Bolån

Ränterabatt - vad är det?

2022-07-05 Johanna Westerlund
räntan

Trött på komplicerade villkor gällande bolån? Svårt att hitta svar på dina frågor om ränterabatter och tidsbegränsningar gällande avtal? Ja, då har du kommit rätt! Låt oss gå igenom och ta reda på vad ränterabatt på ditt bolån är.

  • På 3 minuter eller mindre kommer du läsa vad en ränterabatt är för någonting, hur du kan få det och vad en tidsbegränsad ränterabatt är

Vad ränterabatt är

Om du tidigare tagit ett bolån och planerar att utöka ditt nuvarande så har du troligen stött på ordet ränterabatt. Men vad betyder det egentligen? Hur får du ränterabatt? Och varför erbjuds det tidsbegränsade ränterabatter när du fått ett bättre låneerbjudande av en jämförelsetjänst?

Alla banker och långivare har en officiell bankränta. Den utgår från hur marknaden och styrräntan ser ut sätts därefter. Den finns tillgänglig för alla på deras hemsidor. Hittar du ingen information om det så är det bara att slå en signal till banken, så ger de dig all information. Den officiella bankräntan är en fast ränta, men skulle du få ett bättre låneerbjudande, så kan banken kontra och faktiskt sänka sin bankränta för att försöka hålla kvar dig som kund. Den nya bolåneräntan kommer ofta med en tidsbegränsning, vilket betyder att du inte får ha den lägre räntan länge och att kostnaden för ditt lån kommer att öka efter tidsbegränsningen. Det kallas för tidsbegränsad ränterabatt.

Hur kan du få ränterabatt? 

Du kan förhandla direkt med din bank eller långivare för att få en lägre ränta, men du behöver då ha väldigt starka argument till varför de ska ge dig en lägre då kraven är strikta. Det är även vanligt att banken kräver att du ska flytta alla dina lån, inkomster och investeringar, som aktier, till dem istället för att ha dem hos flera banker. Du kan enkelt ta reda på vad som gäller genom att kontakta banken och fråga vilka krav de har för att sänka den officiella räntan.

Så, ett sätt att få ränterabatt är att gå till din bank och försöka förhandla dig till det. Ett bättre sätt att få det? Genom att jämföra och hitta ett bättre erbjudande av en annan långivare via Zmarta. Jämför bolån med Zmarta och vi samlar flera låneerbjudanden som du sedan jämför och väljer mellan. På så vis kan du vara säker på att du inte betalar onödigt mycket för ditt bolån.

Tidsbegränsad ränterabatt

När vi pratar om ränterabatter på bolån så är det superviktigt att titta på villkoren. Detta då det finns någonting som kallas för en tidsbegränsad ränterabatt. Detta erbjuds ofta av banker efter att du använt dig av en jämförelsetjänst. Banker kan då erbjuda en tidsbegränsad ränterabatt som ger dig lägre ränta, men enbart under en viss period. Det är därför viktigt att läsa lånevillkoren så att du är säker på att räntan gäller ditt fulla låneerbjudande och inte bara ett par år. 

Med det sagt så behöver en tidsbegränsad ränterabatt inte vara någonting negativt. Vi vill helt enkelt att du ska vara medveten att det finns bättre låneerbjudanden därute och att du kan hitta det hos en annan bank.

Jämför och få rabatt på ditt bolån

Bästa sättet att hitta den lägsta räntan på ditt bolån för dig är att använda dig av Zmartas jämförelsetjänst som samlar och jämför bolån från upp till 5 långivare samtidigt.

Läs även: Omförhandla ditt bolån och Jämför bolån innan du lånar

Fler i samma kategori

Se alla
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.
Ett lägenhetshus av rött tegel i Stockholm
Bolån Vad är amortering?
Ta reda på allt som har med amortering att göra, och vad som gäller i 2023.