Har du svårt att välja vilket bröd du ska köpa? Vem kan då förvänta sig att du ska vara expert och veta allt om lån och vilket lån som är rätt för just dig? Dyk ner i lånedjungeln med oss och ta reda på vilket lån som passar just dig bäst.
Olika lån har olika villkor, ansökningsprocesser och avgifter. Ska du köpa en bil? Ja, då ska du kolla närmare på billån, där du lånar till en del och lägger en del i handpenning. Är du istället ute efter ett bolån? Då är det viktigt att kolla närmare på hur mycket du lägger i handpenning, om du måste låna till en del och hur mycket du kan låna. Här nedan listar vi alla olika typer av lån. H2: 11 typer av lån
Privatlån
Blancolån
Banklån
Bolån
Kontantinsatslån
Topp- och bottenlån
Billån och andra fordonslån
Kreditlån
Samlingslån
Omstarts eller nystartslån
Snabb/sms-lån
Banklån är ett samlingslån för vad alla olika typer av lån är. Så om du lånar till bostad, bil, resa eller annan typ av investering, så klassas det som ett banklån.
Här hittar du allt du behöver veta om hur banklån fungerar.
Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, utan säkerhet betyder att banken eller långivaren inte tar någonting som säkerhet och litar på dig när det kommer till återbetalningen av lånet. Du väljer själv vad du vill använda lånet till och behöver inte meddela långivaren detta om du inte vill.
Ett blancolån är vad man tidigare kallade privatlån. Det betyder exakt samma sak idag trots namnbyte. Så om du planerar att ansöka om ett blancolån, så ansöker du om ett privatlån utan säkerhet.
Ett bostadslån är när du lånar för att köpa någon typ av bostad. Detta kan vara lägenhet, stuga, fritidshus eller villa. Att köpa en bostad är en speciell process där du även måste ha i åtanke eventuell kontantinsats och bostadsrättsavgifter.
Har du inte pengar till hela kontantinsatsen så finns det möjlighet att låna till en del. Detta betyder vanligtvis att du får ta ett bolån på 85 %, låna till 10 % och sedan lägga till de sista 5 % från egen ficka. Dessa 5 % får inte komma i form av ett banklån, men kan vara ett privat lån, en gåva, egna besparingar eller liknande.
Innan bolånetaket kom så fanns det något som kallades för botten- och topplån, likt kontantinsatslån så lånade man till bostaden, sedan kunde man utöka lånet tillsammans med topplån. Idag har vi inget som heter topp- eller bottenlån, detta då man endast får låna upp till 85 % av bostadens värde.
Ett billån kan ibland jämföras med ett bolån, du har en del lån och en del kontantinsats. Ett billån behöver inte betyda att du måste köpa en ny bil, utan du kan även låna till att köpa en begagnad bil. Det finns även möjlighet att låna till bilens totala kostnad.
Vad menas egentligen med ett kreditlån? Jo, har du exempelvis ett kreditkort, eller handlar på kredit, så betalas ju det du köper av någon. Detta klassas som ett kreditlån då det inte är du själv som står för kostnaden.
Allt du behöver veta om kreditkort och hur ett kreditkortslån funkar hittar du här.
Har du flera lån och krediter kan det vara smart att kolla närmare på ett samlingslån. Detta betyder att du ansöker om att samla alla dina befintliga lån till ett. Vad som är bra med ett samlingslån är att du får en ränteavgift istället för flera, det är dock viktigt att kolla så att du inte har en fast ränta, så att du blir tvungen att betala en ränteskillnadsersättning.
Ett omstartslån är ett refinansieringslån som du kan ansöka om när du har betalningsanmärkningar. Har du aktiva skulder hos Kronofogden eller skuldsanering kan du inte ansöka om detta lån, men om du behöver samla dina lån eller har som nämnt betalningsanmärkningar, kan du ansöka om ett omstartslån.
Ett snabblån är oftast ett sms-lån. De är vad vi kan kalla högkostnadskrediter och kommer ofta med höga räntor och väldigt strikta villkor.
Läs varför du inte ska ta ett snabblån här.
Vad vi kan avsluta med är att olika lånetyper kommer med olika räntesatser, specifika krav och unika villkor, därför är det viktigt att du läser på om olika typer av lån innan du bestämmer dig för att skicka in en ansökan.