Riksbankens styrräntan - vad bör du tänka på?

Riksbanken chockhöjde styrräntan 2022, något som påverkat oss alla. Hur kommer den fortsatta Riksbank räntan se ut under 2023? Vad ska vi tänka på och kommer den höjas ytterligare?
Ta 3 minuter och läs varför styrräntan chockhöjsT och hur den påverkat oss alla. Vad kan du göra för att underlätta en allt tightare vardagsekonomi?
Vad är styrränta och varför chockhöjs den?
Om vi gör en lång historia kort så är styrränta (tidigare reporänta) Riksbankens “huvudsakliga penningpolitiska verktyg”. Beroende på hur marknaden ser ut, efterfrågan och inflation så kan man höja eller sänka den. Höjer man eller sänker styrräntan så påverkar man alla andra räntor i Sverige. Det är ett sätt att kontrollera den ekonomiska marknaden i stunder som en inflation.
Genom att öka styrräntan hoppas Riksbanken på att hämma inflationen och stanna av den ökande ekonomiska krisen som vi idag ser i Sverige. Styrräntan kan vara krånglig att förstå, därför har vi en hjälpsam video hur styrräntan påverkar samhällsekonomin från Riksbanken.
Hur påverkar höjningen av styrräntan dig?
Höjningen av styrräntan påverkar inte bara personer som äger bostäder utan den påverkar oss alla. Inflationen är idag för hög och påverkar allas vardag – matkostnader skjuter till skyarna, familjer tvingas ut ur sina hem på grund av boendepriser och vi förväntas på allt detta spara minst 50 000 kr i buffert för vinterns kommande elpriser - hur ska vi överleva vinterns höga elpriser om vi knappt har råd med mat?
Det är en orealistisk vardag och Riksbankens beslut att höja styrräntan med en procentenhet har skapat panik och ångest hos många. Oavsett om du är småsparare, låntagare, hyresgäst eller företagare så kommer du kunna göra något för att underlätta och göra din vardagsekonomi lite mer hållbar. Kolla in vår artikel om inflationen och få tips om hur du lyckas med ett sparande samtidigt som alla kostnader ökar.
Vad ska du tänka på under en räntehöjning
Riksbankens styrränta påverkar alla räntor. Det betyder att flera olika månadskostnader kan öka i ett hushåll, inte bara bolåneräntan som många associerar med en höjning av styrräntan.
Se över dina inkomster och utgifter är det första du bör göra. Vilka kostnader är ett måste och vilka kan du skippa? Går det avsluta onödiga abonnemang och kan du börja med en inköpslista och dra ner matkostnaderna? Se över allt som kostar och se vilka förändringar du kan göra för att spara pengar
Se över ditt elavtal. Jämför och se om du kan få ner dina elkostnader och minska dina utgifter. Du kan även sänka elkostnaderna genom att duscha kortare stunder, tvätta och diska på natten och släcka lamporna när du lämnar ett rum.
Försök spara. Oavsett om det är 100 kr eller 1 000 kr, försök lägga undan och börja med en buffert – långsiktigt kommer det vara en av de bästa investeringarna du kan göra inför oväntade utgifter som elräkningar
Planera, planera, planera. Planera inköp, resor och utgifter. Har du ett stabilt upplägg på hur mycket du får in och hur mycket du gör av med, kan du lättare se vilka förändringar du kan göra i din vardag för att dra ner på kostnader
Samla lån och krediter och få ner räntan. Detta kan underlätta om du har flera olika lån, samla ihop dem till ett och slipp flera olika räntor och amorteringskostnader
Vad skedde med Riksbankens styrränta i Sverige 2022?
Vi såg en extrem höjning av Sveriges styrränta under 2022, någonting som inte undgick någon var hur räntan påverkade alla hushåll i landet. Vi såg tillsammans med den ökade styrräntan bland annat en ökning i matpriser, transportkostnader, boendekostnader och uppvärmningskostnader.
Styrränta historik – hur har det sett ut tidigare?
Ser vi på hur styrräntan sett ut i Sverige så har det gått från en extrem till en annan, 2009 fram till 2021 höll inflationen sig under 4 procent, detta från att ha varit nere på minus 1,8 procent. Sveriges styrränta sjönk även under 2014 och låg på 0,0 procent, detta innebar att vi hade en minusränta i Sverige mellan 2015 och 2019. Att gå från minus och noll till idag och en styrränta på 2,50 procent är chock för oss alla.
Styrräntans prognos för 2023
Hur kommer styrräntan i Sverige se ut under 2023 och kommer den höjas ännu mer? I dagsläget är det svårt att säga, men som den ekonomiska situationen ser ut idag så är det inte helt omöjligt.
Med det sagt kan vi förvänta oss en fortsatt ökning när det gäller matpriser, högre transportkostnader, dyrare boendekostnader och en fortsatt ökning på elpriserna.
Läs även: Bästa budgettipsen och Guide för att lösa lån och krediter
Fler i samma kategori
Se alla
