car-insurance

Reseförsäkring

Jämför hemförsäkringar och hitta den som passar dig bäst

?
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 20 911 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
Ss
Sofi säger:

Lättanvändligt.

21 juni 2024
THs
Tosen Hajo säger:

Säljare jätte trevlig

21 juni 2024
FGs
Fernberg Gunilla säger:

Killen som hjälpte mig på Zmarta var hjälpsam och trevligt korrekt. Jag är super nöjd.

19 juni 2024

Reseförsäkring

Planerar du en längre resa, eller vill du vara säker på att du har ett heltäckande skydd när du åker iväg på semester? Med en reseförsäkring har du det där reseskyddet och kan förvissa dig om att få hjälp när det oväntade inträffar.

Du bör teckna en reseförsäkring om du

 • Ska vara borta längre än 45 dagar

 • Om du ska studera eller arbeta utomlands

 • Om du vill ha utökat försäkringsskydd under din resa.

Om reseförsäkringar

Med en hemförsäkring har du redan ett visst skydd vid utlandsresor, men planerar du en längre resa eller ska syssla med någon aktivitet förutom vanligt turistande kan det vara klokt att överväga en separat reseförsäkring.

Grundskyddet i de vanligaste reseförsäkringarna täcker

 • sjukvårdskostnader vid akut sjukdom eller olycka

 • överfallsskydd

 • rättsskydd (vid domstolstvist)

 • ansvarsskydd (om du blir skadeståndsskyldig)

 • hemtransport t.ex. vid svår skada

 • visst skydd för ditt bagage och flygförseningar.

Ett tillägg till reseförsäkringen täcker oftast in avbeställningsskydd, återbetalning av resdagar vid sjukhusvistelse samt eventuellt en ny resa om mer än halva resan blir förstörd på grund av sjukhusvistelse. Utöver detta kan det vara värt att ta reda på om ett tillägg, exempelvis vid en golfresa, täcker kostnaden för hyran av annan golfutrustning om din golfbag skulle försvinna på vägen.

Hemförsäkring eller reseförsäkring

De flesta hemförsäkringsbolag skyddar dig de första 45 dagarna på din resa, så för de allra flesta semesterresor har du redan ett visst skydd. Ska du vara borta längre än så är det viktigt att se till att antingen köpa en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen, alternativt en separat reseförsäkring. Du har även möjlighet att utöka reseksyddet i hemförsäkringen, för ytterligare skydd under resan.

Behöver jag en separat reseförsäkring?

Reseförsäkring ger även i många fall ett mer heltäckande skydd än vad som ingår i din hemförsäkring. Hör av dig till ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som ingår i din hemförsäkring innan du väljer att teckna en separat reseförsäkring.

Hur hittar jag den bästa reseförsäkringen?

Vilken som är den bästa reseförsäkringen beror på hur din resa kommer att se ut. För dig som ska ut och back-packa behövs en annan reseförsäkring än för dig som ska säsonga i Alperna.

En reseförsäkring innehåller ofta utökat ekonomiskt skydd om något skulle hända inför eller under din resa. Exakt vilka delar som ingår i reseförsäkringen varierar mellan försäkringsbolagen, hör av dig till oss på Insplanet om du vill ha hjälp att hitta en reseförsäkring som passar just dina behov.

Vad ingår i en reseförsäkring?

Exempel på vad som kan ingå i reseskyddet du får genom en reseförsäkring är:

 • Avbeställningsskydd: Om du behöver avboka din resa på grund av att du exempelvis blivit sjuk kan du få ersättning från försäkringsbolaget för den del av bokningskostnaderna som resebolaget inte betalar tillbaka.

 • Egendomsskydd: Om du blir av med ditt bagage, eller om dina ägodelar skadas under resan kan du få ersättning för värdet på dessa.

 • Vårdkostnader och resekostnader: Om du blir akut sjuk på resan och därför behöver vård på plats, alternativt behöver avbryta resan och åka hem, kan du får ersättning som täcker dina kostnader.

 • Evakueringsskydd: Om säkerhetsläget i landet du befinner dig i förändras och UD rekommenderar att du lämnar området kan ditt försäkringsbolag stå för kostnaderna för din evakuering.

 • Minskad självrisk: Med en separat reseförsäkring får du oftast lägre självrisk än om du bara har hemförsäkring.

Reseförsäkring vid längre utlandsvistelse

När du ska åka på en längre semesterresa som sträcker sig längre än de 45 dagar som vanligtvis ingår i din hemförsäkring behöver du köpa en tilläggsförsäkring för att vara säker på att ha ett fullgott försäkringsskydd under resan.

En reseförsäkring är också viktig för dig som ska bo utomlands under en period för att studera eller jobba. Då gäller nämligen inte din hemförsäkring, utan en tilläggsförsäkring behöver tecknas. Försäkringsbolagen har olika lösningar för utlandsstudier och arbete utomlands, vissa försäkringsgivare har speciellt framtagna försäkringslösningar medan andra erbjuder tillägg till din befintliga hem- eller reseförsäkring. Reglerna för försäkring under längre utlandsvistelse kan också variera beroende på vilket land i världen du befinner dig i.

Utökat försäkringsskydd vid riskfyllda semesteraktiviteter

För vissa semesteraktiviteter som klassas som extra riskfyllda, som exempelvis off pist-åkning, bergsklättring eller andra extremsporter, kan vissa begränsningar finnas i det skydd din hemförsäkring erbjuder. Det kan därför vara bra att höra med ditt försäkringsbolag vilka begränsningar som finns i din hemförsäkring innan du reser, och vilka tilläggsförsäkringar som kan tecknas. Det är inte alla försäkringsbolag som erbjuder försäkring för denna typ av sportaktiviteter, hör av dig till oss på Insplanet om du vill ha råd kring vilken reseförsäkring som passar dig bäst!

Reseförsäkring via bank- eller kreditkort

De flesta bankkort kopplade till Visa/Mastercard har ett reseskydd om du betalar minst 50 procent av resan med kortet (vissa banker kräver att man betalar minst 70 procent av resan). Dessa skydd täcker oftast flygförsening, bagageförsening samt avbeställningsskydd. Många har även en ersättning vid invaliditet och dödsfall. Kontakta din bank och fråga vad kraven är för att du ska täckas av kortutgivarens försäkringar.

Omvänd reseförsäkring

Om du ska ta emot besökare som bor utanför EU kan du eller dina gäster behöva teckna en så kallad omvänd reseförsäkring. Denna försäkring täcker kostnader som uppstår vid akutsjukvård och krävs ofta för att få sitt visum godkänt. I vissa fall kan denna försäkring tecknas i besökarnas hemland, men om försäkringen inte erbjuds kan du som ska ta emot besöket teckna försäkringen här i Sverige.