Om lån

Ta lån utan säkerhet

2019-10-22 Johanna Westerlund
hänglås med turkos bakgrund

Det går ofta alldeles utmärkt att låna pengar utan säkerhet, genom att ta ett privatlån. Privatlån, som tidigare kallades för blancolån, är något som alla privatpersoner kan ta utan att ha någon säkerhet för lånet. Långivaren kollar givetvis så att din ekonomi är bra nog och att du inte har några skulder hos Kronofogdemyndigheten.

Alternativ till privatlån

Privatlån är dock inte det enda sättet att ta lån utan säkerhet. Det finns även möjlighet att skaffa ett kreditkort eller att ta ett så kallat snabblån. Snabblånen är oftast på en lägre summa men har ofta väldigt hög ränta och ska betalas tillbaka snabbt. Därför är snabblån inget vi rekommenderar.

Privatlån utan säkerhet

Med ett privatlån kan du låna summor upp till 600 000 kronor, beroende på långivare. Idag räcker det med att göra din ansökan via nätet, du behöver inte gå till någon bank. Det som är viktigt är att du jämför olika långivare för att få fram ett lån med låg ränta och villkor som passar dig. Fundera på hur stor summa du behöver låna, hur mycket du kan betala per månad och hur lång återbetalningstid du vill ha.
Om du tycker att det verkar omständligt och tidskrävande att jämföra alla de långivare som finns till förfogande, kan vi hjälpa dig med detta. I och med att du fyller i din ansökan hos oss gör vi arbetet åt dig. Vi kontaktar våra samarbetspartners och förser dig sedan med förslag på lån med villkor som förhoppningsvis passar dig bra.

Skillnaden mellan lån

Man kan ansöka om ett lån utan säkerhet hos de flesta kreditgivare och banker. Räntesättningen på den här typen av lån avgörs av vilken betalningsförmåga den som ansöker om lånet har. När kreditgivaren begärt en kreditupplysning hos ett kreditupplysningsföretag får den som ansökt om lånet ett förslag på lån eller kredit där räntekostnaderna framgår. Ofta blir lånet eller krediten dyrare ju sämre betalningsförmåga den den som ansöker om lånet har beroende på att man från kreditgivarens håll anses ta större risker.

Läs även: Vanliga misstag många gör när de samlar sina lån

Ett lån utan säkerhet som beviljats kan låntagaren använda till vad som helst, det kan gälla shopping, investeringar, företagande, bilköp och så vidare. Ett bolån avses användas till inköp av en fastighet. När det gäller ett bolån så har man även satt den fastigheten som belånas i pant som säkerhet till långivaren. Bostadslån har i regel lägre räntor än lån utan säkerhet och är på det sättet mer förmånligt för låntagaren. Oavsett vilken typ av lån det handlar om bör man se över räntekostnaderna innan man tecknar låneansökan.

Kreditupplysning vid låneansökan

Kreditgivaren begär en kreditupplysning hos UC på den som ansöker om lån, oavsett om det är fråga om blancolån, d.v.s. lån utan säkerhet eller ett bostadslån. Innan man ansöker om ett lån utan säkerhet bör man vara säker på att man ansöker under rätt tidpunkt. En dålig tidpunkt är om man nyligen fått flera andra kreditupplysningsförfrågningar ställda i andra sammanhang. Detta drar ner betygen, poängen eller scoren på den egna kreditupplysningen. En notering om kreditupplysning försvinner efter 12 månader och man bör alltså avvakta tills noteringarna försvunnit om man vill öka sina chanser till beviljade lån.
Ytterligare något som kan vara bra att veta när det gäller kreditupplysningen och möjligheten att få ett lån utan säkerhet beviljat är att anställningsformen har betydelse för utslaget. Kreditgivaren vill att man ska ha varit anställd i åtminstone ett halvår. Är du nyanställd vid ett företag så avvakta helt enkelt med din låneansökan för att få ett bättre resultat på kreditupplysningen och öka dina chanser till ett beviljat lån. Det kan alltså vara en ide att se över sin kreditvärdighet redan innan man gör låneansökan för att minska risken för avslag.

Vad kan du låna till?

Fördelen med ett privatlån utan säkerhet är att du inte behöver ange vad du ska låna pengar till. Många lånar för att köpa en bil eller till en resa. Om du äger en bostad och har ett bolån men inte får låna upp mer på bostaden för att exempelvis renovera, är det också vanligt att ta ett privatlån.

Vad krävs för att få ett privatlån?

En kreditupplysning via UC görs på dig när du ansöker om privatlån, för att bland annat säkerställa att du inte har några skulder hos Kronofogden. Ibland krävs det att du har en fast anställning eller någon annan form av fast inkomst för att få låna – detta för att långivaren vill vara säker på att du kan betala tillbaka lånet. Du måste dessutom vara över 18 år för att få ett lån.

Återbetalningstid för privatlån utan säkerhet

Återbetalningstiden varierar beroende på hur stor summa du lånar. Oftast ligger återbetalningstiden på mellan ett till femton år. Om du skaffar en ordentlig översikt av din ekonomi, en budget, där du räknar in inkomster och utgifter för ditt hushåll, kan du relativt enkelt få en god överblick över hur mycket som är lämpligt för dig att betala per månad. Därefter blir det enklare att välja återbetalningstid för ditt privatlån.

Fler i samma kategori

Se alla
kreditkort på dator med kaffe och sticky notes
Om lån Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv
Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv.
kvinna med röd väska tittar på ett snabbtåg.
Om lån Snabblån – därför ska du inte låna pengar snabbt
Snabblån – det finns en anledning till varför du ska undvika dem.