Bolån

Flytta bolån - allt du behöver veta

2022-08-30 Johanna Westerlund
Husskulptur med mynthögar i bakgrunden

Varför ska du flytta ditt bolån? Hur fungerar det? Kommer det vara värt det i längden och minskar det verkligen utgifterna? Det och mer är frågor som vi kommer att svara på i denna artikel.

  • På knappa 4 minuter kommer du kunna läsa om hur du flyttar ditt bolån, varför det kan vara värt det och om det kostar dig någonting.

Hur fungerar det att flytta bolån?

När du bestämt dig för att flytta ditt bolån så är det första steget att kolla vart du ska flytta det. Det är inte svårt men det är viktigt att kolla upp hur man flyttar på smidigast sätt, samt vilka villkor som kommer hos den nya banken eller långivaren.

  • Första steget är att kontakta den bank eller låneinstitut som du vill byta till och skicka in en ansökan.

  • Invänta ett besked och vid behov så kompletterar du med ytterligare information som de kan behöva från dig.

  • Blir din flytt av bolån godkänd så kommer du behöva skriva under ett nytt skuldebrev.

Bundna lån - hur gör man?

Om du har bundna lån så har din bank rätt att ta ut en avgift för flytten. Denna avgift kallas för ränteskillnadsersättning och finns för att banken inte ska förlora pengar på din flytt av bolån. Viktigt att komma ihåg när du planerar att flytta dina bundna lån är att du inte kan flytta delar av olika lån eller ett specifikt, många banker och långivare kräver att man flyttar alla sina lån.

Vad banken inte kan göra är att ta ut några avgifter utöver ränteskillnadsersättningen. Banken kan med andra ord inte kräva ersättning för att du löser ditt lån hos dem tidigare än beräknat.

Om du har ett rörligt bolån så kostar det dig ingenting att flytta bolånet.

Kostar det och tar det tid att flytta bolån?

Nej, om du vill eller planerar att byta bank och flytta ditt bolån så kan vi meddela att det inte kostar dig någonting så länge du inte har bundna lån. De flesta banker tar inte mer än 3 – 5 dagar att gå igenom din ansökan och flytta dina lån heller. 

Har du andra lån och fonder som också ska flyttas med ditt bolån? Då kan det ta några extra dagar för flytten, men oftast går det på mindre än 5 dagar.

Varför ska man flytta sitt bolån?

Många väljer att flytta sitt bolån för att spara på kostnader och få lägre ränta. Det finns ingen anledning att flytta ditt bolån om du kommer att betala mer. Många banker erbjuder ränterabatter och exklusiva erbjudanden om man väljer att flytta sitt bolån. Detta varierar dock så det är viktigt att du läser villkoren. 

Att tänka på innan man flyttar bolånet

  • Viktigaste innan du bestämmer dig för att flytta ditt bolån är att kolla hur mycket kostnaderna för det nya bolånet kommer att vara. Ökar din ränta kanske det inte är värt att flytta, utan bättre att stanna med din nuvarande bank?

  • Villkoren är ett måste att läsa! Har du inte koll på villkoren kan det bli att du måste betala en högre ränteskillnadsersättning samt får högre månadskostnad.

  • Har du ett bundet lån så kolla hur mycket ränteskillnadsersättningen till din gamla bank kommer att vara. Detta är en avgift som du måste stå för.

Du kan ansöka att flytta ditt bolån närsomhelst, de flesta banker- och långivare tar emot ansökningar online, så allt du behöver göra är att fylla i dina uppgifter och klicka på “skicka ansökan”. Tänk bara på att du måste ha ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank, detta kommer annars begäras som kompletterande information i din ansökan.

Läs även: Omförhandla ditt bolån

Fler i samma kategori

Se alla
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.
Ett lägenhetshus av rött tegel i Stockholm
Bolån Vad är amortering?
Ta reda på allt som har med amortering att göra, och vad som gäller i 2023.