Samla lån

Bli skuldfri snabbt genom att samla dina lån

2023-04-24 Johanna Westerlund
76 samla dina lån och spara tusenlappar

Har du dragit på dig lite för många skulder? Tung ryggsäck hängandes på axlarna med dyra lån, krediter och avbetalningsköp? Vi hjälper dig tömma den där ryggan och kikar på alternativ på hur du kan minska dina kostnader.

Ta 5 minuter och läs vår guide för hur du kan göra för att bli skuldfri snabbt. Det är nämligen inte så svårt som du behöver tro!

Har du många skulder, dyra krediter och en hel del köp på avbetalning så kan det vara smart att ta ett samlingslån och baka ihop alla småskulder till ett. På så vis blir du av med många höga räntor och avgifter. Genom att samla dina lån och baka ihop dem till ett, kan du bli av med flera höga räntor och sänka dina avgifter. Detta är bara ett sätt att bli skuldfri snabbt. 

8 tips för att bli skuldfri

Det första steget till en bättre ekonomi är att just se över den. Hur mycket får du in och hur mycket går ut varje månad? Har du inte svaret på den frågan så måste du sätta dig ned och börja räkna. 

1. Se över dina utgifter och vilka du kan minska 

Minska dina utgifter och se över hur mycket du spenderar på mat, logistik, nöje mm. Går det att få ner dessa utgifter? Kan du avsluta onödiga abonnemang? Du kan enkelt göra en KALP-uträkning för att se alla dina kostnader. När du har gjort det kan du räkna ut exakt vad som går vart och hur du kan minska utgifterna. 

2. Gör en budget 

Detta gäller allt som du gör och köper. Genom att ha en budget får du en klar bild på hur mycket och på vad som du spenderar dina pengar. Då levnadskostnaderna har gått upp så har vardagsekonomin blivit ännu viktigare för oss att förstå, detta gör att det blivit ännu viktigare att ha en budget. 

3. Strunta i bilen 

Har du möjlighet att ta cykeln eller gå istället för att ta bilen? Att strunta i bilen gör att du kan spara flera hundra kronor i månaden på försäkring, skatt och drivmedel. 

4. Öka dina inkomster 

Öka dina inkomster genom att sälja saker, skaffa ett till jobb och skaffa billigare boende. Lättare sagt än gjort, men kanske finns det något som du kan göra för att öka din inkomst? 

5. Gör dig av med kreditkorten  

Onödiga skulder kommer ofta för att man betalar på kredit och/eller genom delbetalningar. Att skippa kreditkortet och betala när du har råd hjälper dig att bli skuldfri snabbare. 

6. Betala av dina dyra lån först 

När det kommer till att bli skuldfri så är det viktigt att du har en förståelse för din ekonomi och hur den fungerar. Bästa sättet att få ner dina månadskostnader är att samla flera av dina lån och krediter till ett. Lånet blir större, men du har bara en ränteavgift. Vill du inte samla dina lån, är det fortfarande en fördel att du fokuserar på att betala av dina dyra lån och kredit först.  

7. Ta ett omstartslån 

Har du flera lån och krediter, skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar, kan du kolla närmare på ett så kallat omstartslån. Det behöver inte vara omöjligt att få ordning på sin ekonomi, trots stora lån och skulder hos Kronofogden, du måste bara veta hur du gör och vara beredd på hårt arbete. 

Läs mer om omstartslån här. 

8. Har du möjlighet att spara? 

Alla har inte möjligheten att spara flera tusen kronor i månaden, många har knappt råd att lägga undan några hundralappar. Det är dock alltid bra att försöka skapa ett sparande, även om det bara är med 50 kronor i månaden. Genom att spara lite, kan du få en trygghet om något oväntat skulle hända. 

Hur samlingslån fungerar 

Det kan låta konstigt att ta ett lån för att lösa andra, men det är i längden ett väldigt bra sätt att få det bättre ekonomiskt ställt. Så, hur samlar man sina lån och varför är det bra? Vilket lån ska man ta för att baka ihop sina dyrare lån? Det finns flera olika lån man kan ta, men det vanligaste är snabb- eller privatlån. 

Varför du inte borde lösa skulder med ett snabblån 

Det vi aldrig kommer rekommendera är att du tar snabb- eller sms-lån för att lösa andra skulder. Vi berättar varför i vår snabblånsguide. Kortfattat kan vi berätta att snabblån inte är en långsiktig lösning för hur du blir skuldfri snabbt, eftersom lånen ofta kommer med höga räntor och villkor som inte är till låntagarens fördel. 

Ta lån för att betala av skulder och bli skuldfri från Kronofogden

Att ta ett lån för att bli skuldfri från Kronofogden är inte så ovanligt som många tror. Ovan har vi nämnt omstartslån, men det finns även andra sätt när det kommer till att ta lån för att betala skulder. Har du skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar så kommer det att sättas högre krav på dig, detta då du klassas som en risk när det kommer till långivarna och bankerna. 

Många godkänner att du har betalningsanmärkningar, det är dock svårare att ta ett vanligt lån om du har innestående skulder. Att samla dina lån kan vara ett bra alternativ för att få ner dina kostnader, det är även ett smart sätt att endast få en ränta på dina lån. 

Bli skuldfri fort - är det möjligt? 

Allt är möjligt, det beror bara på hur mycket du är villig och kan göra själv. Kronofogdsskulder är kluriga oavsett, då man blir väldigt limiterad när det kommer till vad man får och inte får göra. Många långivare accepterar inte ansökningar som kommer med skulder hos dem eller betalningsanmärkningar. De som godkänner betalningsanmärkningar har ofta hårdare krav istället, något som kanske kan vara svårt att rätta sig efter om man redan är i en svår ekonomisk situation.  

Samla dina lån trots betalningsanmärkningar 

Det är aldrig kul att ha obetalda skulder eller betalningsanmärkningar. Du kan dock förbättra din ekonomiska situation genom att göra upp en personlig avbetalningsplan, öka dina inkomster och samla dina dyra lån och krediter.  

Många krediter kan ha en betydligt högre ränta än vad dagens ränteläge står på. Därför är det också en bra idé att gå igenom alla skulder och krediter för att se hur mycket du betalar varje gång, samt hur lång återbetalningstid du har. 

Vi har möjlighet att hjälpa dig som har betalningsanmärkningar, oavsett antal. Du får däremot inte ha någon aktiv skuld till Kronofogden på ansökningsdagen, eller någon aktiv skuldsanering. Men när din skuld väl försvunnit är du välkommen att söka lån igen.

Läs mer om hopbakslån här

Bli skuldfri genom att samla dina lån med Zmarta

Det finns en uppsjö av långivare som står till din tjänst när du vill ansöka om ett lån. På nätet finns det flera olika sidor där du kan jämföra ränta och villkor för de olika långivarna.  

Vi på Zmarta erbjuder en tjänst som gör detta enkelt och okomplicerat för dig. När du fyller i din ansökan hos oss kontaktar vi de banker och långivare som är våra samarbetspartners, för att få fram ett erbjudande som passar dig bäst och som löser dina lån, skulder och krediter och bakar ihop dessa till ett. Allt sker på endast en kreditupplysning och tjänsten är såklart helt kostnadsfri. 

Fler i samma kategori

Se alla
dammsugare
Samla lån Skuldsanering - så går det till
Att ha det svårt ekonomiskt är inte lätt, men det finns hjälp att få.
Man som skriver under papper med en svart penna.
Samla lån Lösa lån i förtid
Ta hjälp av vårt råd gällande hur du kan lösa din lån tidigt och spara pengar.
460 Days ReEngage Loans
Samla lån Vanliga misstag många gör när de samlar sina lån
Ingen kan ha missat att samla lån är ett hett ämne som oftast lyfts av jämförelsetjänster. I marknadskampanjer på tv, på ...