Om försäkring

Hur anmäler man en försäkringsskada!

2022-10-04 Angelica Lindberg

De allra flesta människor behöver aldrig utnyttja sina försäkringar. De betalar år efter år in sina försäkringspremier, men behöver aldrig anmäla en skada eller olycka, vilket förstås är tur. Men en vacker dag kanske det trots allt händer att olyckan eller oturen är framme och skadan är ett faktum. Då börjar man nog att fundera på hur man egentligen anmäler en skada.

Anmäl försäkringsskada på nätet

Idag kan man anmäla skada hos de flesta försäkringsbolag direkt via nätet. På respektive försäkringsbolags egen hemsida brukar man kunna hitta antingen blanketter som man skriver ut och skickar in manuellt, eller en plats där man kan logga in och göra sin skadeanmälan direkt online. Att göra den direkt online på nätet har sina fördelar. Det går snabbare att skicka in skadeanmälan och man slipper skriva ut papper och skicka in dem med Posten. En nackdel dock kan vara att man är hänvisad till de fält som finns i programmet.

Man kan sällan lägga till någon personlig info eller något förtydligande i marginalen till skadeanmälan. Dock har vissa försäkringsbolag tänkt till när det gäller detta och har lagt till några blanka rader på slutet där man kan förklara saker och ting mer med egna ord. Dessutom finns ju alltid möjligheten att komplettera sin skadeanmälan med att ringa till sin handläggare.

Ring och anmäl försäkringsskadan

Om man nu trots allt inte har tillgång till nätet eller kanske befinner sig på resa så finns förstås alltid ett ytterligare alternativ, nämligen att man ringer till försäkringsbolaget och anmäler skada direkt till en person i deras kundtjänst. Då upprättar de en skadeanmälan och då behöver man själv bara svara på frågor och berätta om vad som hänt.

Det är också ett alternativ som går snabbt och det är också lätt att kunna föra en dialog med försäkringsbolaget. Man behöver inte heller vara rädd att man glömmer fylla i något eller att man skriver något fel, eftersom man då kan diskutera med honom eller henne om hur man ska besvara frågorna i formuläret.

Vad händer sen efter anmälan?

Efter att man har anmält skadan brukar det ta ett tag innan försäkringsbolaget har hunnit handlägga ärendet, begärt in berörda handlingar från exempelvis sjukhus och andra vårdinrättningar och därefter fatta ett beslut ifall man är berättigad till ersättning eller inte.

Fler i samma kategori

Se alla
Förkyld rödhårig flicka ligger i sängen och torkar näsan med en näsduk.
Om försäkring Sjuk på semestern? Tänk på det här!
Vi går igenom vad du ska göra om du eller ditt barn blir sjuk på semestern.
pexels-ketut-subiyanto-4350217 (1)
Om försäkring Byta försäkringsbolag: Det här gäller om du vill byta försäkringsbolag
I den här artikeln går vi igenom hur du byter försäkringsbolag och vad du behöver tänka på.
Rosa resväska vid gaten med utsikt över flygplanen.
Om försäkring Förlorat eller försenat bagage – får jag ersättning?
Har du förlorat eller råkat ut för försenat bagage på flygresan? Vi reder ut vad som gäller!