Om lån

Låna pengar med betalningsanmärkning

2019-10-22
Zmarta privatlån

Om du av har en eller flera betalningsanmärkningar är det svårt att få lån, men inte omöjligt. Långivarna gör en individuell bedömning och om din betalningsförmåga är tillräcklig kan du bli erbjuden att låna. Viktigast är att du inte har någon skuld kvar hos Kronofogden.

Privatlån med betalningsanmärkning

Det går inte att komma ifrån att en betalningsanmärkning kan ställa till stora besvär, särskilt om du behöver låna pengar. Alla banker och långivare är skyldiga att ta en kreditupplysning på den som ansöker om lån. Upptäcker de en betalningsanmärkning är resultatet ofta avslag på låneansökan, men du kan också erbjudas möjligheten att låna till en högre ränta.

För långivaren är betalningsanmärkningen en indikation på att du vid något tillfälle misskött din ekonomi. Därför är det viktigt att du på något sätt kan visa att du har kontroll på din ekonomi idag. Ju bättre möjligheter du kan visa att du har att betala tillbaka, desto större chans är det att du får ta låna pengar med betalningsanmärkning.

En förutsättning är att du inte har några obetalda skulder kvar hos Kronofogden. Då är som regel den enda lösningen att få hjälp av en borgensman eller medsökande. Om du redan ligger på gränsen till vad din ekonomi klarar av är det ändå ingen bra idé att ta på sig ytterligare ett lån. Då är det bättre att avvakta tills din privatekonomi är i bättre form.

Å andra sidan ligger en betalningsanmärkning kvar i tre år, vilket kan betyda att din privatekonomi ser helt annorlunda ut idag jämfört med när du fick betalningsanmärkningen. Så känner du att du bra koll på din ekonomi idag ska du inte vara rädd för att skicka in en ansökan om lån.

Välj rätt lån

Undvik alla former av sms-lån och liknande snabblån eftersom räntan oftast är extremt hög på den typen av lån. Förutsatt att du inte lånar till en bil eller bostad är det bästa alternativet istället ett vanligt privatlån, även känt som blancolån. Och det spelar egentligen ingen roll om du tar ett blancolån med betalningsanmärkning eller utan – viktigast är att du får så bra ränta och villkor som möjligt.

Det är något vi på Zmarta kan hjälpa dig med! Att ansöka om lån via oss är helt kostnadsfritt och tar bara några minuter. Grundkraven för att ansöka om lån via Zmarta är att du är över 18 år, har en årsinkomst på över 100 000 kr och att du som sagt inte har några skulder hos Kronofogden.

Så ansöker du om lån med betalningsanmärkning

Ansök om rätt lånebelopp
Långivarnas bedömning grundar sig först och främst på hur de bedömer dina möjligheter att betala tillbaka lånet, i andra hand lånebeloppet. Men när du har en betalningsanmärkning kan det vara svårt nog att få lån, och det är förstås viktigt att inte ansöka om mer pengar än du anser att du kan betala tillbaka.

Tillsammans är ni starkare
Att låna tillsammans med någon annan förbättrar alltid möjligheterna att få ett bra lån, men för dig som har en betalningsanmärkning är det extra viktigt.

Ansök igen
Om du får avslag på din ansökan men fortfarande vill låna pengar vid ett senare tillfälle – ansök igen när din privatekonomi förbättrats.

Långivarnas svar på din ansökan

När du ansöker om att låna pengar med betalningsanmärkning får du tyvärr inte alltid de svar du hoppats på, men du får alltid ett av fyra olika svar och kan följa när svaren kommer in via Mina sidor.

  1. Ansökan beviljas. Långivaren beviljar din ansökan utan förbehåll.

  2. Ansökan beviljas efter komplettering. Långivaren behöver fler uppgifter från dig, t.ex. lönespecifikationer, arbetsgivarintyg eller balans/resultaträkning (om du är egenföretagare).

  3. Ansökan bearbetas. Från vissa långivare får du svar direkt, medan andra tar lite mer tid på sig.

  4. Avslag på din låneansökan.

Värt att tänka på

Vänta tills du fått svar från alla långivare så att du kan jämföra och få en så bra ränta som möjligt. Se över olika återbetalningstider. Väljer du att betala tillbaka under kort tid blir det tuffare för din privatekonomi varje månad då lånet ska betalas, men totalkostnaden blir lägre. Fundera också på om du verkligen behöver låna pengar för tillfället. När du tar ett lån trots betalningsanmärkning blir räntan oftast högre än om du väntar.

Även om du känner att du verkligen behöver ett lån för tillfället, kan det vara bra att se över din ekonomi i sin helhet.

Låna med skuld hos Kronofogden

Om du har hamnat hos Kronofogden för att du fått en betalningsanmärkning ligger den kvar under tre år efter det att skulden har betalats av. Om du däremot fortfarande har skuld på ditt saldo hos Kronofogden blir det mycket svårt att få igenom en låneansökan. Nedräkningen på din betalningsanmärkning påbörjas inte förrän skulden är betald.

Innan din skuld är återbetald kommer du med all sannolikhet att få "nej" i din låneansökan, men om skulden är borta brukar det gå lite bättre.

Fler i samma kategori

Se alla
sjö sommar
Om lån Detta lånade vi i Sverige till sommaren 2022
Vad vi lånar till har förändrats sedan 2021, men vad beror det på?
föräldraledig
Om lån Ta lån som föräldraledig
Ekonomin kan få sig en riktig käftsmäll när man blir förälder. Det sägs att ett barn kostar en miljon kronor under sina ...
shutterstock 275714132
Om lån Zmartas Lånebarometer
Vi har genom året publicerat vår lånebarometer som analyserar och kartlägger den svenska marknaden för konsumtionslån. R ...