digitalt, på kontor, via telefon eller mejl.

Låneförmedlare när du har betalningsanmärkningar

Att hamna i en svår ekonomisk situation har blivit vanligare än någonsin, ökade räntekostnader och dyrare vardagsprodukter har inte hjälpt heller. Om du planerar att ansöka om ett lån med betalningsanmärkningar är det viktigt att du verkligen räknar på alla kostnader och försäkrar dig om att du kan återbetala lånet.

Läs mer om lån med betalningsanmärkning och få hjälp och rådgivning för hur just du kan göra. Viktigast här är inte om du bestämmer dig för att ansöka eller ta ut ett lån, det är att få information och hjälp för hur du kan göra för att förbättra din ekonomiska situation.

Samla befintliga lån

Ett bra sätt att få ner dina lånekostnader och spara pengar är att samla dina lån, att jämföra lån via Zmarta kan du få kostnadsfria låneerbjudanden, dessa jämför du sen så att du kan hitta det som passar dig bäst.

Ta reda på hur ett samlingslån fungerar tillsammans med Zmarta som lånaförmedlare.

Att välja Zmarta framför andra låneförmedlare

Så, varför Zmarta? Vårt mål är inte bara att förse dig med bästa möjliga lån utifrån din ekonomiska situation; vi vill också erbjuda vardaglig ekonomisk hjälp så att du kan få en starkare och bättre privatekonomi.

Vi erbjuder mer än bara lån

Låna pengar

Låna pengar via Zmarta – jämför flera långivare samtidigt.

Försäkring

Låt oss hjälpa dig hitta den bästa försäkringen för dina behov.

Bolån

Vi gör grovjobbet, så att du kan fokusera på att hitta din drömbostad.

El

Är det dags att se över ditt elavtal? Eller ska du teckna nytt? Vi hjälper dig!

Allt för företaget

Vi hjälper dig med allt för företaget - bil, försäkring, lån och mer!

Tips och råd

Läs mer om ekonomi, vardagsbestyr, försäkringar och el på vår blogg.