Tilläggsförsäkring - Vad är tilläggsförsäkring?

En tilläggsförsäkring är en försäkring som ger utökat skydd för speciella händelser eller skador som inte täcks av grundskyddet i försäkringen. Tilläggsförsäkringar tecknas alltid tillsammans med en grundförsäkring.

Hur fungerar tilläggsförsäkring?

Du har vanligtvis en hemförsäkring, för dig själv och din bostad. Äger du en bil så har du sannolikt en halv- eller helförsäkring för den. Dessa försäkringar erbjuder ett grundskydd för eventuella skador som kan uppstå. Men de täcker inte allt.

Därför är det bra att se över vad grundskyddet täcker när du tecknar dina försäkringar. För att få extra skydd om olyckan är framme kan du skaffa tilläggsförsäkringar.

En vanlig olycka som kan ske är att bilen skulle råka tankas med fel drivmedel. Det skyddas oftast inte av din vanliga hel- eller halvförsäkring. Då kan det vara bra med en tilläggsförsäkring som allriskförsäkringen. Den täcker upp för olyckor som denna, där du gör ett misstag som leder till en kostsam skada på dig eller dina ägodelar.

Ska du flytta till en bostadsrätt? Då kan det finnas en obligatorisk tilläggsförsäkring du måste teckna som kompletterar din grundförsäkring i hemförsäkringen. Bostadsrättstillägget försäkrar den fasta ytan av ditt boende som golv tak och väggar, medan hemförsäkringen täcker dig, din familj och dina ägodelar.

Vilka är de vanligaste tilläggsförsäkringarna?

En av de absolut vanligaste tilläggsförsäkringarna är allriskförsäkring, även kallad drulleförsäkring. Drulleförsäkringen täcker oförutsedda olyckor som orsakas av ren klantighet, något som hemförsäkringen inte täcker i vanliga fall.

Det är även en tilläggsförsäkring som är skön att ha de dagar där inget går rätt, när plånböcker glöms eller man tappar mobilen i marken. Det är då denna försäkring går in och täcker upp för eventuella skador och förluster.

Fler vanliga tilläggsförsäkringar:

 • Resetilläggsförsäkring

   

  - en bra tilläggsförsäkring för dig som reser mycket. Resetilläggsförsäkringen ger dig längre och mer omfattande skydd än det som ingår i din hemförsäkring.

 • Vägassistans

   

  - detta är ett av de vanligaste tilläggen på bilförsäkringen. Den kompletterar de skydd du får I din hel- och halv försäkring med att ge dig ett heltäckande skydd, så som ersättning för eventuell transport vid bärgning.

 • Självriskreducering

   

  - denna tilläggsförsäkring reducerar din självrisk. Vilken försäkring och hur mycket den reducerar beror bland annat på vilken försäkring den är tecknad till samt vad det är för skador som har uppstått.

Läs även om vilka försäkringar du måste ha tecknat enligt lag.

Chatta med oss!