Privatlån

Blancolån

2019-10-22
hög med pengar med en vas

Blancolånet passar dig som vill låna pengar utan att behöva lämna säkerhet för lånet. Själva blancolånet har samma innebörd som ett privatlån där man inte behöver lämna någon säkerhet för lånet som exempelvis vid ett bostads- eller bilköp.

Vad är en kreditupplysning?

När du ansöker om ett lån, en kredit eller köper någonting på avbetalning görs en kreditupplysning. Din kreditupplysning sparas sedan i ett system, vanligtvis hos UC (Upplysningscentralen) som gör att olika kredit- och finansbolag kan se hur många upplysningar som är gjorda på dig. Långivare kan se det som en risk att låna ut pengar till dig och bedöma att du har låg kreditvärdighet om det har gjorts för många kreditupplysningar på dig under för kort tid.

För dig som vill resa, renovera bostaden eller kanske uppfylla några andra av dina drömmar är ett blancolån ett bra alternativ. På Zmarta samarbetar vi med över 35 olika banker och långivare och genom vår jämförelsetjänst kan du jämföra lån på upp till 600 000 kronor – helt utan kostnad.

Vilka är UC?

UC ägs bland annat av Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken, och gör kreditupplysningar på både privatpersoner och företag. Syftet med kreditupplysningen är att långivaren ska kunna försäkra sig om att den som söker lån eller krediter har förmåga att betala tillbaka lånet. Deklarerad inkomst, civilstånd, skulder, betalningsanmärkningar, ägda fastigheter och antal kreditupplysningar som gjorts det senaste året är uppgifter som kommer fram vid en kreditupplysning via UC.

Går det att ansöka om blancolån utan kreditupplysning?

Det är många som försöker hitta lån utan kreditupplysning. Anledningarna till detta handlar främst om att personen i fråga har skulder eller betalningsanmärkningar eller att det finns många förfrågningar gällande krediter. Båda dessa anledningar påverkar kreditvärdigheten.

Ibland kan ett kreditupplysningsföretag välja att behålla din ansökan i det egna registret.

De flesta banker och långivare utfärdar sina kreditupplysningar genom UC eftersom att det idag är lag på att man vid en låneansökan måste göra en kreditupplysning. Det behöver dock inte vara UC som utfärdar kreditupplysningen – det kan vara ett annat kreditupplysningsföretag som anlitas. Ibland kan ett kreditupplysningsföretag välja att behålla din ansökan i det egna registret och då syns inte din kreditupplysning nästa gång en bank eller långivare begär en ny kreditupplysning.  

Det går därför att ansöka om blancolån utan kreditupplysning men i dessa fall brukar du endast kunna ansöka om relativt små lån, så som sms- och snabblån. Dessa lån brukar dessvärre ha betydligt högre räntor och månadskostnader och i vissa fall är det bättre att avstå än att ansöka om lånet.

Ansök om blancolån med zmarta.se

På Zmarta gör vi alltid en kreditupplysning när du ansöker om blancolån via oss. Fördelen med att ansöka om ditt lån genom Zmarta är att vi endast gör en kreditupplysning trots att vi ansöker hos upp till 35 olika banker och långivare åt dig. Istället för att du går till flera banker och långivare för att ansöka om lån, eller rentav nöjer dig med första erbjudandet, hjälper vi dig hitta bäst lån hos banker och långivare. Det enda du behöver göra är att välja.

Läs även: Hopbakslån

Fler i samma kategori

Se alla
31 låna till renovering
Privatlån Låna till renovering
Är du ute efter en uppgradering av din bostad och tänker renovera? Då har vi how-to guiden för dig.
53 låna till båt
Privatlån Låna till båt
Låna till båt med privatlån och upplev det härliga kluckandet längs relingen när du åker mot solnedgången.
Par som håller varandra i hand
Privatlån Därför ökar en medsökande dina chanser att få lån
Om ni är två som ansöker om ett lån ökar era chanser att få det beviljat.