Bolån

Så funkar ränteavdraget

2023-02-08 Ola Söderlind
Ett par flyttar in i bostad, kvinnan packar upp kartonger i köket och mannnen bär en stor tavla.

Alla lån ger rätt till ränteavdrag. Enda undantaget är CSN-lån för studier. Ränteavdragetger dig 30 procent tillbaka på summan du har betalat i räntekostnader under inkomståret, upp till 100 000 kronor. Nedan kan du läsa om hur ränteavdraget fungerar, vilka krav som finns och hur du får del av avdraget. 

  • På 4 minuter eller mindre kommer du att läsa omvad ränteavdrag är, hur du kan få det och hur initiativet ändras under 2023. 

Vad är ränteavdraget? 

Ränteavdrag har funnits i Sverige i nästan hundra år. I samband med den stora skattereformen 1990/1991 sänktes emellertid ränteavdraget från 50 procent till dagens nivå på 30 procent. Enkelt förklarat innebär det att staten ger tillbaka 30 procent av dina räntekostnader – upp till ett belopp på högst 100 000 kr. På de räntekostnader som överstiger 100 000 kronor per år är avdraget 21 procent.  

Hur får jag del av ränteavdraget? 

För att kunna få ta del av ränteavdraget finns det några grundläggande krav du måste uppfylla:  

  • Du måste stå som betalningsansvarig för lånet. 

  • Du måste vara den som har betalat räntan på lånet. 

  • Du måste ha betalat skatt som ränteavdraget kan dras av på. 

När får jag pengar för ränteavdraget? 

Ränteavdraget görs en gång om året i din skattedeklaration. Banken eller långivaren som du har fått lånet ifrån kommer att lämna alla relevanta kontrolluppgifter till Skatteverket. Det enda du behöver göra är i princip att signera din deklaration och ändra ifall det är någon ytterligare information du vill lägga till. Pengarna får du tillbaka i samband med en eventuell skatteåterbäring, tidigast i början av april. 

Jämka för månadsvisa utbetalningar 

Om du hellre vill få del av dina ränteavdrag varje månad, har du möjlighet att jämka. Det gör du genom att fylla i Skatteverkets SKV 4302-blankett. Därefter återkommer Skatteverket till dig med ett beslut om du får din reduktion månadsvis eller en gång om året. Får du jämka ger du beslutet till din arbetsgivare som kompenserar dig genom att ta ut mindre skatt på löneutbetalningarna.  

Ränteavdrag på bolån: två personer 

Är ni två betalningsansvariga i hushållet kommer var och en få hälften av det totala ränteavdraget – om ni inte har deklarerat att ni vill fördela det på ett annat sätt. Äger ni olika stora delar av bostaden kanske ni vill dela upp avdraget på ett liknande sätt. Det går enkelt att meddela det i själva skattedeklarationen eller genom att kontakta långivaren direkt för att dela upp utbetalningen som ni vill.  

Hur stort blir ränteavdraget? 

Det kan vara lite klurigt att räkna ut exakt hur mycket du ska få i ränteavdrag. Det man bör komma ihåg är att ränteavdraget räknas ut från räntenettot – alltså räntan minus kapitalinkomster. Så här räknar du ut hur mycket du kan få i ränteavdrag, så att du får ett hum om hur mycket du kan förvänta dig:  

  • Börja med att räkna ut hur mycket du har betalat i ränta för inkomståret.  

  • Ta därefter reda på hur mycket du har haft i kapitalinkomster som exempelvis aktieutdelningar, sparränta, uthyrning av bostad med mera. 

  • Dra av kapitalinkomsterna från den totala räntan, så får du ditt räntenetto.  

  • Är räntenettot under 100 000 kronor gångar du med 0,3 för att få reda på hur stort ditt ränteavdrag blir. 

Säg till exempel att du har betalat 80 000 kronor i räntekostnader under 2022 och att du hade kapitalinkomster på 15 000 kronor samma år. Ditt räntenetto blir då 80 000 minus 15 000, vilket är 65 000 kronor. Därefter tar man 30 procent av 65 000 kronor för att få fram ränteavdraget, vilket blir 19 500 kr. I detta fall skulle du då få 19 500 kr i ränteavdrag för 2022.  

Ränteavdraget 2023 

Kostnaderna för ränteavdraget väntas stiga med 6 miljarder kronor för staten, vilket beror på högre räntor. De stigande kostnaderna kan leda till begränsningar i ränteavdragen som nu ses över. Utredningen väntas vara klar i november 2023 och kan påverka privatpersoner lika mycket som företag. I dagsläget är emellertid alla riksdagspartier överens om att ränteavdraget ska vara kvar i sin nuvarande form. 

Se till att jämföra bolån och konsumentlån för att kolla om du kan sänka din nuvarande månadskostnad. Ska du ta ett nytt bolån kan du ansöka om ett nytt lånelöfte här

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna med rosa nagellack håller i silvrig iphone och sitter vid silvrig macbook
Bolån Amortera eller spara
Lär dig varför det är bra att spara och amortera och hur du väljer vilken som är viktigast för din ekonomi.
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.