Privatekonomi

Riksbanken chockhöjer styrräntan - vad bör du tänka på?

2022-09-22 Johanna Westerlund
3-enkla steg till att spara

Riksbanken har höjt styrräntan med hundra punkter (en procentenhet) från 0.75% till 1.75% vilket är den högsta höjningen sedan 1991. Det är en chockhöjning som kommer att påverka hushållen rejält, ännu mer då styrräntan förväntas höjas ännu mer under det kommande halvåret. Hur kommer höjningen påverka dig?

Ta 3 minuter och läs varför styrräntan chockhöjs och hur det påverkar dig. Vad kan du göra för att underlätta en allt tightare vardagsekonomi?

Vad är styrränta och varför chockhöjs den?

Om vi gör en lång historia kort så är styrränta (tidigare reporänta) Riksbankens “huvudsakliga penningpolitiska verktyg”. Beroende på hur marknaden ser ut, efterfrågan och inflation så kan man höja eller sänka den. Höjer man eller sänker styrräntan så påverkar man alla andra räntor i Sverige. Det är ett sätt att kontrollera den ekonomiska marknaden i stunder som en inflation. 

Genom att öka styrräntan hoppas Riksbanken på att hämma inflationen och stanna av den ökande ekonomiska krisen som vi idag ser i Sverige. Styrräntan kan vara krånglig att förstå, därför har vi en hjälpsam video hur styrräntan påverkar samhällsekonomin från Riksbanken.

Hur påverkar höjningen av styrräntan dig?

Höjningen av styrräntan påverkar inte bara personer som äger bostäder utan den påverkar oss alla. Inflationen är idag för hög och påverkar allas vardag – matkostnader skjuter till skyarna, familjer tvingas ut ur sina hem på grund av boendepriser och vi förväntas på allt detta spara minst 50 000 kr i buffert för vinterns kommande elpriser - hur ska vi överleva vinterns höga elpriser om vi knappt har råd med mat?

Det är en orealistisk vardag och Riksbankens beslut att höja styrräntan med en procentenhet har skapat panik och ångest hos många. Oavsett om du är småsparare, låntagare, hyresgäst eller företagare så kommer du kunna göra något för att underlätta och göra din vardagsekonomi lite mer hållbar. Kolla in vår artikel om inflationen för att få tips om hur du lyckas med ett sparande samtidigt som alla kostnader ökar.

Vad ska du tänka på under en räntahöjning

Riksbankens styrränta påverkar alla räntor. Det betyder att flera olika månadskostnader kan öka i ett hushåll, inte bara bolåneräntan som många associerar med en höjning av styrräntan. 

  • Se över dina inkomster och utgifter är det första du bör göra. Vilka kostnader är ett måste och vilka kan du skippa? Går det avsluta onödiga abonnemang och kan du börja med en inköpslista och dra ner matkostnaderna? Se över allt som kostar och se vilka förändringar du kan göra för att spara pengar

  • Se över ditt elavtal. Jämför och se om du kan få ner dina elkostnader och minska dina utgifter. Du kan även sänka elkostnaderna genom att duscha kortare stunder, tvätta och diska på natten och släcka lamporna när du lämnar ett rum.

  • Försök spara. Oavsett om det är 100 kr eller 1 000 kr, försök lägga undan och börja med en buffert – långsiktigt kommer det vara en av de bästa investeringarna du kan göra inför oväntade utgifter som elräkningar

  • Planera, planera, planera. Planera inköp, resor och utgifter. Har du ett stabilt upplägg på hur mycket du får in och hur mycket du gör av med, kan du lättare se vilka förändringar du kan göra i din vardag för att dra ner på kostnader

  • Samla lån och krediter och få ner räntan. Detta kan underlätta om du har flera olika lån, samla ihop dem till ett och slipp flera olika räntor och amorteringskostnader

Vad vi kan förvänta oss

Vi kan förvänta oss det fortsatt svårt när det gäller ekonomin i Sverige, och det kommer bli värre innan det blir bättre: 

“Styrräntan kommer att höjas ytterligare det kommande halvåret. Inflationsutvecklingen framöver är fortsatt svårbedömd och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet inom ett rimligt tidsperspektiv”, meddelade Riksbanken i september.

Med det sagt kan vi förvänta oss ännu en ökning när det gäller matpriser, högre transportkostnader, dyrare boendekostnader och en fortsatt ökning på elpriserna. 

Läs även: Bästa budgettipsen och Guide för att lösa lån och krediter

Fler i samma kategori

Se alla
67 tips efter dyr sommarsemester
Privatekonomi Höga elpriser och dyr elräkning? – hur du överlever vintern 2022
Orolig över elpriserna? Har du ångest över höga elräkningar som ska sätta dig i personlig konkurs?
Kvinna och man förbereder packning
Privatekonomi Flyttguide: 9 saker att tänka på vid flytt
Dags att flytta? Vi ger dig värdefulla råd och tips så att du får en så smidig flytt som möjligt! 
58 chans till lån
Privatekonomi Vad är existensminimum?
När du får skuldsanering via Kronofogden kan du behöva leva på existensminimum. Läs mer om vad det innebär.