Insplanet Migration Mobile Jumbo

Snöskoterförsäkring

Teckna en bra försäkring för din snöskoter

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
Lansforsakringar Stockholm logo
dinaforsakringar 400 retina
ica 400 retina
partner-gjensidige-color
Hedvig Ab - Logo
Watercircles Logotyp
Evoli Logotyp
villaagarna 400 retina
Lin Logotyp
 • Årsförsäkring med säsongsanpassad premie.

 • Välj mellan en hel-, halv- och trafikförsäkring.

 • Terrängsläp ingår i försäkringsskyddet.

Vad ingår i försäkringen?

Vad som ingår i snöskoterförsäkringen beror på vilken omfattning du väljer. Försäkringen finns i omfattningarna trafik-, halv- och helförsäkring. Enligt lag måste du ha en trafikförsäkring för att få köra snöskotern, därefter väljer du själv om du vill utöka ditt skydd med en halv- eller helförsäkring.

Trafikförsäkring för snöskoter

Trafikförsäkringen ersätter olyckor där förare, passagerare och andra personer skadas. Den ersätter också skador på andras egendom, till exempel om du kör in i någon annans fordon. Däremot ersätter den inte skador på din egen snöskoter, då måste du antingen ha en halv- eller helförsäkring.

Självrisk
1 000 kronor.

Halvförsäkring för snöskoter

Halvförsäkringen innehåller skyddet från trafikförsäkringen, men ersätter även skador på din egen snöskoter som bland annat orsakas av brand, stöld eller inbrott. Du får också ersättning om vindrutan spräcks eller krossas. Dessutom ingår det en rättsskyddsförsäkring som ersätter dig för ombuds- och rättegångskostnader vid en tvist.

Även ditt tillhörande terrängsläp ingår i försäkringsskyddet. Högsta ersättningen för det är 20 000 kronor.

Självrisker
Brand och stöld: 2 000 kronor.Glasskador: 1 200 kronor.Rättsskydd: 20 % av kostnaden.

Helförsäkring för snöskoter

Helförsäkringen innehåller skydden från både trafik- och halvförsäkringen, men utöver det så innehåller den även en vagnskadeförsäkring. Den ersätter dig för yttre skador på snöskotern som orsakats av en trafikolycka, skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser, till exempel om ett träd faller ner över skotern.

Självrisk vagnskada
Normal: 5 000 kronor.Hög: 7 500 kronor.

Så mycket kostar en snöskoterförsäkring

En snöskoterförsäkring kostar i genomsnitt 2 119 kronor* per år eller cirka 176 kronor i månaden. Men priset varierar beroende på

 • din ålder

 • typ och årsmodell på skotern

 • hur hög självrisk du väljer.

Snittpriset baseras på tecknade snöskoterförsäkringar via Insplanet/Zmarta under 2021.

Tips för en billigare snöskoterförsäkring

Det finns flera olika sätt att få en billigare försäkring. Här har vi samlat några av våra bästa tips.

Samla dina försäkringar: Många försäkringsbolag ger dig rabatt om du väljer att samla dina försäkringar hos dem. Ofta krävs det att du har en eller två “huvudförsäkringar” (till exempel bil- och hemförsäkring) för att kunna ta del av rabatten. Ju fler du samlar desto mer får du i rabatt. Rabatten kan ligga på mellan 5–20 %.
Bli medlem: En del försäkringsbolag erbjuder även rabatt om du är medlem i Sveriges Snöskoterägares Riksförbund (SNOFED).
Jämför försäkringar: Det är bra att jämföra försäkringar regelbundet, eftersom försäkringsbolagen ibland höjer priserna på sina försäkringar i samband med att de förnyas. När du jämför har du möjlighet att hitta en billigare försäkring, men var noggrann med att även jämföra villkoren!
Välj en högre självrisk: Genom att välja en högre självrisk så kan du få ner priset på försäkringen. Här får du själv avgöra hur mycket du är beredd på att betala vid en olycka.

Årsförsäkring eller avställningsbar försäkring

De allra flesta skoterförsäkringar gäller året om, så om du vill ställa av skotern betyder det att du fortfarande måste betala för försäkringen. Men eftersom årsförsäkringen har en säsongsanpassad premie betyder det att den blir billigare under sommarmånaderna när du ändå inte kan använda skotern. Du kan teckna en årsförsäkring via Zmarta.

Om du vill kunna ställa av skotern behöver du teckna en avställningsbar försäkring. Då övergår den till en avställningsförsäkring som bland annat ersätter dig vid brand och stöld.

Jämför snöskoterförsäkring

Innan du bestämmer dig för att teckna en skoterförsäkring rekommenderar vi dig att jämföra några olika försäkringar. Men det finns några viktiga saker att tänka på när du jämför:

Stirra dig inte blind på priset: när du jämför är det lika viktigt att jämföra villkoren, omfattningen, självriskerna och ersättningen.Jämför inte äpplen med päron: att jämföra en halvförsäkring mot en helförsäkring blir lätt missvisande. Bestäm dig först vilken omfattning du vill ha, därefter kan du jämföra innehållet i försäkringen. Har en försäkring ett bättre basskydd än en annan, eller krävs det att du tecknar en massa tilläggsförsäkringar för att få ett likvärdigt skydd? Fundera vilket av alternativen som blir mest lönsamt.Jämför regelbundet: vissa försäkringsbolag kan höja priset i samband med att den förnyas, så om du har haft en och samma försäkring i många år finns det en risk att du betalar för mycket. Därför kan det vara värt att jämföra regelbundet – gärna en gång om året i god tid innan försäkringen förnyas.

Vi erbjuder en snöskoterförsäkring via en av våra samarbetspartners. Du kan själv jämföra den genom att leta upp ett par försäkringar som du vill jämföra mot den försäkring vi erbjuder.

Vanliga frågor om snöskoterförsäkring

 • Måste en snöskoter vara försäkrad?

  Ja, enligt lag måste du ha en trafikförsäkring på skotern för att få köra den. Därefter är det valfritt om du vill komplettera försäkringen med en halv- eller helförsäkring.

 • Vad kostar en skoterförsäkring?

  Snittpriset var 2 119 kronor för tecknade skoterförsäkringar via Insplanet/Zmarta under 2021. Priset varierar dock från person till person eftersom det bestäms utifrån faktorer såsom din ålder, vilken typ och årsmodell skotern är samt hur hög självrisk du väljer.

 • Vad täcker en skoterförsäkring?

  Vad skoterförsäkringen täcker beror på vilken omfattning av försäkringen du har. En trafikförsäkring täcker personskador på förare, passagerare och medtrafikanter men också skador på andras egendom. En halvförsäkring täcker brand-, glas- och stöldskador samt skador orsakade i samband med ett inbrott. Det ingår även en rättsskyddsförsäkring i försäkringen. Helförsäkringen innehåller skyddet från både trafik- och halvförsäkringen men också en vagnskadeförsäkring.

 • Kan man ställa av en snöskoter?

  Ja, om du har en avställningsbar försäkring. Då kan du ställa av skotern den delen av året som du inte använder den. Då övergår försäkringen normalt till en så kallad avställningsförsäkring som bland annat ersätter dig för brand och stöld under tiden som den är avställd.

 • Gäller försäkringen året runt eller är den avställningsbar?

  De flesta snöskoterförsäkringar gäller året runt. Vissa försäkringsbolag erbjuder dock även en avställningsbar försäkring. Årsförsäkringen har en säsongsanpassad premie som innebär att den blir billigare under sommarmånaderna när du inte använder skotern.

Läs mer om försäkringar

Bästa försäkringsbolaget 2023

Ett sätt att avgöra vilket försäkringsbolag som är bäst är att utgå ifrån kundnöjdheten. Varje år mäter Svenskt kvalitetsindex (SKI) kundnöjdheten inom försäkringsbranschen. Här går vi igenom resultatet för 2022.

Vad är en försäkring?

En försäkring ger dig ett ekonomiskt skydd mot oförutsedda händelser som annars kan bli väldigt dyra. Tanken med försäkringar är att de ska sprida riskerna över en större grupp och över tid. Vi berättar mer om vad en försäkring är och varför den är viktig för dig som privatperson.

Dolda fel-försäkring: Hur fungerar den?

När du säljer ett hus är du som säljare ansvarig för dolda fel i upp till tio år efter att köparen har fått tillträde till huset. Om köparen upptäcker dolda fel betyder det att hen kan kräva att du som säljare ska ersätta kostnaderna för att åtgärda bristerna. Skulle det ske kan en dolda fel-försäkring skydda dig som säljare.