Bolån

Topplån

2019-10-22
bergstopp

Vill du köpa bostad men saknar kontantinsatsen? Då kan du ansöka om ett topplån.

Vad är ett topplån

Bottenlånet utgör normalt 85 procent av köpesumman och om du inte lyckats spara ihop till en kontantinsats så kan du alltid ansöka om ett topplån. Skillnaden på bottenlånet och topplånet är att du lämnar din bostad som säkerhet för bottenlånet och vid topplånet ligger säkerheten snarare i säkerheten om att du kan betala tillbaka lånet. För att långivaren ska minska risken i att låna ut till dig så är räntan normalt högre vid ett topplån, och du måste dessutom betala tillbaka lånet under kortare tid.

Så fungerar räntan på topplån

Räntan för ditt topplån sätts helt enligt dina förutsättningar. Om du har en stabil inkomst, fast anställning och en medsökande så är du i god position att förhandla ner din ränta och månadskostnad. Skulle du däremot ha en alternativ anställning eller en lägre årsinkomst så kan räntan du blir erbjuden vara för hög, och därmed bör du eventuellt avstå från lånet om möjligt. Ibland kan även en borgensman hjälpa dig att få bättre ränta.

Jämför och hitta topplån

Eftersom räntorna för topplånet varierar så markant hos olika långivare bör du jämföra olika lånealternativ innan du väljer det som är rätt för dig. På Zmarta jämför vi låneerbjudande om upp till 600 000 kronor och samarbetar med över 30 banker och långivare – helt kostnadsfritt och med svar inom 24 timmar.

Hur ansöker jag om topplån?

Ansökan kan du göra både på telefon och via vårt ansökningsformulär online. Själva ansökan tar inte mer än några minuter och efter en noggrann utredning av dina förutsättningar och med bara en kreditupplysning hos UC hjälper vi dig att hitta bäst lån hos banker och långivare. Det enda du behöver göra är att välja.

Krav på amortering

Från 1 juni 2016 gäller amorteringskrav på nya bolån, även nya lån som tas på en befintlig bostad, till exempel för renovering. Amorteringskravet innebär att lånen ska amorteras med två procent per år ned till 70 % av belåningsgraden, och sedan med 1 % per år ned till 50 % av belåningsgraden. Lån under 50 % av belåningsgraden omfattas inte av amorteringskravet. Många ser kanske amorteringskravet som ett hinder, men det innebär också en ekonomisk trygghet för framtiden. Om du har så kallad rak amortering så minskar räntan successivt och därmed också din månadskostnad.

Rak amortering innebär att du amorterar samma belopp varje betalningstillfälle, och räntan beräknas på återstående skuld. Det andra alternativet kallas annuitetslån, och då betalar du samma summa vid varje tillfälle, och i början är en större del ränta, och sedan minskar räntedelen och amorteringsdelen ökar i takt med att skulden minskar. Om bostadspriserna sjunker och räntorna går upp riskerar många att tvingas sälja sin bostad, och har man då amorterat ned en del av lånet slipper man förhoppningsvis en kvarstående skuld på en bostad man inte längre äger, eller får i alla fall en mindre skuld kvar.

Vad händer sen?

Inom 24 timmar ska du ha fått besked och kan då du i lugn och ro jämföra låneförslagen du mottar. Så att du kan välja det som passar dig bäst. Ibland kan man känna att lånet inte är rätt för stunden och då går det utmärkt att avvakta och avbryta låneprocessen – din ansökan är inte bindande. Från den stund då du däremot valt ett lån och signerat avtalet så tar det från mellan 3–5 dagar innan pengarna hamnar på ditt konto. Välj alltså alltid att ansöka i god tid innan ditt bostadsköp för att garantera mäklaren att pengarna kan lämnas in enligt avtalad tid.

Fler i samma kategori

Se alla
Ett par flyttar in i bostad, kvinnan packar upp kartonger i köket och mannnen bär en stor tavla.
Bolån Ränteavdrag på bolån
Ta reda på hur du får ränteavdraget för ditt bolån och hur ränteavdraget ser ut under 2023. 
kvinna och man i blåa jeans och vita t-shirtar sitter på knä framför ett tråg med målarfärg.
Bolån Renovera ditt hem - tips för att komma igång
Tips för att planera och renovera ditt hem - fatta beslut, professionell hjälp och regler.
Beige, äldre lägenhetshus i Stockholm, Sverige med blå himmel i bakgrunden.
Bolån Här steg och föll bopriserna mest 2022
Bostadsåret 2022 bjöd på fallande priser i nästan hela Sverige, men även platser där priserna har stigit.