loans

Flytta bolån

Flytta bolånet och sänk din månadskostnad

?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
4,6 av 5 baserat på 20 850 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
EEK
Ek Eros Kristoffer säger:

Hittades en riktig fin deal för att samla ihop krediter till nästan bara ett typ av lån här hos zmar...

29 maj 2024
CL
Carin Lindqvist säger:

Snabbt och smidigt.

28 maj 2024
SM
Stephan Martinsson säger:

Vänligt bemötande och hjälpte verkligen till på alla sätt.

26 maj 2024

Jämför och flytta ditt bolån

Zmarta Illustrations Lowering costs 13

Sänk din månadskostnad

Genom att utmana din ränta kan du sänka din månadskostnad. Även en liten sänkning kan betyda stora besparingar över tid.

Zmarta Illustrations Submitting application 4

Kostnadsfri ansökan

Med en snabb & enkel ansökan och endast en kreditupplysning kan du få erbjudande från flera banker och långivare. Du väljer sedan det erbjudande som passar dina behov bäst.

Flytta bolån - varför ska du göra det?

 • Få bättre villkor och lägre ränta.

 • Få möjlighet att spara tusenlappar varje månad.

 • Få ekonomin samlat på ett ställe.

 • Få bättre kontroll.

Den största anledningen till varför man flyttar sitt bolån är för att minska kostnaderna. Detta är troligen anledningen till varför även du är här – för att se om du kan spara pengar genom att flytta ditt bolån och minska dina månadskostnader.

Hur räntan bestäms när du flyttar ditt bolån

Utöver dina nuvarande lån och utgifter så tittar bankerna på värdet av ditt hus och hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde. De tittar även på din inkomst, vilka utgifter utöver lån och krediter du har, om du är ensam inkomsttagare samt hur mycket du amorterar.

Vad krävs för att flytta bolån?

Det finns inga direkta krav på vad du behöver för att flytta ditt bolån förutom ett amorteringsunderlag. Det är en blankett som du hittar hos din bank och som visar vilka villkor ditt bolån kommer med. Det finns dock en stor vikt i hur dina nuvarande lånevillkor ser ut och vad den nya långivaren kräver när du vill flytta bolånet.

Den enda avgiften din gamla bank kan kräva är en ränteskillnadsersättning. Det innebär att banken inte kan kräva ersättning för att du löst dina lån tidigare än beräknat. Rörliga bolån är helt kostnads- och avgiftsfria att flytta.

Har du flera olika lån hos samma bank? Sparande eller fonder? Vissa banker accepterar inte att du endast flyttar delar eller ett lån, så var noga med att se hur det blir för just dig då du kan bli ombedd att flytta över allt till den nya banken, inte bara bolånet. Att tänka på här är att om du har flera lån, kan det vara värt att samla dina befintliga lån och krediter till ett innan du bestämmer dig för att flytta bolånet.

Flytta bolån med bunden ränta

Du kan såklart flytta bundna lån, detta inkluderar flytt av bolån. Planerar du att flytta ett bundet bolån har din bank rätt att ta ut en avgift för flytten, det kallas för ränteskillnadsersättning och finns så att inte banken ska förlora pengar på din bolånsflytt. Faktorer som påverkar hur stor ränteskillnadsersättningen blir:

 • När du tecknade lånet.

 • Hur lång löptid du har på bolånet.

 • Räntan.

 • Storleken på ditt lån.

Din nuvarande bank kan kräva en ränteskillnadsersättning om du bestämmer dig för att flytta bundet bolån. Men detta är den enda kostnaden och avgiften banken kan kräva – de kan med andra ord inte lägga till avgifter för att du väljer att lösa ditt lån tidigare än beräknat.

Har du bunden ränta och går i tankarna att flytta bolån till en annan bank, så är det viktigt att du kollar vad just din ränteskillnadsersättning kommer att ligga på, då det kan vara avgörande för om du tjänar på att byta bank eller inte.

Flytta bolån med rörlig ränta

Att flytta ett bolån med rörlig ränta är enkelt då du inte behöver tänka på att betala någon ränteskillnadsersättning.

Hur du flyttar ditt bolån

Sugen på att flytta bolån? Eller intresserad att ta reda på hur mycket du kan spara utan kostnad och bindningsfritt? Det kan inte bli mycket lättare:

 • Fyll i din ansökan via Zmarta.

 • Ladda upp eventuella kompletteringar samt amorteringsunderlag.

 • Skicka in och vänta.

 • Jämför låneerbjudanden och välj.

 • Långivaren du väljer sköter flytten från din gamla bank.

Skulle du redan ha bäst villkor och lägst ränta? Ja, då är det bara att tacka nej.

Kostnad att byta bank på bolån

Din nuvarande bank kan kräva en ränteskillnadsersättning om du bestämmer dig för att flytta bundet bolån. Men detta är den enda kostnaden och avgiften banken kan kräva – de kan med andra ord inte lägga till avgifter för att du väljer att lösa ditt lån tidigare än beräknat.

Hur lång tid tar det att flytta bolån?

Majoriteten av banker och långivare är smidiga när det kommer till att flytta bolån, vanligtvis tar det mellan 3–5 bankdagar att flytta ditt bolån från en bank till en annan. Det gäller dock att du har fyllt i alla relevanta uppgifter, laddat upp eventuell kompletterande information och amorteringsunderlag från din nuvarande bank.

Behövs verkligen ett bolåneskydd vid flytt av bolån?

Detta är någonting som bara du kan bestämma. Men det är en extra säkerhet och även en trygghet att ha, skulle du exempelvis bli sjuk eller arbetslös och inte kunna betala tillbaka ditt lån som vanligt.

Har du redan ett bolåneskydd och tänker flytta bolån? Då är det viktigt att du tecknar ett nytt skydd hos banken du flyttar bolånet till, då ditt gamla kommer sluta gälla.

Byta bank för att få bättre boränta

Genom att göra en kostnadsfri jämförelse kan du se om du kan spara pengar på att flytta ditt bolån. Några tips vad du ska tänka på innan du bestämmer dig för att flytta bolån:

1. Begär ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank. Där hittar du vilka amorteringsvillkor som kommer med ditt bolån. Bor du i en bostadsrätt får du även ett utdrag från lägenhetsregistret. När du har ditt underlag så kan du smidigt gå vidare med att ansöka om att flytta ditt bolån.
2. Är du villig att flytta alla dina lån och krediter till en ny bank eller långivare? Det är vanligt att man måste flytta alla lån, eventuellt sparande, pension och fonder till den nya banken. Det är inget som tar tid eller är krångligt, men någonting som du bör vara medveten om.
3. Jämför flera banker och långivare för att se vem som kan ge dig det bästa låneerbjudandet. Vi kommer aldrig sluta tjata om vikten av att jämföra innan du lånar, se till att alltid kolla vilken långivare som kan ge dig de bästa villkoren och den lägsta räntan innan du tar ett låneerbjudande.

Finns några nackdelar att flytta bolån till annan bank?

Gör du ingen research och tar första bästa bank som du tror kan ge dig ett bra erbjudanden på nytt bolån, så kan det komma tillbaka och vara negativt för dig.

Vad som är viktigt är att du ser över vilka villkor som kommer med flytten av ditt bolån, hur den nya räntan kommer se ut och vad den nya banken kan erbjuda dig som inte din nuvarande kan.

Vikten av att jämföra innan du väljer att flytta ditt bolån kan med andra ord vara avgörande för om du kommer att betala mer eller mindre.

Granskad av

Caroline Wedberg, produktägare på Zmarta
Caroline Wedberg, produktägare på Zmarta

Caroline Wedberg

Produktägare / Kundupplevelse och sälj

Caroline är produktägare på Zmarta och har jobbat inom finanssektorn i över 16 år med fokus på privatlån och bolån. Caroline har erfarenhet av flera olika roller inom finans och affärsutveckling, bland annat som säljare, försäljningschef och country manager. Hon har en examen inom marknadsförsäkring och ekonomi från Högskolan i Halmstad.

13 maj 2024

Jämför bolån

Jämför bolån från flera långivare samtidigt helt kostnadsfritt. Se hur mycket du kan spara genom att flytta ditt bolån och få samtidigt betyg på ditt befintliga lån. Någon kreditupplysning behövs inte.

Andra tjänster

Hitta rätt bilförsäkring

Olika bilar behöver olika försäkringar, har du rätt försäkring till din bil?

 • Trafikförsäkring
 • Halvförsäkring
 • Helförsäkring

Skräddarsydda elavtal

Hitta och byt till elavtal utifrån dina behov.

 • Rörliga och fasta elpriser
 • Miljövänlig el
 • Sälj solel

Låna pengar

Hitta lånet med bäst ränta och villkor för dig.

 • Privatlån
 • Samlingslån
 • Bolån

Vanliga frågor och svar

 • Vad behövs för att kunna flytta ett bolån?
 • Får jag låna pengar för att köpa en bostad?
 • Varför omförhandla eller flytta bolån?
 • Hur sätts räntan när du omförhandlar eller flyttar ett bolån?
 • Hur mycket får jag låna?
 • Hur mycket kan man egentligen spara på att flytta sitt bolån?
 • Kan jag flytta mina bolån även om jag har bundna räntor?
 • Måste jag byta bank helt eller kan jag flytta bara bolånet?

Hur kan vi hjälpa dig?

Bolånekalkyl

Få en uppskattning om hur mycket du kan låna med vår bolånekalkyl.

Flytta bolån

Flytta bolånet och sänk din månadskostnad.

Utöka bolån

Har du plats för att låna mer på din bostad?

Huslånskalkyl

Räkna på räntan för huslån och jämför långivare utan att binda dig till något.

Lånelöfte

Ansök, jämför och hitta det bästa lånelöftet för dig.

Bolån

Jämför och ansök om bolån kostnadsfritt.