car-insurance

ATV försäkring

Teckna en bra försäkring för din fyrhjuling

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 20 983 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
AHBs
Abdulla Haj Bakir säger:

Gick snabbt och enkelt och smidigt att kolla billigaste alternativet 👍

19 juli 2024
Ls
Lars säger:

Mycket bra bemötande från er medarbetare. Bra information gällande mitt ärende. Rekommenderas

19 juli 2024
PBs
Per Björnerfors säger:

Jag fick bra hjälp på min försäkringsfråga

19 juli 2024

ATV försäkring

En ATV eller fyrhjuling är ett terrängfordon som främst används i skogs- och jordbruk, men även för nöjesåkning. Eftersom det finns flera olika varianter och storlekar, med olika regler för var de får köras, kan det vara lite knepigt att veta vilken försäkring som behöver tecknas för just din fyrhjuling. Vi på Zmarta hjälper dig med råd kring vilken ATV-försäkring du bör teckna.

Om ATV- & fyrhjulingsförsäkring

En ATV (All Terrain Vehicle) även kallad fyrhjuling, något som kan göra att det blir otydligt i försäkringsavtalen, då vissa försäkringsbolag använder sig av ATV medan andra skriver terrängregistrerad fyrhjuling eller 4-hjuling. Detta för att skilja denna och den trafikregistrerade fyrhjulingen åt, eftersom kostnaden för försäkringen skiljer sig mellan dem. Oftast står ATV för en terrängregistrerad fyrhjuling. Vilken försäkring man bör teckna handlar främst om var man ska åka och värdet på fyrhjulingen.

Måste du försäkra din ATV fyrhjuling?

I trafikskadelagen stadgas följande:

§ Denna lag gäller trafikförsäkring för motordrivet fordon och ersättning från trafikförsäkring för skada i följd av trafik med motordrivet fordon (trafikskadeersättning).

Lagen tillämpas dock ej på:

"Motordrivet fordon som är avsett att föras av gående.

Motordrivet fordon när det användes för tävling, träning, övningskörning, uppvisning eller liknande ändamål inom inhägnat tävlingsområde.

Motorredskap med en tjänstevikt av högst 2 000 kg som är inrättat huvudsakligen som arbetsredskap och som varken är eller bör vara registrerat i vägtrafikregistret."

Det här är viktig information för dig som funderar på att skaffa någon form av fyrhjuling, både för privat bruk och i arbetet. Du rekommenderas att försäkra din fyrhjuling under alla omständigheter. I undantagsfall får du som köpare tala med handlaren och få dokumentation som visar att din fyrhjuling inte finns registrerad i vägtrafikregistret.

En fyrhjuling, eller ATV, kan beskrivas som en hybrid mellan en motorcykel och en bil, vars ändamål kan vara både nytta och nöje. Utgångspunkten bör dock vara att den skall trafikförsäkras.

En annan fråga är om man som ägare av en ATV behöver vara försäkrad utöver det obligatoriska skyddet. Svaret bör vara detsamma som om det rörde sig om en bil eller en motorcykel. Vill du alltså försäkra ditt fordon mot stöld, inbrottsskada, brand eller någon annan skada som orsakas utifrån bör du se till att utöver trafikförsäkringen också ha en halvförsäkring. Vill man gå ännu längre och skydda fyrhjulingen mot ofrivilliga skador som man själv som ägare och förare kan vara orsak till (om man till exempel skulle köra omkull på tomten eller liknande) bör man också skaffa sig en helförsäkring.

Vad ingår i ATV-försäkring?

När en ATV-försäkring ska tecknas har man valet att välja mellan trafik-, halv-, eller helförsäkring. Däremot finns inte valet att köra en ATV oförsäkrad då det är lag på att alla fordon som framförs på allmänna vägar minst ska vara trafikförsäkrad.

Trafikförsäkring

Lagen på obligatorisk trafikförsäkring gör att alla personer som skadas i trafiken har rätt till ersättning. Trafikförsäkringen ersätter nämligen för alla personskador samt eventuella skador på motpartens fordon eller egendom. Att åka utan trafikförsäkring kan bli mycket dyrt då det kan resultera i dryga böter.

Halvförsäkring

 • Ersättning kan utgå vid skador på grund av brand. Detta gäller även om skador uppstått av blixtnedslag eller explosion.

 • Om det uppstår en större tvist kring fordonet gällande exempelvis köp, försäljning eller reparation kan försäkringens rättsskydd täcka kostnader för advokat och rättegång.

 • Försäkringen kan ge ersättning vid stöld av fordonet, dess tillbehör eller för skador som uppstått vid försök till stöld av något av detta.

 • Är du med om en traumatisk olycka och behöver psykologhjälp, kan försäkringens 

  krisskydd kan hjälpa till med ett visst antal besök hos psykolog eller terapeut. Det är inte alla ATV-försäkringar som innehåller denna del.

Helförsäkring

Det som tillkommer om en helförsäkring tecknas är en vagnskadedel. Det betyder att ersättning även kan betalas ut om det blivit skador på ATV:n genom bland annat trafikolycka, skadegörelse eller annat. Den täcker även om fordonet skulle skadas under transport på släp.

Hur hittar jag en billig ATV-försäkring?

För att hitta en så prisvärd ATV-försäkring som möjligt är det viktigt att definiera var och hur ditt fordon ska användas. För terrängregistrerade fyrhjulingar kan priset variera ganska mycket mellan bolagen, beroende på försäkringens omfattning.

Följande påverkar priset på din försäkring:

 • Värdet på din ATV/fyrhjuling. Ju dyrare fordon, desto högre försäkringspremie.

 • Hur din fyrhjuling förvaras. Ju säkrare förvaring, desto billigare premie alternativt lägre självrisk.

 • Spårning kopplad till din ATV. Många försäkringsbolag erbjuder lägre självrisk om du har en GPS kopplad till din ATV, så att den kan spåras om den skulle bli stulen.

 • Tänk på att kontrollera huruvida din fyrhjuling är registrerad som terrängfordon eller för att kunna köras i trafiken, eftersom detta påverkar priset på försäkringen en hel del.

Tilläggsförsäkringar för ATV

Garageförsäkring / Avställningsförsäkring

Vintertid är det många som väljer att ställa in fyrhjulingen i ett garage och även ställa av den hos trafikverket för att minska kostnaden. Men att stå helt oförsäkrad är aldrig tryggt. Då är en avställningsförsäkring ett bättre alternativ.

Denna täcker vanligtvis brand, rättskydd och stöld (även av tillbehör). Tillägget kan även ersätta skador på grund av skadegörelse, ökad ersättning vid stöld av tillbehör, skador som uppkommer vid transport samt skador vid yttre påverkan exempelvis takras.

Då avställningsförsäkringarna skiljer sig åt på dessa punkter bör man jämföra dem noggrant innan man tecknar den som passar ens behov bäst.

Extra utrustning

Alla ATV-försäkringar kan ge ersättning för stöld av utrustning. Däremot ersätter de bara upp till ett förutbestämt maxbelopp. Har man mycket dyr utrustning bör man teckna en tilläggsförsäkring som ökar detta tak.

Olycksfall

Trafikförsäkringen ger ersättning vid personskador men den som vill ha extra ersättning vid skador ska teckna olycksfallstillägget. Denna gäller både för förare och passagerare och ger ersättning för specialistvård och rehabilitering så att man snabbare kommer tillbaka till vardagen efter en olycka.

Granskad av

Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta
Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta

Sebastian Franzén

Partneransvarig försäkringar

Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef. 

26 mars 2024