Bolån

Fixa trädgården och höj värdet på bostaden

2022-05-23 Johanna Westerlund
sok-refinansiering-w900

Är du en som älskar att påta i trädgården? Eller vill du helst ligga och slappa i en solstol och inte behöva skita ner naglarna? Oavsett så kan du öka värdet på ditt hus.

Går du i säljtankar och vill öka husvärdet, eller vill du bara piffa till din trädgård med nytt staket och lite träd som skymmer insynen från nyfikna ögon? Då har vi guiden för dig.

Innan du kör igång med att “renovera” din trädgård bör du skaffa en överblick. Vad behövs göras för att höja värdet och vad vill du få ut av den? Vilket fokusområde har din trädgård? Är det barn? Sociala tillställningar? Växer? Allt vi redan nämnt och lite till? 

Första intrycket är A och O

Hur många gånger har du inte kommit hem till någon och antingen tänkt “WOW! vilken trädgård!” eller “Oj, de kanske skulle rensa rabatten ibland.”? Vi gissar på nästan varje gång. Första intrycket är verkligen det viktigaste och någonting som du borde fokusera på, speciellt om du planerar att öka värdet på din bostad (med eller utan säljtankar). 

Vad vill du säga med din trädgård? Är den till för sociala tillställningar så du vill ha många samlingsplatser? Vill du visa att trädgården är för den med gröna fingrar, fullt med lummiga växter och odlingslådor fyllda med tomater? Oavsett så borde du se till att hålla entrén städad och fräsch. Gör den välkomnande med snygga växter och blommor i krukor, lyktor och rensade rabatter (om du har några).

Vad vill du få ut av din trädgård

Det är alltid viktigt att ha värdet i åtanke, men om du inte planerar att sälja så borde du fråga dig själv vad du vill ha ut av din trädgård? Som vi nämnde så är första intrycket viktigt. Men vad vill du använda den till? Är du en social fjäril som vill ha en stor uteplats och flera platser att sitta och umgås på? Eller drömmer du om att bygga ett växthus och vill att hela gräsmattan ska bli en odlingsplats? 

Vad du än bestämmer dig för att göra, så tänk på helheten. Det är trots all du och dina nära och kära som ska använda den. Viktigt när du vill öka värdet av din bostad är att hitta en balans och se om du kan erbjuda någonting som passar de flesta, men andra ord en uteplats och en odlingsdel.

Hur du enkelt kan öka värdet

Du kanske inte har några planer på att sälja, eller sitter redo planerar redan ditt nästa äventyr? Oavsett om du har hittat ditt föralltid hem eller hoppar från bostad till bostad, så är det härligt att ha en snygg och användningsbar trädgård. 

Några saker som ökar värdet:

  • En funktionell uteplats med plats för att äta och slappna av. Många älskar att grilla så en bra grill- och matplats kan vara avgörande.

  • En lätthanterlig gräsmatta är ju självklart att föredra. Se till att den är klippt, så nytt gräs om det behövs och glöm inte att trimma kanterna.

  • Byt ut och renovera gammalt och trasigt. Ingen tycker att det är kul att sitta under ett trasigt altantak när det regnar. 

  • Måla om! Ett nytt lager färg kan man komma långt med. Snygga till fasaden, staketet eller altanen och öka värdet på samma gång.

  • Plats för barnen. Detta är extra viktigt om du planerar att skaffa barn eller redan har. Det behöver inte vara stora saker utan kan bara vara en yta tilldelad en lekstuga eller gungställning.

  • Förnya rabatterna med nya blommor, stenar och vackra dekorationer. 

  • Många tycker att det är jobbigt att andra kan se in på tomten, det kan därför vara smart att minska insynen med växter, buskar eller insynsskydd.

Städa upp din trädgård

Viktigaste när det kommer till trädgården är att den passar dig och dina behov. Gillar du inte att rensa i rabatter kanske du inte ska ha några? Istället kan du kolla på buskar, träd eller eventuellt bara gräsmatta. Viktigt är att du kan hålla det städat och snyggt på din egen nivå och slippa extraarbete om du inte är intresserad av det. 

Har du pool så kan det vara smart att skaffa ett poolskydd eller automatisk poolstädare. Ingen vill doppa fötterna i en pool fylld med alger. Lika med rabatter – håll de rensade från ogräs och bråte. Kör även iväg skräp och bråte, låt det inte ligga på uppfarten och dra till sig damm och ohyra.

Anlita eller göra själv?

Vill du skapa en oas? Kanske en Japansk trädgård eller bara vill förnya? Se vad du vill göra, räkna ut vilken budget du har och bestäm om du vill göra arbetet själv eller anlita en firma. 

Fördelen med att anlita ett företag är att de ofta kan hjälpa till med allt från design, utförande och städning efter. På så vis behöver inte du tänka på någonting annat än betalning. 

Vill du hellre göra jobbet själv? Då vill vi tipsa om att göra en sak i taget. Att påbörja många projekt på samma gång kan göra att man tröttnar och inte slutför dem. Värdet på din bostad kommer inte ökas om det står en halvklar vedbod utan tak på tomten. 

Viktigt är att tänka på vad din trädgård ska användas till och hur du kan implementera det i det ökade värdet. Har du exempelvis gröna fingrar och gillar att odla så kan ett växthus vara en bra investering. Är det ett väldigt familjevänligt område med många barnfamiljer och bra skolor? Kanske du ska fundera på om en lekstuga kan vara värt att köpa isåfall. Tänk långsiktigt och samtidigt vad du ska använda trädgården till.

Läs även: Vildsvin i trädgården 

Fler i samma kategori

Se alla
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.
Ett lägenhetshus av rött tegel i Stockholm
Bolån Vad är amortering?
Ta reda på allt som har med amortering att göra, och vad som gäller i 2023.