Husbilsförsäkring

5 Saker att jämföra och tänka på i husbilsförsäkring

2022-10-06 Angelica Lindberg
Kvinna står framför en husbil vid en sandig väg.

Vi på Zmarta har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämföra husbilsförsäkring.

Olika namn
Vissa försäkringsbolag har material som presenterar husbilsförsäkringar medan andra har material som presenterar husvagns- och husbilsförsäkringar. Har man svårt att hitta information om husbilsförsäkring bör man därför söka på husvagnsförsäkring och se om försäkringsbolaget har material där som även gäller husbil.

Första dagen
Även om man inte har tänkt ut och resa med sin husbil samma dag som man köper den så ska man försäkra den från första dagen. Är husbilen påställd måste man enligt lag ha försäkring från första dagen och de som glömmer detta får inom några dagar en räkning på en straffavgift från trafikförsäkringsföreningen.

Avställningsförsäkring
Även om det går att använda husbilen året runt så är det många som enbart kör med den sommartid. Att då välja en avställningsförsäkring resterande månader är ett ekonomiskt smart val.

Drulle
Drulleförsäkring är ett mycket bra tillägg till husbilsförsäkringen. Ibland ingår den automatisk och ibland måste man välja detta som ett tillägg. Har man en relativt ny husbil är det en rekommendation att även kontrollera så att man har drulleförsäkring.

Sänk priset med säkerhet eller ökad självrisk
Inom alla fordonsförsäkringar så går det att pressa premien något genom att bland annat öka säkerheten. Det kan innebära att man har larm på husbilen eller att den står inlåst nattetid.

Ett annat sätt att gå är att välja en högre självrisk. Detta medför visserligen högre kostnad om något skulle hända men kan ge stor skillnad i premien. Ibland finns möjligheten att välja självrisk mellan 2000-10.000kr.