Bolån

Samla dina lån med ditt bolån och spara pengar

2021-11-24 Angelica Lindberg
331 Days ReEngage Loans

Har du dyra lån och krediter som du upplever att du aldrig blir av med? Har du sökt privatlån men fått avslag? Är det så att du äger en bostad och har ett övervärde i den? Då finns det kanske en möjlighet att utöka ditt bolån och flytta dina privatlån till bolånet. På samma gång får du färre lån, lägre ränta och en förbättrad kreditvärdighet, men framförallt får du en mycket bättre överblick över din ekonomi.

Låna pengar med huset, bostadsrätten eller fritidshuset som säkerhet

Genom att samla dyra lån och krediter med din bostad har du möjlighet att sänka dina månadskostnader rejält och samtidigt få bättre koll på din ekonomi. Dessutom är räntan på ett bolån oftast lägre och återbetalningstiden längre, vilket gör att du också får mer pengar över till annat. Du behöver äga din bostad och den får som mest vara belånad till 85% av marknadsvärdet. Det vill säga, bostadens värde måste vara högre än de lån som du har på din bostad.

Läs även: Bör man binda räntan när man tar ett bolån?

Värdera din bostad om du vill utöka ditt bolån

Vill du samla lån med ditt bolån behöver du först ta reda på om det finns utrymme för att låna på din bostad, ett så kallat övervärde. Ofta har bostadens värde ökat sedan du köpte den och då kan du nyttja övervärdet till att göra smarta val för din ekonomi.

Kontakta en mäklare för värdering av din bostad 

Ta kontakt med en mäklare som du har förtroende för eller som du fått rekommenderat till dig, så hjälper de dig att göra en värdering. Det brukar kosta någon tusenlapp eller två att få bostaden värderad av en mäklare, men det kan vara väl investerade pengar. En muntlig värdering från en mäklare däremot, är vanligtvis helt kostnadsfritt.

Kom ihåg att banken endast godtar ett nytt värde på din bostad vart femte år, såvida du inte har gjort en större förändring eller renovering som märkbart har påverkat värdet på bostaden.

Läs även: Vad påverkar bolåneräntan?

Samla dina lån när du utökar ditt bolån

När du lånar pengar med din bostad som säkerhet så fungerar din bostad som en slags garanti för lånet, en säkerhet. Till skillnad mot ett privatlån som är helt utan säkerhet. Ofta lånar man på sin bostad för att exempelvis bygga ut eller renovera, men du kan även låna för att samla dina dyra privatlån och krediter, och på så sätt komma ner i månadskostnad och spara massor med pengar.

Så funkar amorteringskravet när du utökar ditt bolån

När du utökar ditt bolån och din belåningsgrad bör du tänka på att du kan behöva amortera mer än vad du gjorde tidigare. Har du lånat 50 % av bostadens värde eller mer måste du amortera minst 1 % av lånet varje år. Om din belåningsgrad överstiger 70 % behöver du istället amortera minst 2 % varje år. Tog du ditt bolån före juni 2016 och därmed inte har omfattats av amorteringskraven tidigare, kommer nuvarande amorteringskrav gälla om du utökar ditt bolån.

Pantbrev eller pantsättning – vad innebär det?

Ska du samla dina lån genom att utöka ditt bolån kan du behöva ansöka om ett nytt pantbrev. Summan för dina pantbrev ska alltid motsvara summan bolån som du har på bostaden. Om du behöver ta ut nya pantbrev för att matcha ditt nya lån behöver du betala en viss summa för det nya pantbrevet. Kostnaden är en engångskostnad och består av en fast avgift samt stämpelskatt som tillsammans motsvarar 2% av värdet på det nya pantbrevet.
Utökar du ditt bolån på en bostadsrätt kan du också behöva betala en avgift för att pantsätta bostaden. En del bostadsrättsföreningar tar ut en sådan pantsättningsavgift när det nya lånet registreras i deras lägenhetsförteckning.

Läs även: Bolån utan fast anställning

Jämför erbjudanden hos oss på Zmarta

Vi jämför både bolån och privatlån och vår tjänst är självklart helt kostnadsfri för dig som kund. Dessutom tar vi bara en kreditupplysning så att du slipper få en massa onödiga kreditförfrågningar på dig som kan göra att det blir svårare att ta lån. För att utöka ditt bolån hos oss på Zmarta behöver du:

  • Vara minst 18 år

  • Ha en inkomst i svenska kronor

  • Vara folkbokförd i Sverige

Vi kan även titta på en ansökan från dig med betalningsanmärkningar.

Har du frågor och vill veta mer om vår bolånetjänst når du våra bolånespecialister på tel: 0431 472 230 måndag till fredag 08.00 – 17.00.

Läs även: Finansiera din renovering

Fler i samma kategori

Se alla
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.
Ett lägenhetshus av rött tegel i Stockholm
Bolån Vad är amortering?
Ta reda på allt som har med amortering att göra, och vad som gäller i 2023.