Bolån

Dags att se över ditt bolån

2023-02-01 Johanna Westerlund
två personer ser över sitt bolån framför en dator.

Att hålla koll på ditt bolån är ett absolut måste. Det är någonting som väldigt ofta har stor påverkan på din ekonomi och något som kan ändras beroende på dina lånevillkor och vilken typ av ränta du har.

Här kan du på ca 3 minuter läsa om varför du ska se över ditt bolån regelbundet, hur du ska göra om du planerar att utöka ditt bolån och varför just rörlig bolåneränta har blivit populärt.

Allt vanligare att välja rörlig ränta

Liksom alla typer av lån, ska du hålla koll på ditt bolån. Räntan kan förändras och dina månadskostnader kan öka, vi rekommenderar därför att du försöker se över ditt bolån minst en gång per år.

Med en inflation som påverkat oss alla, så finns det nog ingen som kan säga att de inte påverkats av Riksbankens höjning av styrräntan, något som påverkade alla typer lån och utgifter. Med höga räntekostnader och en sjunkande bostadsmarknad, vill nog ingen binda upp sig i flera år. Det kommer ändras och klart ingen vill stå där om 10 år med samma räntekostnad som idag, håll koll på vilken ränta du bör välja.

Detta är någonting som går helt mot bostadsmarknadens ström, och även om det var någorlunda förväntat, är det fortfarande förvånande. Ta reda på vad du ska tänka på med de sjunkande huspriserna och hur du håller dig uppdaterad med eventuella förändringar på bostadsmarknaden.

Flytta ditt bolån och spar pengar

Inte nöjd med din nuvarande bank? Fått ett erbjudande från en bank som ger dig bättre villkor än den du har? Oavsett anledning kan det vara av intresse att byta din bank och flytta ditt bolån.

Att flytta ditt bolån är inte så svårt som man kan tro. Genom att först jämföra och se vilken bank som kan ge dig den lägsta räntan och de bästa villkoren, så kan du snabbt se om det är värt att flytta ditt bolån eller inte. Räntorna förändras så det är viktigt att du håller koll på dem om du har ett lån.

Planer att utöka ditt bolån?

Planerar du att utöka ditt bolån för att renovera eller köpa ytterligare fastighet? Precis som när du ansöker om vilket annat lån som helst, så bör du jämföra olika bolån så att du vet på ett ungefär hur din återbetalning kommer att fungera om du utökar ditt lån.

Läs även: Hur mycket får jag låna?

Hur fungerar ett grönt bolån?

Ett grönt bolån kan du få om du har eller planerar att köpa ett energieffektivt boende. Du får avdrag på bolåneräntan om bor i villa eller lägenhet i en byggnad med energiklass A, B eller C. När det kommer till finansieringen av pengarna för gröna bolån så går de under gröna obligationer. Att sikta mot ett grönt bolån är positivt om du vill ha bättre kontroll och minska din elförbrukning. Samtidigt som du får mer pengar över till annat, tänker du på miljön och ser till att vardagen hos många blir miljövänligare.

Vikten av att hålla koll på ditt bolån

Vi säger inte att du inte ska hålla koll på alla dina lån, men med en inflation och räntor som fortsätter att öka är det extra viktigt att hålla koll på ditt bolån. Det är inte bara köparna som den förändrande bostadsmarknaden påverkar, den påverkar även bostadsägare.

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna med rosa nagellack håller i silvrig iphone och sitter vid silvrig macbook
Bolån Amortera eller spara
Lär dig varför det är bra att spara och amortera och hur du väljer vilken som är viktigast för din ekonomi.
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.