Om lån

Snabblån – en guide varför du inte ska låna pengar snabbt

2023-02-02 Johanna Westerlund
kvinna med röd väska tittar på ett snabbtåg.

Att låna snabbt och enkelt är kanske trevligt, men har du tänkt på konsekvenserna när du lånar pengar snabbt? Vad det kan betyda för din ekonomiska situation? Med vår guide tar du reda på varför du ska undvika snabb- och sms-lån. 

På 5 minuter kan du läsa om varför du inte ska ta ett snabblån, riskerna som kommer med snabb- och sms-lån och vikten att låna ansvarsfullt. 

 Så fungerar ett snabblån direkt 

Ett snabblån direkt är precis som det låter, du skickar in en direktansökan till en långivare och får svar direkt om du får ett lån eller inte. Lånen kommer oftast med enklare krav men med skyhöga räntor. Ett typiskt snabblån är en högkostnadskredit. Det betyder att du riskerar betalningsanmärkningar om du inte håller dig till avbetalningsplanen.  

Du kan självklart riskera att få betalningsanmärkningar om du inte håller dig till en avbetalningsplan, oavsett vilken typ av lån du har. Snabblån använder sig oftast av högre risker när det kommer till hur avbetalningarna ska skötas, de skyhöga räntekostnaderna är ett tydligt tecken på detta. 

Vad är problemet med snabblån? 

Problemet med snabblån är inte att det är enkelt att ansöka, eller att man får lånet utbetalt snabbt. Problemet med snabba lån online är att de oftast kommer med räntor och villkor som endast gynnar låneförmedlaren. Det betyder att du får det ännu svårare om du inte klarar av att betala tillbaka det. 

Vilka lån ska man inte ta? 

Ett snabblån vi aldrig kommer att rekommendera att du tar är sms-lån och lån med gömda villkor. Dessa typer av lån är svåra att hålla koll på, de är krångliga när det kommer till vilka rättigheter du har som konsument och de har väldigt ofta orättvisa räntor. 

Varför ska man undvika snabblån eller sms-lån? 

Det finns inget som säger att du inte får ta något av dessa typer av lån, anledningen till att vi inte rekommenderar det är precis som vi nämnt har ovan, gömda eller orättvisa villkor, överdrivet höga räntor och orealistiska återbetalningsplaner.

Riskerna med att låna pengar snabbt 

Största risken med att låna pengar snabbt är att man inte läst igenom lånevillkoren ordentligt och får en otrevlig överraskning när man ska börja betala tillbaka lånet.  

Andra risker med ett snabblån är att du inte har tänkt igenom det ordentligt. Behöver eller borde du verkligen låna? Är svaret på den frågan något osäkert kanske du ska stanna upp och fundera igen? Att låna pengar påverkar din ekonomi, så det är viktigt att du är säker innan du bestämmer dig. Snabblån är ett direktlån, det betyder att du tackar ja eller nej så fort du får erbjudanden, så istället för att räkna på det, binder du dig till ett lån direkt och blir återbetalningsskyldig.

Vikten att jämföra innan du lånar 

Genom att jämföra lån hos en jämförelsetjänst som Zmarta, kan du i lugn och ro jämföra flera erbjudanden från olika banker och långivare. Via Zmarta binder du dig inte till något och du får med eventuella låneerbjudanden en ränta och villkor som är anpassad till din ekonomiska situation.

Ansvarsfullt lånande, vad är det? 

Så vad är ett ansvarsfullt lånande? Lånar man pengar, så lånar man pengar, svårare än så är det egentligen inte. Men har du full koll på räntorna? Eventuella uppläggningsavgifter? Bindningstid? Att låna är inte som att gå till blombutiken och välja vilken färg du vill ha på tulpanerna, det är lite mer komplicerat än så. 

Du måste först och främst räkna på din budget och se om du faktiskt har råd att ansöka och ta ett lån. Om du vet av att du kommer ha svårt att hålla dig till återbetalningsplanen, kanske du inte bör låna? Alternativt att du ser om du kan låna ett mindre belopp över en längre tid.

Samla lån och se över din ekonomi 

Har du flera lån eller krediter sedan tidigare? Då kanske det är smartare att samla dina nuvarande lån till ett istället för att ansöka om ett nytt? Genom att samla dina lån så bakar du ihop dem till ett, med det får du endast en räntekostnad och villkor för ett lån.  

Att baka ihop flera lån till ett är ett smart sätt att få mer koll på din ekonomi, samtidigt kan du enkelt se om du har råd att utöka ditt lån. 

Skippa snabblånet, jämför via Zmarta 

Varför du ska jämföra lån via Zmartaistället för att låna pengar direkt online? När du jämför innan du lånar pengar får du svart på vitt om du borde låna eller inte. Några andra punkter som är bra att känna till är att: 

  • Du kan få låneerbjudanden och jämföra upp till 35 banker och långivare. 

  • Det görs endast en kreditupplysning, kostar ingenting och du binder dig inte till någonting. 

  • Ångrar du dig och inte vill ta ett lån? Ja, då struntar du helt enkelt i att tacka ja bara.

Fler i samma kategori

Se alla
kreditkort på dator med kaffe och sticky notes
Om lån Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv
Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv.
sjö sommar
Om lån Detta lånade vi i Sverige till sommaren 2022
Vad vi lånar till har förändrats sedan 2021, men vad beror det på?