Låna på din bostad till 3,0%

Genom att låna på din bostad ökar dina möjligheter att få en lägre ränta på dina lån. Du kan utöka ditt bolån för att t.ex. samla andra lån och krediter eller renovera till en förmånlig ränta.

?
  • Sänk din månadskostnad
  • Jämför kostnadsfritt
  • Personlig bolåneexpert

Vi finns här för dig

Hjälp online via telefon

Har du några frågor eller funderingar gällande din ansökan är du alltid välkommen att kontakta oss och prata med din personliga bolåneexpert. Du når oss på bolan@zmarta.se, eller genom att ringa oss på 0431-47 22 30. Vi har öppet vardagar 08.00-17.00.

Vanliga frågor och svar kring att utöka sitt bolån

Vad kostar det att ansöka om utökat bolån hos Zmarta?
Zmarta jämför lån helt kostnadsfritt och du betalar inga som helst avgifter för tjänsten.
Hur många kreditupplysningar registreras vid ansökan?

Trots att du kan få erbjudanden från flera banker, tas bara en kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om bolån hos Zmarta.

Bankerna kan skicka en kopia av kreditupplysningen hem till dig, en så kallad omfrågekopia. Detta likt ett kvitto för dig som kund.
Du kan alltså få hem flera kreditupplysningar, trots att bara en förfrågan registreras hos Upplysningscentralen (UC).

Hur ansöker jag om lån på huset eller bostadsrätten?
Fyll i ansökan direkt här på sidan och få erbjudande från flera banker och långivare.
Vilka banker jämför Zmarta?

Hypoteket, SBAB, Bluestep, Nordax Bank och Svea Ekonomi är de långivare vi samarbetar med i nuläget, men fler tillkommer löpande.

Vi matchar de banker som passar dig bäst basererat på din ansökan och dina villkor. Detta betyder att du kanske inte kommer få erbjudande från alla banker.

Vad krävs för att få låna på huset eller bostadsrätten?
För att låna på huset krävs det att du äger en bostad, är 18 år och har någon form av inkomst. Din belåningsgrad måste dessutom ligga under 85 % av bostadens värde.
Kan jag ansöka om utökat bolån trots att jag inte har fast anställning?
Ja, du kan belåna din bostad utan fast anställning (tillsvidareanställning). Så länge du har någon form av inkomst som visar att du klarar av att betala av lånet, finns det inget som hindrar dig från att ansöka om utökat bolån.
Har redan bolån på en bank, kan jag utöka mitt lån hos en annan?
Har du ditt bolån hos en bank men sedan vill du utöka ditt bolån via en annan bank, behöver du flytta över ditt nuvarande bolån till den nya banken. När du ansöker om utökat bolån hos oss på Zmarta kommer du får erbjudande från flera banker. Banken du väljer kan hjälpa dig med en eventuell flytt av ditt bolån.
Hur mycket får jag låna på bostaden?
Du får låna max 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % gäller för fritidshus).
Vad får jag för ränta på mitt bolån?
Långivarna tillämpar individuell räntesättning, vilket innebär att räntan du får baseras på dina personliga och ekonomiska förutsättningar.
Kan jag belåna huset eller bostadsrätten till renovering?
Ja. Det är en vanlig lösning att låna på huset för att förverkliga sina renoveringsdrömmar.
Kan jag belåna min bostad som pensionär?
Ja. För flera långivare räknas din pension som en valid inkomst vilket gör det möjligt för dig att ansöka om att belåna din bostad.
Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
Du kan ansöka om att utöka ditt bolån hos Zmarta även om du har betalningsanmärkningar. I vissa fall även vid aktiva skulder hos Kronofogden.
Låna med huset eller bostadsrätten som säkerhet
Vad innebär det att utöka sitt bolån med huset eller bostadsrätten som säkerhet? Behöver du pengar till något är det många gånger bättre att utöka sitt bolån istället för att ta ett ytterligare lån, exempelvis ett blancolån eller handla på kredit eller avbetalning. När du utökar ditt bolån utökar banken pantsättningen av den, ifall det skulle uppstå en situation där du inte kan betala ditt lån. Denna lösning innebär att du oftast kan få mycket förmånligare räntor och villkor än vid ett blancolån eller liknande.
Omvärdering av bostaden

Planerar du att höja ditt bolån på bostaden? Ett av de första stegen blir då att göra en ny värdering, eller omvärdering, av ditt hus eller din bostadsrätt. Detta för att se vad det aktuella marknadsvärdet ligger på. Att omvärdera sin bostad är vanligt för att förbättra ens villkor för bolånet. Det är heller inte ovanligt att detta görs i samband med att priserna på bostadsmarknaden stigit.

Värderingen av din bostad görs av en mäklare på plats hemma hos dig. Det är du själv som bekostar denna värdering. Däremot kan banken ha samarbete med en lokal mäklarfirma och förse dig med en mäklare. Vissa mäklare erbjuder dessutom denna typ av tjänst gratis – ett sätt för dem att göra reklam och få ditt förtroende ifall du vill sälja i framtiden.

Skulle värdet ha ökat på din bostad innebär det större utrymme för att öka ditt lån. Och vice versa, såklart. Hur mycket du kan låna beror på vad din aktuella belåningsgrad är idag. De banker som vi samarbetar med har en belåningsgrad på max 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % för fritidshus). Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Varför låna på huset eller bostadsrätten?

Varför man väljer att låna på sin bostad kan bero på olika saker. Det kan vara att uppfylla drömmar och idéer eller få bättre koll på sin ekonomi. Här är några vanliga exempel.

Förverkliga renoveringsdrömmar
Går du i tankar om att renovera, bygga ett garage eller få till en altan på baksidan? Finns det utrymme att belåna bostaden kan dina planer för hemmet äntligen bli verklighet. En renovering kan dessutom öka värdet på själva huset eller bostadsrätten, och det är inte ovanligt att man gör en omvärdering av sin bostad efter en renovering.

Bostad till ditt barn
Är det dags för ditt barn att stå på egna ben? Det är inte alltid så lätt att hitta en bostad, och sedan kunna gå in att faktiskt köpa den. Som förälder är det inte helt ovanligt att man belånar sin bostad för att på så sätt hjälpa sitt barn med till exempel kontantinsats

Samla flera lån
Har du flera dyra privatlån eller andra skulder som kostar dig mycket pengar varje månad? I så fall kan du få en bättre överblick över din ekonomi genom att höja ditt bolån. Det är en bra lösning där du blir av med lån eller skulder och för att sedan betala av bara ett lån. På så sätt kan du dessutom sänka dina månadskostnader och stärka din kreditvärdighet.

Chatta med oss! Chatt