Zmarta bolån

Fixa lånelöftet och ro hem drömbostaden

2020-06-05

Lånelöfte är såklart superviktigt när du ska köpa bostad, men när du fixar det kan också spela roll. Här är fem anledningar till varför du borde ha lånelöftet redo redan innan du går på visning. 

1. Mäklaren tar dig seriöst

När du har ditt lånelöfte redo kommer mäklaren att ta dig seriöst – hen kommer att se till att du får vara så delaktig i budgivningen som du vill och kan med gott samvete säga till säljaren att du är en seriös köpare.

2. Du kan vara snabb som attan

Alla objekt på bostadsmarknaden är olika attraktiva och på vissa objekt är konkurrensen hög, vilket gör att man ibland kan behöva vara riktigt snabb. Tänk dig att du vinner en budgivning, säljaren accepterar ditt bud och mäklaren vill skriva kontrakt med dig redan samma dag. Men du kan inte för att du måste fixa ett lånelöfte och dessutom få köpet godkänt av banken. In kommer en filur som kan signera samma dag och lägger ett bud på 5000 kronor mer. Du förlorar bostaden.

Det sista du vill vara med om är att förlora en bostad som du blivit kär i, trots att du vann budgivningen. Se till att ha lånelöftet redo så att du kan vara snabb som attan om du vinner en budgivning.

3. Gynnsam sits

Du kan vara den där filuren som ror hem bostaden.

4. Du vet din limit

När det gäller köp av bostad eller fritidshus så är det väldigt mycket pengar det handlar om. Bankerna räknar noga ut hur mycket du faktiskt kan låna med tanke på din inkomst, din kontantinsats och hur troligt det är att du kan betala tillbaka lånet. Slipp stress och oro över hur hög månadskostnaden blir och fixa ditt lånelöfte, så att du vet din limit. Men fundera även på hur mycket du själv är villig att betala varje månad. Det är såklart najs att bo i sin drömbostad, men det är inte så najs att inte ha råd att njuta av livet.

5. Gör din research – spara tid och pengar

Se till att göra en ordentlig research för att få det bästa lånet. Det är inte alltid banken som du varit kund hos i evigheter som kan erbjuda dig det bästa lånet. Alla banker går mer eller mindre efter samma faktorer när de kollar på låneansökningar – inkomst, ålder, kreditvärdighet, tidigare skulder. Det som skiljer sig emellan dem är att de värderar faktorerna olika. Så bara för att en vän till dig får ett jättebra lån på en bank betyder det inte att den banken ger dig ett lika bra lån eftersom att ni har olika förutsättningar.

Via Zmarta kan du ansöka om lånelöften på upp till 10 miljoner kronor och få erbjudanden från flera olika banker. Dessutom görs bara en kreditupplysning, vilket är positivt för din kreditvärdighet. Du ser enkelt vilket lånelöfte som har bäst villkor och kommer gynna dig mest. På så vis sparar du inte bara tid, du sparar även pengar.