Summer 22 - Mobile Summer 22 - Mobile

Jämför & hitta bästa lånelöftet

Ansök om lånelöfte

?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
SBAB Logotyp
bluestep
partner-nordax-bank-svg
Svea color logo
+

Vägen till ett nytt boende - Ny bostad i 8 steg

Vägen till ett nytt boende - Ny bostad i 8 steg
Bolåneguiden

Köpa bostad – så funkar det

 • Så hittar du rätt bostad för dig

  Gör en lista över sånt som måste finnas i ditt nya boende. Är det nödvändigt för dig att kollektivtrafiken i närområdet funkar optimalt? Eller känner du att du bara inte kan leva utan balkong? Försök få med allt som är viktigt för dig.

  På exempelvis Hemnet kan du enkelt filtrera din sökning så att du till exempel bara får med villor på minst 120 kvm eller trerummare i ett visst område. Du kan också förfina sökningen genom att ange mer specifika ord, t ex ”stuckatur”, ”trädgård” eller ”havsutsikt”.

  Stäng
 • Egen kontantinsats och kostnaden för ditt nya boende

  Du får låna maximalt 85 procent av bostadens värde, vilket innebär att du själv måste kunna lägga 15 procent i kontantinsats. Om du exempelvis vill köpa en bostad som kostar 2 miljoner kronor innebär det att behöver du ha 300 000 kronor till insatsen.

  Det kan ta lång tid att spara ihop pengar till en kontantinsats, men det går att låna pengar även till insatsen. Tänk dock på att räntan för privatlån oftast är högre och återbetalningstiden kortare än för bolån. Att låna även till kontantinsatsen kan vara ett bra alternativ för dig som har utrymme i privatekonomin, men saknar pengar till kontantinsatsen.

  Börja med att göra en enkel kalkyl över din ekonomi. Vad har du för inkomst? Hur mycket kan och vill du betala för ditt boende varje månad? Det ska alltid finnas utrymme för förändringar i budgeten och väljer du rörlig ränta är det extra viktigt med marginal eftersom räntan kan höjas.

  De löpande utgifterna skiljer sig något beroende på om du bor i bostadsrätt eller villa. En stor skillnad är att den som bor i bostadsrätt betalar en avgift till bostadsrättsföreningen varje månad. Avgiften ska bland annat täcka löpande underhåll på fastigheten såsom renoveringar, trappstädning, snöröjning och gräsklippning. Bor du i villa finns det ingen fast avgift varje månad, då måste du istället själv se till att du har en buffert för oväntade utgifter och renoveringar.

  Stäng
 • Lånelöfte – Kolla med flera banker eller Zmarta för bäst villkor

  Ofta kräver mäklare att du har ett lånelöfte från en bank innan du får lägga ett bud på en bostad, men detta betyder inte att du måste välja just denna bank för lånet som finansierar din affär.

  Du kan då göra en ansökan hos Zmarta för att få lånerjbudande från flera banker och sedan välja det som passar dig bäst. För att göra en ansökan hos oss behöver du vara redo att lägga ett bud på en bostad, eller redan vunnit en budgivning.

  Om du inte redan hittat objektet du vill köpa, men ändå vill ha hjälp med ett lånelöfte är du välkommen att ringa våra handläggare för mer information om hur du går till väga. Ring oss vardagar 8-17 på 0431 - 47 22 30.

  Stäng
 • Så blir du ett visningsproffs

  Ställ frågor, det är därför mäklaren är där! Ta reda på så mycket du kan om objektet eftersom allt kan påverka din ekonomi. Vad som är viktigt att kolla upp varierar beroende på om du vill köpa bostadsrätt eller villa.

  Att tänka på inför visning av bostadsrätt
  Ta reda på allt du kan om bostadsrättsföreningens ekonomi. Planerar föreningen exempelvis några kostsamma renoveringar? Sådant kan påverka avgiften. Läs igenom objektsbeskrivning, årsredovisning och andra dokument och se till att vara påläst så att du har koll på vilka delar som är viktiga i en årsredovisning. Årsredovisningen kan avslöja allt om hur föreningen mår och det är faktiskt riktigt spännande detektivarbete bara du vet vad du ska titta efter. Har föreningen ekonomiska problem kan det innebära att månadsavgiften kommer att höjas. Förutom att det direkt påverkar dig och din ekonomi så är det även negativt den dag du ska sälja. Bostadsrätter med låg avgift är eftertraktade på bostadsmarknaden.

  Om du fortfarande har frågor efter att ha läst årsredovisningen, ta kontakt med någon av styrelsemedlemmarna och ställ frågor, det är inget konstigt och du kan såklart även göra det bara för att kolla av läget i största allmänhet.

  För den som inte är van kan det vara knepigt att tolka en årsredovisning. Be någon om hjälp om du inte känner dig helt säker, det är ju trots allt en av ditt livs största affärer.

  Att tänka på inför en villavisning
  Kostnad för lagfart och pantbrev tillkommer alltid vid köp av villa och fritidshus. Det är alltså viktigt att det finns utrymme i din ekonomi för det. Under själva visningen bör du ta god tid på dig och försök att inte hänga upp dig på smådetaljer. Säljarens storblommiga 70-talstapeter kan du lätt byta ut om du vill, men att lägga om taket kräver både tid och pengar.

  Läget: Du har garanterat hör det förut, det gamla mäklarmantrat ”Läget är allt.” eller ”Läge, läge, läge.” Och det må låta klyschigt, men är så sant. Läget än en av de få saker du aldrig kan göra något åt, så välj med omsorg. Det är dessutom traditionellt något som alltid ser till att boendet behåller eller till och med ökar sitt värde.

  Skicket: Tak, fönster, badrum och kök är exempel på sånt som är kostsamt att byta ut eller rusta upp. Även dränering är en kostsam historia. Ha med detta i tankarna inför en eventuell budgivning.

  Uppvärmning: Vad har huset för uppvärmningssystem? En gammal oljepanna är dyr i drift, medan en bergvärmepump kan spara dig många tusenlappar årligen. Fråga även mäklaren vilken energiklass huset tillhör. Energimärkning A innebär låg energiförbrukning, medan E står för hög energiförbrukning. På ett nybyggt hus ställs energikrav som motsvarar energimärkning C, medan det är vanligt att äldre byggnader hamnar i en betydligt lägre klass än så.

  Stäng
 • Att tänka på inför budgivning

  Åh, den här punkten är ju riktigt nervkittlande. Tänk på att sätta ett tak innan du ger dig in i budgivningen och avvik inte från det, det är nämligen lätt att man blir ivrig och dras med i hetsen. Hoppa av om budgivningen sticker iväg, blir det inte den här bostaden så blir det kanske nästa.

  Den som lägger högsta budet vinner. Eller?
  Att ge sig in i en budgivning kräver en stor portion list och nerver av stål. Tänk på att aldrig avslöja var din gräns går, varken till mäklaren eller övriga budgivare. Håll korten intill kroppen och låt aldrig dina konkurrenter tjuvkika. Det finns ingen mall för hur man ska göra för att vinna en budgivning. En strategi är att agera snabbt och tydligt för att visa att du inte ger dig, denna taktik kan dock uppfattas som något aggressiv. En annat sätt kan vara att ha lite is i magen, ge sig in i spelet lite senare och lägga irrationella bud för att förvirra motståndaren. Generellt kan man säga att det är bra att vänta med att lägga första budet, genom att inte dra igång budgivningen direkt slipper man den värsta hetsen. Å andra sidan kan det ibland gå väldigt for så var beredd. Det är bra om du kan vara flexibel med tillträdesdag. Säljaren bestämmer själv vem hen vill sälja till och ibland kan det vara den som har möjlighet att vänta med inflytt, alternativt kan flytta in direkt, som vinner budgivningen trots att hen inte lagt högsta budet.

  • Sätt ett tak innan du ger dig in i budgivningen

  • Konsekvent eller irrationellt – bestäm dig för strategi och kör!

  • Börjar det bli långt mellan buden kan det bero på att din motståndare börjar bli osäker eller närmar sig sin gräns. Samma sak gäller om intervallerna minskar.

  Du har precis varit på visning, sen tar det inte många minuter innan telefonen ringer och du har en ivrig mäklare i örat som berättar att det redan kommit in bud på bostaden. Säg att du inte har hunnit fundera igenom det ordentligt och be att få återkomma. Det allra bästa är förstås om du kan gå på en andra visning innan du börjar buda, men ibland går det väldigt fort och då gäller det att du också är snabb i tanken. Det kan kännas märkligt att buda på något du sett under så kort tid, men det är faktiskt såhär det funkar. Det gäller speciellt i storstäderna där budgivningen ibland drar igång innan den första officiella visningen. Känner du dig säker på att du vill ha bostaden måste du våga släppa sargen och buda.

  Stäng
 • Du har vunnit budgivningen, vad händer nu?

  Vann du budgivningen? Nämen grattis! Eftersom lånelöftet är bankens bedömning av din ekonomi och alltså inte är kopplat till en specifik bostad så vill banken godkänna den innan köpet går igenom. Nu vill banken göra sin egen bedömning av bostaden och hämtar därför in relevant information om bostaden, kollar upp adress, vilken våning, storlek, om det finns balkong mm. Nu görs också en slutlig koll av din ekonomi. Lånelöften kan gälla upp till sex månader och banken är mån om att din ekonomiska situation inte har försämrats från den dag du fick löftet till dess att du faktiskt väljer att ansöka om lånet. Om banken tycker allt ser bra ut görs ditt lånelöfte om till en låneansökan.
  Stäng
 • Ägarbyte – Kontraktsskrivning, handpenning och planering av tillträde

  Du, säljaren, mäklaren och en underskrift. Sen är det bara att fira! Och planera flytten...
  Stäng

Vanliga frågor och svar om bolån

Får jag låna pengar för att köpa en bostad?
Alla långivare gör en individuell bedömning av dig som möjlig låntagare, utifrån sina specifika krav. Bedömningen avgör om du kan låna eller inte. För att ansöka om bolån hos Zmarta måste du:
 • Vara minst 18 år
 • Ha en inkomst i svenska kronor
 • Vara folkbokförd i Sverige
Hur ansöker jag om bolån via Zmarta?
Fyll i ansökan direkt här på sidan och få svar från upp till fyra långivare.
Hur mycket får jag låna?

Du kan ansöka om bolån från 150 000 kr upp till 10 000 000 kr.

Lånebeloppet bestäms utifrån bostadens marknadsvärde, din inkomst och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto högre lånebelopp.

Vad får jag för ränta på mitt bolån?
Långivarna tillämpar individuell räntesättning, vilket innebär att räntan du får baseras på dina personliga och ekonomiska förutsättningar.
Registreras flera kreditupplysningar?

Trots att du kan få låneerbjudanden från flera banker och långivare, tas bara en enda kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om bolån hos Zmarta.

Långivarna kan skicka en kopia av kreditupplysningen hem till dig, en så kallad omfrågekopia. Du kan alltså kan få hem flera kreditupplysningar, men endast en förfrågan registreras.

Kostar det något att ansöka om jämförelse av bolån via Zmarta?
Nej, Zmarta jämför bolån kostnadsfritt och du betalar inga avgifter för tjänsten.
Hur kan Zmartas jämförelsetjänst vara kostnadsfri?
Att använda vår tjänst kostar dig inget. De långivare vi samarbetar med betalar oss en ersättning varje gång de betalar ut ett lån som de har mottagit via Zmartas jämförelsetjänst. På så sätt kan vi hjälpa dig att hitta det mest fördelaktiga bolånet utan att du behöver betala oss för det.
Vilka banker jämför Zmarta?

Hypoteket, SBAB, Bluestep, Nordax Bank och Svea Ekonomi är de långivare vi samarbetar med i nuläget, men fler tillkommer löpande.

Vi matchar de banker som passar dig bäst basererat på din ansökan och dina villkor. Detta betyder att du kanske inte kommer få erbjudande från alla banker.

Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
Du kan ansöka om att utöka ditt bolån hos Zmarta även om du har betalningsanmärkningar. I vissa fall även vid aktiva skulder hos Kronofogden.
Bolånetaket
Det finns ett tak på hur mycket pengar du får låna till ett bostadsköp. Bolånetaket innebär att du inte får ta ett bolån på mer än 85 % av priset på bostaden du köper. Det vill säga, vill du köpa en bostad för 2 miljoner kronor kan du som högst ta ett bolån på 1,7 miljoner, alltså 85 % av köpeskillingen.
Belåningsgrad - så mycket får du låna

Hur mycket du kan låna på ditt hus eller din bostadsrätt beror på hur mycket din belåningsgrad ligger på. Du får som högst låna 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % för fritidshus).

Kortfattat kan man säga att om din bostad är värd 1 miljon kronor och du har ett lån på 750 000 kronor så har du alltså en belåningsgrad på 75 % (eftersom 750 000 kronor är 75 % av 1 miljon kronor). Du har då ett utrymme på 10 % och skulle därför kunna få låna ytterligare 100 000.

Det du ska tänka på när du utökar ditt bolån är vad det nya lånet gör med din ränta och amortering. De kan komma att ändras och innebära nya kostnader för dig. Här kan du läsa mer om ränta och amortering när du höjer ditt bolån.

Så fungerar det med amortering

Amortering innebär att du betalar av din skuld. Det finns olika modeller för detta och för bolån gäller i princip alltid rak amortering. Det innebär att du betalar av ditt bolån med ett lika stort belopp vid varje amorteringstillfälle, oftast varje månad. Vill du belåna bostaden och därmed höja ditt bolån kan nya amorteringskrav gälla. Hur mycket du måste amortera beror på hur hög belåningsgrad du har, men även hur mycket du lånat i förhållande till din inkomst.

Så fungerar det med amorteringskrav
Du måste amortera om du har en belåningsgrad på över 50 % av bostadens värde. Så här påverkas amorteringen av din belåningsgrad:

• Om din belåningsgrad ligger mellan 50-70 % måste du årligen amortera minst 1 % av lånebeloppet.
• Om du har en belåningsgrad på över 70 % måste du årligen amortera minst 2 % av lånebeloppet.

Skulle du ha lånat för mer än 4,5 gånger din årsinkomst och har en belåningsgrad på över 70 %, behöver du årligen betala ytterligare 1 %, alltså 3 %. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du vill höja lånet på huset eller lägenheten.

Köpte du din bostad före juni 2016?
Från och med juni 2016 gäller nya regler kring amortering. För dig som köpte din bostad innan dessa regler gick i kraft behöver du vara medveten om att de kommer att gälla om du höjer ditt lån på huset eller bostadsrätten.

Hur jämför man bolån?
Att jämföra bolån är superenkelt. Du klickar dig in på jämför bolån här hos oss, fyller i uppgifterna och klickar på ansök. Sen är ditt jobb klart för stunden. Zmarta skickar din ansökan vidare till de banker och långivare som matchar din ekonomiska situation bäst och du kan vänta in låneerbjudanden för att sedan välja det som passar dig bäst.
Hur länge måste man jobba för att få bolån?
Det är inget krav på att du måste ha jobbat ett visst antal år för att ha rätt att ansöka om ett bolån. Absolut så är det en fördel att du har flera år med god inkomst, men du har precis lika stor rätt att ansöka om du jobbat i 1 år som 40. Kan du låna till bostad utan fast anställning? Läs mer om det här!
Får man låna mer än 4.5 gånger sin årsinkomst?
Kort svar på denna fråga är Ja, du kan låna mer än 4.5 gånger din årsinkomst. Men viktigt att komma ihåg är att om du lånar för mer så ökar amorteringskravet med 1%. Andra eventuella bolån inkluderas också i beräkningen.
Chatta med oss! Chatt