Bolån

Vad skiljer bolån från andra lån?

När man tecknar ett bolån har man i regel en säkerhet av väldigt hög kvalitet. Lägenheten eller huset som man köper kan säljas på exekutiv auktion om lånet förfaller till betalning och då får den som givit ut lånet pengarna tillbaka. Ett bolån anses därför inte vara lika riskabelt som när en bank eller en annan kreditgivare lånar ut pengar till något som har ett lägre och inte lika bestående värde. Tidigare har det varit förhållandevis lätt att låna miljontals kronor till bostäder men kraven har skärpts, steg för steg.

Länge har det varit så att man inte behöver betala tillbaka ett bolån. För den som lånar ut är det egentligen idealiskt om låntagaren bara betalar ränta, år efter år. I samband med att bostaden senare säljs betalas lånet tillbaka i sin helhet. Numera är man dock i regel tvungen att även betala tillbaka en del av lånet eftersom det anses gagna en sund ekonomi i ett läge när många bedömare befarar att räntorna kommer att stiga. I Sverige har vi annars haft extremt låga räntor på bolån under en lång tid.

Hur tecknar man ett bra bolån?

Tidigare var det vanligt att man gjorde alla bankärenden i en och samma bank och även tecknade sina eventuella lån hos den. Idag finns det fler lån- och kreditgivare och även ganska många aktörer som lånar ut stora belopp vid köp av bostäder. Det innebär att du som bolånekund kan välja vem du ska teckna lånet hos. Vilken ränta som erbjuds är givetvis viktigt. Räntan avgörs i en förhandling mellan dig och din kontakt hos banken. Många olika faktorer spelar in, ju bättre ekonomi du anses ha desto bättre ränta kan du förhandla dig till.

För första gången på länge har många experter börjat rekommendera bunden ränta. Historiskt har rörlig ränta varit billigare men risken för ränteuppgångar har nu satt detta i ett annat ljus. Bunden ränta ger dessutom bra ekonomisk överblick. Ofta ingår olika tilläggstjänster i ett bolån, kontrollera vilka när du jämför långivare och använd gärna en jämförelsetjänst online så att du slipper kontakta alla banker och andra långivare på egen hand. Var alltid realistisk när du bedömer din framtida betalningsförmåga. Att sitta med ett för dyrt lån i en bostad som man kanske inte kan sälja snabbt är en mycket allvarlig situation.

Chatta med oss! Chatt