car-insurance

Snöskoterförsäkring

Teckna en bra försäkring för din snöskoter

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 20 911 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
Ss
Sofi säger:

Lättanvändligt.

21 juni 2024
THs
Tosen Hajo säger:

Säljare jätte trevlig

21 juni 2024
FGs
Fernberg Gunilla säger:

Killen som hjälpte mig på Zmarta var hjälpsam och trevligt korrekt. Jag är super nöjd.

19 juni 2024
 • Årsförsäkring med säsongsanpassad premie.

 • Välj mellan en hel-, halv- och trafikförsäkring.

 • Terrängsläp ingår i försäkringsskyddet.

Vad ingår i försäkringen?

Vad som ingår i snöskoterförsäkringen beror på vilken omfattning du väljer. Försäkringen finns i som trafik-, halv- och helförsäkring (precis som vilken annan bilförsäkring). Enligt lag måste du ha en trafikförsäkring för att få köra din snöskoter, därefter väljer du själv om du vill utöka ditt skydd med en halv- eller helförsäkring.

Trafikförsäkring för snöskoter

Trafikförsäkringen ersätter olyckor där förare, passagerare och andra personer skadas. Den ersätter också skador på andras egendom, till exempel om du kör in i någon annans fordon. Däremot ersätter den inte skador på din egen snöskoter, för att den ska ha ett skydd måste du lägga till en halv- eller helförsäkring.

Självrisk
1 000 kronor.

Halvförsäkring för snöskoter

Halvförsäkringen innehåller skyddet från trafikförsäkringen, men ersätter även skador på din egen snöskoter som bland annat orsakas av brand, stöld eller inbrott. Du får också ersättning om vindrutan spräcks eller krossas. Det ingår även en rättsskyddsförsäkring i din skoters halvförsäkring, som ersätter dig för ombuds- och rättegångskostnader vid en tvist.

Även ditt tillhörande terrängsläp ingår i försäkringsskyddet. Högsta ersättningen för det är 20 000 kronor.

Självrisker
Brand och stöld: 2 000 kronor.
Glasskador: 1 200 kronor.
Rättsskydd: 20 % av kostnaden.

Helförsäkring för snöskoter

Helförsäkringen innehåller skydden från både trafik- och halvförsäkringen, utöver det så innehåller den även en vagnskadeförsäkring. Den ersätter dig för yttre skador på snöskotern som orsakats av en trafikolycka, skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser, till exempel om ett träd faller ner över skotern.

Självrisk vagnskada
Normal: 5 000 kronor.
Hög: 7 500 kronor.

Så mycket kostar en snöskoterförsäkring

En snöskoterförsäkring kostar i genomsnitt 2 119 kronor* per år, cirka 176 kronor i månaden. Men priset varierar beroende på

 • din ålder

 • typ och årsmodell på skotern

 • hur hög självrisk du väljer.

Snittpriset baseras på tecknade snöskoterförsäkringar via Zmarta under 2021.

Tips för en billigare snöskoterförsäkring

Det finns flera olika sätt att få en billigare försäkring. Här har vi samlat några av våra bästa tips.

Samla dina försäkringar: Många försäkringsbolag ger dig rabatt om du väljer att samla dina försäkringar hos dem. Ofta krävs det att du har en eller två “huvudförsäkringar” (till exempel bil- och hemförsäkring) för att kunna ta del av rabatten. Ju fler du samlar desto mer får du i rabatt. Rabatten kan ligga på mellan 5–20 %.
Bli medlem: En del försäkringsbolag erbjuder även rabatt om du är medlem i Sveriges Snöskoterägares Riksförbund (SNOFED).
Jämför försäkringar: Det är bra att jämföra försäkringar regelbundet, eftersom försäkringsbolagen ibland höjer priserna på sina försäkringar i samband med att de förnyas. När du jämför har du möjlighet att hitta en billigare försäkring, men var noggrann med att även jämföra villkoren!
Välj en högre självrisk: Genom att välja en högre självrisk så kan du få ner priset på försäkringen. Här får du själv avgöra hur mycket du är beredd på att betala vid en olycka.

Årsförsäkring eller avställningsbar försäkring

De flesta skoterförsäkringar gäller året om, så om du vill ställa av skotern betyder det att du fortfarande måste betala din försäkringen. Men eftersom årsförsäkringen har en säsongsanpassad premie betyder det att den blir billigare under sommarmånaderna när du ändå inte kan använda skotern. Du kan alltid läsa vad som gäller just din skoterförsäkring i försäkringsvillkoren, du kan även teckna en årsförsäkring enkelt via Zmarta.

Om du vill kunna ställa av skotern behöver du teckna en avställningsbar försäkring. Då övergår den till en avställningsförsäkring som bland annat ersätter dig vid brand och stöld.

Jämför snöskoterförsäkring

Innan du bestämmer dig för att teckna en skoterförsäkring rekommenderar vi dig att jämföra några olika försäkringar. Viktiga saker att tänka på när du jämför:

Stirra dig inte blind på priset: när du jämför är det lika viktigt att jämföra villkoren, omfattningen, självriskerna och ersättningen.
Jämför inte äpplen med päron: att jämföra en halvförsäkring mot en helförsäkring blir lätt missvisande. Bestäm dig först vilken omfattning du vill ha, därefter kan du jämföra innehållet i försäkringen. Har en försäkring ett bättre basskydd än en annan, eller krävs det att du tecknar en massa tilläggsförsäkringar för att få ett likvärdigt skydd? Fundera vilket av alternativen som blir mest lönsamt.
Jämför regelbundet: vissa försäkringsbolag kan höja priset i samband med att den förnyas, så om du har haft en och samma försäkring i många år finns det en risk att du betalar för mycket. Därför kan det vara värt att jämföra regelbundet – gärna en gång om året i god tid innan försäkringen förnyas.

Vi erbjuder en snöskoterförsäkring via en av våra samarbetspartners. Du kan själv jämföra den genom att leta upp ett par försäkringar som du vill jämföra mot den försäkring vi erbjuder.

Vanliga frågor om snöskoterförsäkring

 • Måste en snöskoter vara försäkrad?
 • Vad kostar en skoterförsäkring?
 • Vad täcker en skoterförsäkring?
 • Kan man ställa av en snöskoter?
 • Gäller försäkringen året runt eller är den avställningsbar?

Granskad av

Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta
Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta

Sebastian Franzén

Partneransvarig försäkringar

Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef. 

26 mars 2024