Summer 22 - Mobile Summer 22 - Mobile

Flytta bolånet & sänk månadskostnaden

Byt till ett bolån med bättre ränta

?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
Hypoteket color logo
SBAB Logotyp
bluestep
partner-nordax-bank-svg
Svea color logo
+

Jämför och flytta ditt bolån med Zmarta

Försäkring kostnadsfri jämförelse vågskålar

Sänk din månadskostnad

Genom att utmana din ränta kan du sänka din månadskostnad. Även en liten sänkning kan betyda stora besparingar över tid.

zmartas räntebetyg

Jämför ditt bolån

Testa vår kostnadsfria tjänst för att jämföra ditt bolån mot alla svenska långivare. Helt utan kreditupplysning får du en indikation på hur din ränta står sig mot genomsnittet och även en värdering av din bostad. Du får en bra bild av hur mycket pengar du kan spara genom att flytta ditt bolån till en annan långivare.

endast en kreditupplysning

Kostnadsfri ansökan

Med en snabb & enkel ansökan och endast en kreditupplysning får du erbjudande från flera banker och långivare. Du väljer sedan det erbjudande som passar dina behov bäst.

Bolån husvärde

Jämför bolån

Jämför kostnadsfritt alla långivare. Se hur mycket du kan spara genom att flytta ditt bolån och få samtidigt betyg på ditt befintliga lån. Någon kreditupplysning behövs inte.

Bankernas snitträntor

2.19 %
2.23 %
2.23 %
2.23 %
2.30 %
2.40 %
2.41 %
2.46 %
2.48 %
2.48 %
2.53 %
2.56 %
2.65 %
2.75 %
4.47 %

Vanliga frågor och svar om att flytta bolån

 • Varför omförhandla eller flytta bolån?

  Om du har köpt en bostad har du med största sannolikhet ett bolån. Du betalar ränta till banken för ditt bolån och amorterar på skulden.

  För de allra flesta hushåll är bolånet en stor utgift och den största delen av boendekostnaderna. Ett sätt för dig att sänka kostnaderna och spara pengar är genom att omförhandla din bolåneränta, eller flytta bolånet till en annan bank, för att få ner dina räntekostnader.

  Många betalar en högre ränta än vad de skulle behöva. Detta kan bero på att du exempelvis fått betala listränta av banken när du tecknade bolånet. Det kan också bero på att du tecknade bolånet med en rabatt som inte gäller längre. Dock kan dina ekonomiska förutsättningar ha förbättrats sedan dess, vilket leder till att du skulle kunna få en bättre ränta.

  När du tecknade lånet var det kanske det billigaste alternativet, speciellt med rabatten inräknad, men idag skulle du kanske kunna få en bättre ränta hos en annan bank. Det finns dessutom flera nya utmanare på bolånemarknaden som ofta kan erbjuda en bättre ränta än de etablerade storbankerna.

  Stäng
 • Hur mycket kan man egentligen spara på att flytta sitt bolån?

  Räntesatser hit och procentsatser dit – hur mycket pengar kan man egentligen spara på att flytta sitt bolån från en bank till en annan? Det beror på vad du har för ränta idag – i bästa fall kan du spara tusenlappar, i värsta fall får du en bekräftelse på att du har ett bra bolån idag. Låt oss förklara.

  Om du har ett bolån på 3 miljoner kronor och en ränta på 1,6 % betalar du 4000 kronor i månaden för ditt bolån, endast i ränta. Per år blir det 48 000 kronor. Lyckas du omförhandla räntan hos din bank, eller flytta lånet till en annan bank, kanske du får ner räntan till 1,2 %. Då betalar du istället 3000 kronor jämt varje månad. Du sparar en hel tusenlapp i månaden, alltså 12 000 kronor om året. Det kan verkligen löna sig att omförhandla sin ränta och vara beredd att flytta sitt bolån!

  I vissa fall kan du inte sänka din ränta genom att flytta bolånet. Om du gör en jämförelse via oss på Zmarta och får till svar att du inte kan sänka din ränta har du fått en bekräftelse på att du har ett bra bolån med en rimlig ränta.

  Stäng
 • Måste jag byta bank helt eller kan jag flytta bara bolånet?

  Det beror på. Vissa banker tillämpar så kallade ”helkundsrabatter” som innebär att du får en förmånligare ränta genom att flytta hela ditt bankengagemang till en och samma bank. Den banken får då en lönsammare kund och kan pressa priset på bolåneräntan.

  Hos vissa andra banker är det mindre viktigt. Det kan vara uppstickare som endast jobbar med bolån, eller ännu mer specifikt riktar sig mot ett visst kundsegment. Tillhör du det kundsegmentet kan du få en väldigt fördelaktig ränta utan att behöva byta bank helt.

  Du får svar på om du måste byta bank helt eller bara flytta bolånet för att få den billigare räntan när du jämför bolån via oss på Zmarta.

  Stäng
 • Kan jag flytta mina bolån även om jag har bundna räntor?

  Ja, du får alltid flytta dina bolån, oavsett om dina räntor är bundna eller inte. Dock kan det medföra kostnader för dig när du flyttar bolån med bundna räntor i form av ränteskillnadsersättning.

  När du binder räntan på ett bolån kommer du och banken överens om en specifik ränta som du ska betala under en specifik tid framöver, exempelvis ett eller flera år. Banken räknar då med att du betalar den räntan under bidningstiden, under den perioden som din ränta är bunden. Om du bryter det avtalet innan bindningstiden är slut vill banken att du ska betala den ränta som återstår i avtalet i en klumpsumma. Detta kallas ränteskillnadsersättning.

  Ränteskillnadsersättningen blir en klumpsumma av det belopp du skulle ha betalat i ränta under bindningstiden.

  Stäng
 • Hur sätts räntan när du omförhandlar eller flyttar ett bolån?

  När du flyttar eller omförhandlar ett bolån sätts räntan på samma sätt som när du tecknar ett nytt bolån för att köpa en bostad. Långivaren gör en bedömning av din betalningsförmåga och värderar hur stor risk det är att låna ut pengar till dig. Ju lägre risk, desto lägre ränta får du – som en generell tumregel.
  När du omförhandlar ett bolån kan det hända att din bank gör en ny bedömning och går med på att sänka din ränta för att inte förlora dig som kund. Eller så kan du hitta en betydligt lägre ränta hos en annan bank. Därför kan det verkligen löna sig för dig att jämföra bolån.
  När man talar om räntor och räntekostnader finns det några faktorer och begrepp som kan vara bra att känna till då de påverkar räntekostnaden. Låt oss gå igenom dem nedan.

  Räntebindningsalternativ
  När du omförhandlar ditt bolån kan du välja mellan en rörlig ränta, eller en ränta som är bunden över en viss tid. Det är dessa alternativ som kallas just räntebindningsalternativ.
  En bunden ränta innebär att du och banken avtalar en bestämd räntesats för en bestämd tidsperiod. Exempelvis kan banken erbjuda dig en bunden ränta på 1,3 % på tre år, då vet du att du inte kommer betala mer än så i ränta under de tre åren. Å andra sidan sänks heller inte din ränta om styrräntan sänks – vilket händer med en rörlig ränta.
  En rörlig ränta följer marknaden och kan både höjas och sänkas med tremånadersintervaller beroende på hur marknaden svänger. Det kan ofta löna sig att ha en rörlig ränta, men det finns förstås också en risk att din boendekostnad går upp om räntan går upp.
  Nedan kan du se exempel på räntebindningsalternativ från de olika bankerna för både rörlig och bunden ränta.
  Effektiv eller nominell ränta?
  Om du ska jämföra och diskutera räntor kommer du höra begreppen effektiv och nominell ränta. Den nominella räntan är den räntekostnad du betalar på lånet. Dock räknas inte eventuella avi- eller tilläggsavgifter in. Alltså blir den nominella räntan lite missvisande att jämföra om du vill veta vad ditt bolån faktiskt kommer att kosta dig.
  Istället kan du jämföra och räkna på den effektiva räntan eftersom den redovisar räntekostnader med alla eventuella tilläggskostnader inräknade. Den effektiva räntan är den kostnad du faktiskt kommer att betala månatligen. Sedan 2016 är det ett lagkrav på banker och långivare att redovisa den effektiva räntan i sin marknadsföring och information – så se till att läsa det finstilta när du jämför räntekostnader så att du vet om du jämför effektiva räntor eller nominella räntor.
  List- eller snittränta
  Andra begrepp som ofta förekommer när du diskuterar eller läser om bolåneräntor är listräntor och snitträntor. Listräntan är den högsta möjliga räntan du kan få av banken på ditt bolån. Det är även den ränta som brukar synas på bankernas hemsidor och i deras marknadsföring. Dock finns det oftast en möjlighet att förhandla ner sin ränta till en lägre ränta än listräntan. Jämför din egen ränta mot din banks listränta – det är mycket möjligt att din bolåneränta är något lägre. Det är här snitträntan kommer in.
  Snitträntan är den genomsnittliga bolåneräntan bankens kunder har. Genom att jämföra snitträntan får du svar på om det är möjligt att pressa bankens listräntor, men det ger inte svar på vad du kan få för ränta. Din egen individuella ränta kan bli högre eller lägre än snittet beroende på dina förutsättningar.

  Stäng
 • Ändras min amortering om jag endast lägger om mina bolån?

  Generellt nej, men det finns situationer då amorteringen kan ändras. Amorteringskraven gäller oavsett om du lägger om dina bolån eller tecknar ett nytt bolån. Om du amorterar enligt amorteringskraven påverkas alltså inte din amortering. Det finns dock två undantag.

  Det första undantaget är om du lånar mer pengar i samband med omläggningen av bolånet. Om du exempelvis utökar ditt bolån för att bekosta en renovering eller liknande kan det påverka din amortering.
  Du utökar din belåningsgrad vilken påverkar amorteringarna.

  Att utöka bolånet kan även göra att du får ett skärpt amorteringskrav,vilket ytterligare påverkar din amortering. Enkelt förklarat kan man säga att amorteringen påverkas av din belåningsgrad, inte specifikt av att du flyttar ditt bolån. Det andra undantaget är om du i dagsläget amorterar mer än vad du egentligen behöver. Låt oss förklara.

  Om du tecknat ditt bolån för två år sedan med en belåningsgrad på 72 % och har sedan dess amorterat av mer än 2 % har du nu en belåningsgrad på under 70 %. Det betyder att du har ett lägre amorteringskrav och alltså kan amortera mindre än vad du gjorde när du tecknade lånet.

  Kund som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst ska amortera ytterligare 1 % av det totala lånebeloppet. Detta gäller från och med 1 mars 2018.

  Om du inte aktivt haft koll på att du inte behöver amortera lika mycket och ändrat din amortering innebär det att du amorterar mer än vad du måste.
  Då kan du i samband med en omläggning av bolånet få en minskad amortering, om du så önskar.

  I slutändan så är det bra att hålla koll på sin belåningsgrad för att veta hur mycket du måste amortera, oavsett om du lägger om och omförhandlar ditt bolån, flyttar det, eller har det oförändrat. Men självklart hjälper både bankerna och Zmarta dig med detta!

  Stäng
 • Vad behövs för att kunna flytta ett bolån?

  Det finns några detaljer som du behöver ha koll på när du ska flytta ett bolån. Zmarta hjälper dig med själva flytten, men några dokument måste du själv ordna.

  Amorteringsunderlag
  När du flyttar bolånet kommer din nya bank att be om ett amorteringsunderlag. Amorteringsunderlaget är ett dokument där det framgår vad du har för villkor för din amortering hos din nuvarande bank. Du får amorteringsunderlaget från din nuvarande bank, och du behöver be om det själv. Varken vi på Zmarta eller någon annan jämförelsetjänst eller bank kan be om det åt dig. Dock är amorteringsunderlaget inget måste ifall lånet betalades ut innan den 1 juni 2016.

  Lägenhetsutdrag
  Om du bor i en bostadsrätt och lägger om ditt bolån behöver du visa ett lägenhetsutdrag för din nya bank. Dock behövs det inte alltid. Vissa banker ringer och kontrollerar detta själv med bostadsrättsföreingen. Lägenhetsutdraget är en sorts förteckning med uppgifter om varje lägenhet i en bostadsrättsförening. Det är uppgifter som lägenhetsbeteckning, belägenhet, antal rum (samt övriga utrymmen), datum för registrering av bostadsrätten, ekonomisk plan som ligger till grund för upplåtelsen, insats och bostadsrättshavarens namn. Du får lägenhetsutdraget av din bostadsrättsförening.

  Stäng

Vanliga frågor och svar om bolån

Får jag låna pengar för att köpa en bostad?
Alla banker gör en individuell bedömning av dig som möjlig låntagare, utifrån sina specifika krav. Bedömningen avgör om du kan låna eller inte. För att ansöka om bolån hos Zmarta måste du:
 • Vara minst 18 år
 • Ha en inkomst i svenska kronor
 • Vara folkbokförd i Sverige
Hur ansöker jag om bolån via Zmarta?
Fyll i ansökan direkt här på sidan och få svar från upp till fyra banker.
Hur mycket får jag låna?

Du kan ansöka om bolån från 150 000 kr upp till 10 000 000 kr.

Lånebeloppet bestäms utifrån bostadens marknadsvärde, din inkomst och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto högre lånebelopp.

Vad får jag för ränta på mitt bolån?
Långivarna tillämpar individuell räntesättning, vilket innebär att räntan du får baseras på dina personliga och ekonomiska förutsättningar.
Registreras flera kreditupplysningar?

Trots att du kan få låneerbjudanden från flera banker och långivare, tas bara en enda kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om bolån hos Zmarta.

Bankerna kan skicka en kopia av kreditupplysningen hem till dig, en så kallad omfrågekopia. Du kan alltså kan få hem flera kreditupplysningar, men endast en förfrågan registreras.

Kostar det något att ansöka om bolån/lånelöfte via Zmarta?
Nej, Zmarta jämför bolån kostnadsfritt och du betalar inga avgifter för tjänsten.
Hur kan Zmartas jämförelsetjänst vara kostnadsfri?
Att använda vår tjänst kostar dig inget. De banker vi samarbetar med betalar oss en ersättning varje gång de betalar ut ett lån som de har mottagit via Zmartas jämförelsetjänst. På så sätt kan vi hjälpa dig att hitta det mest fördelaktiga bolånet utan att du behöver betala oss för det.
Vilka banker jämför Zmarta?
BlueStep, Svea Ekonomi, Nordax Bank, SBAB och Hypoteket är de banker vi samarbetar med i nuläget, men fler tillkommer löpande.
Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
Du kan ansöka om att utöka ditt bolån hos Zmarta även om du har betalningsanmärkningar. I vissa fall även vid aktiva skulder hos Kronofogden.
Vad behövs för att kunna flytta ett bolån?

Det finns några detaljer som du behöver ha koll på när du ska flytta ett bolån. Zmarta hjälper dig med själva flytten, men några dokument måste du själv ordna.

Amorteringsunderlag
När du flyttar bolånet kommer din nya bank att be om ett amorteringsunderlag. Amorteringsunderlaget är ett dokument där det framgår vad du har för villkor för din amortering hos din nuvarande bank. Du får amorteringsunderlaget från din nuvarande bank, och du behöver be om det själv. Varken vi på Zmarta eller någon annan jämförelsetjänst eller bank kan be om det åt dig. Dock är amorteringsunderlaget inget måste ifall lånet betalades ut innan den 1 juni 2016.

Lägenhetsutdrag
Om du bor i en bostadsrätt och lägger om ditt bolån behöver du visa ett lägenhetsutdrag för din nya bank. Dock behövs det inte alltid. Vissa banker ringer och kontrollerar detta själv med bostadsrättsföreingen. Lägenhetsutdraget är en sorts förteckning med uppgifter om varje lägenhet i en bostadsrättsförening. Det är uppgifter som lägenhetsbeteckning, belägenhet, antal rum (samt övriga utrymmen), datum för registrering av bostadsrätten, ekonomisk plan som ligger till grund för upplåtelsen, insats och bostadsrättshavarens namn. Du får lägenhetsutdraget av din bostadsrättsförening.

Kan jag flytta mina bolån även om jag har bundna räntor?

Ja, du får alltid flytta dina bolån, oavsett om dina räntor är bundna eller inte. Dock kan det medföra kostnader för dig när du flyttar bolån med bundna räntor i form av ränteskillnadsersättning.

När du binder räntan på ett bolån kommer du och banken överens om en specifik ränta som du ska betala under en specifik tid framöver, exempelvis ett eller flera år. Banken räknar då med att du betalar den räntan under bidningstiden, under den perioden som din ränta är bunden. Om du bryter det avtalet innan bindningstiden är slut vill banken att du ska betala den ränta som återstår i avtalet i en klumpsumma. Detta kallas ränteskillnadsersättning.

Ränteskillnadsersättningen blir en klumpsumma av det belopp du skulle ha betalat i ränta under bindningstiden.

Hur sätts räntan när du omförhandlar eller flyttar ett bolån?

När du flyttar eller omförhandlar ett bolån sätts räntan på samma sätt som när du tecknar ett nytt bolån för att köpa en bostad. Långivaren gör en bedömning av din betalningsförmåga och värderar hur stor risk det är att låna ut pengar till dig. En generell rumregel är ju lägre risk, desto lägre ränta får du.
När du omförhandlar ett bolån kan det hända att din bank gör en ny bedömning och går med på att sänka din ränta för att inte förlora dig som kund. Eller så kan du hitta en betydligt lägre ränta hos en annan bank. Därför kan det verkligen löna sig för dig att jämföra bolån.
När man talar om räntor och räntekostnader finns det några faktorer och begrepp som kan vara bra att känna till då de påverkar räntekostnaden. Låt oss gå igenom dem nedan.

Räntebindningsalternativ
När du omförhandlar ditt bolån kan du välja mellan en rörlig ränta eller en ränta som är bunden över en viss tid. Det är dessa alternativ som kallas just räntebindningsalternativ.
En bunden ränta innebär att du och banken avtalar en bestämd räntesats för en bestämd tidsperiod. Exempelvis kan banken erbjuda dig en bunden ränta på 1,3 % på tre år, då vet du att du inte kommer betala mer än så i ränta under de tre åren. Å andra sidan sänks heller inte din ränta om styrräntan sänks – vilket händer med en rörlig ränta.
En rörlig ränta följer marknaden och kan både höjas och sänkas med tremånadersintervaller beroende på hur marknaden svänger. Det kan ofta löna sig att ha en rörlig ränta, men det finns förstås också en risk att din boendekostnad går upp om räntan går upp.
Nedan kan du se exempel på räntebindningsalternativ från de olika bankerna för både rörlig och bunden ränta.

Effektiv eller nominell ränta?
Om du ska jämföra och diskutera räntor kommer du höra begreppen effektiv och nominell ränta. Den nominella räntan är den räntekostnad du betalar på lånet. Dock räknas inte eventuella avi- eller tilläggsavgifter in. Alltså blir den nominella räntan lite missvisande att jämföra om du vill veta vad ditt bolån faktiskt kommer att kosta dig.
Istället kan du jämföra och räkna på den effektiva räntan eftersom den redovisar räntekostnader med alla eventuella tilläggskostnader inräknade. Den effektiva räntan är den kostnad du faktiskt kommer att betala månatligen. Sedan 2016 är det ett lagkrav på banker och långivare att redovisa den effektiva räntan i sin marknadsföring och information – så se till att läsa det finstilta när du jämför räntekostnader så att du vet om du jämför effektiva räntor eller nominella räntor.

List- eller snittränta
Andra begrepp som ofta förekommer när du diskuterar eller läser om bolåneräntor är listräntor och snitträntor. Listräntan är den högsta möjliga räntan du kan få av banken på ditt bolån. Det är även den ränta som brukar synas på bankernas hemsidor och i deras marknadsföring. Dock finns det oftast en möjlighet att förhandla ner sin ränta till en lägre ränta än listräntan. Jämför din egen ränta mot din banks listränta – det är mycket möjligt att din bolåneränta är något lägre. Det är här snitträntan kommer in.
Snitträntan är den genomsnittliga bolåneräntan bankens kunder har. Genom att jämföra snitträntan får du svar på om det är möjligt att pressa bankens listräntor, men det ger inte svar på vad du kan få för ränta. Din egen individuella ränta kan bli högre eller lägre än snittet beroende på dina förutsättningar.

Chatta med oss! Chatt