Bolån

SwedSec – licensen för Zmartas bolåneexperter

2022-07-08 Johanna Westerlund
350 Days ReEngage Loans

Är du redo för nästa steg i livet och ska köpa bostad? Har du redan huset men är ute efter en sommarstuga borta från storstaden? Eller är det dags att utöka ditt bolån och renovera köket? Hur vet du att Zmartas bolåneexperter kommer att hjälpa dig bättre än en bank eller långivare? Följ med så berättar jag!

Vad är Swedsec?

SwedSec Licensiering AB grundades 2001 av Föreningen Svensk Värdepappersmarknad (FSV). Kort och gott så agerar de som en pelare för företag som står under Finansinspektionen. Zmarta som är en jämförelsetjänst inom lån och finans finns självfallet med där, och det är en självklarhet att alla våra bolåneexperter måste ha en licens via just SwedSec.

Tar vi en titt på SwedSec och deras hemsida så står det väldigt tydligt att de jobbar för att stärka förtroendet på finansmarknaden. De vill att privatpersoner ska ha ett bättre skydd och starkare förtroende gällande finansiering med bland annat lån. Detta sker med hjälp av utbildningar, licensieringar och tester.

Hur får Zmartas experter sin licens?

“SwedSec bidrar till en hållbar finansmarknad”– det är det första vi läser när vi kliver in på SwedSecs licenssida. Men du kanske undrar hur licensen faktiskt fungerar och hur Zmartas experter får licens? Då det är individuella licenser till företag som ges ut, så måste alla som anställs hos Zmarta göra ett licensieringstest. Zmarta granskar resultatet tillsammans med SwedSec, tar en UC och beställer ett utdrag från polisregistret. Det är inte bara att kalla sig expert med andra ord! 

En licens från SwedSec är giltig i fem år från klarat test, men varje år så är alla bolåneexperter hos Zmarta tvungna att göra en Årlig kunskapsuppdatering (ÅKU). Denna ÅKU försäkrar oss att alla våra bolåneexperter håller sina kunskaper uppdaterade och i fas med en finansmarknad som ständigt ändras.

Vilka krav ska man uppfylla för att få en licens?

SwedSec erbjuder olika licenser beroende på vilken marknad man jobbar mot. Är du rådgivare, specialist, ledning etc. Lås oss fokusera på bolån:

  • Man har tre timmar på sig att besvara 105 uppgifter, av dessa 105 frågor så går 90 stycken till testresultatet och 15 stycken är utprövningsuppgifter. För att Zmartas anställda ska få kalla sig just bolåneexperter måste de ha minst 70 % rätt totalt.

Varför finns det olika tester?

Precis som att det finns olika körkort för olika fordon, så finns det olika licenser beroende på yrkesroller inom finansmarknaden. När Swedsec grundades fanns det endast en licens, men efter önskemål så erbjuds idag mer anpassade licenser för de olika yrkesrollerna.

Licensieringstestet för bolån lanserades 2016 och det försäkrar att Zmartas bolåneexperter får de bästa kunskaperna inom just lån av bostad. 

Sitt säkert med Zmartas bolåneexperter

Tillsammans med SwedSec så ser vi på Zmarta till att våra bolåneexperter har den bästa kunskapen och den senaste licensen innan de hjälper dig att jämföra och hitta ett bolån. Utöver en SwedSec-licens så får våra experter utbildningar både internt och externt. 

Från att du skickar in din bolåneansökan till att du får ditt bolån utbetalt, kommer Zmartas bolåneexperter finnas vid din sida och hjälpa dig med alla dina frågor och funderingar.

Läs även: Jämför bolån innan du lånar

Fler i samma kategori

Se alla
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.
Ett lägenhetshus av rött tegel i Stockholm
Bolån Vad är amortering?
Ta reda på allt som har med amortering att göra, och vad som gäller i 2023.