Få rätt ersättning efter inbrottet

Du kan säkert snabbt konstatera vilka saker som blivit stulna efter ett inbrott, men för att få ersättning behöver du bevisa för ditt försäkringsbolag att du faktiskt har ägt det som blivit stulet. För att vara säker på att få rätt ersättning efter ett inbrott behöver du vara förberedd redan innan tjuven slår till – genom att sammanställa en förteckning över vad du har av värde.
Vad kan ersättas efter inbrott?
Det mesta går att få ersättning för efter en stöld, så länge du kan konstatera vad det är som har blivit stulet och att dessa saker faktiskt har tillhört dig. Det är hemförsäkringens egendomsskydd som kan ge ersättning när lös egendom stjäls eller förstörs. I samband med att ersättningen ska fastställas gör försäkringsbolaget en värdering av varje försvunnet föremål.
Vid värderingen tillämpas åldersavdrag enligt den ersättningstabell du kan hitta i dina försäkringsvillkor. Tabellen är indelad i olika kategorier, såsom
fick- och armbandsur
teknik
kläder och accessoarer
glasögon
cyklar
sportutrustning.
Vidare ersätts ädelmetaller, äkta pärlor och ädelstenar i regel med en så kallad nyprisersättning, alltså vad det skulle kosta att köpa motsvarande föremål i den allmänna handeln.
Det är snarare regel än undantag att en rutinerad inbrottstjuv går raka vägen in till sovrummet och ser sig omkring efter ett nattduksbord, en byrå eller en garderob. Inte alltför sällan är det just där som de allra flesta äkta smycken, fick- och armbandsur förvaras. Har tjuven gott om tid är det möjligt att större saker, såsom teknik, kläder och accessoarer också försvinner.
Bevisbörda och beviskrav
Som försäkringstagare har du en så kallad bevisbörda gentemot ditt försäkringsbolag. Det innebär att du själv ansvarar för att kunna ge tillräckligt med underlag för att försäkringsbolaget ska kunna ge dig korrekt ersättning för en skada. Som en följd av bevisbördan kommer beviskravet, som förklarar vad det är som krävs för att du ska ha uppfyllt bevisbördan. Det kan till exempel handla om avgörande dokumentation som hjälper försäkringsbolaget att konstatera att du har ägt ett visst föremål vid en viss tidpunkt.
Läs även: Inbrott i bilen – vad ska jag göra efter bilinbrott?
Gör en förteckning över dina saker
För att fullfölja din bevisbörda kan du på förhand se till att vara så förberedd som möjligt och på så sätt öka dina chanser att få rätt ersättning – genom att sammanställa en förteckning över vad du har av värde. Ju fler tydliga bevis du har desto lättare blir det för försäkringsbolagen att hantera skadehanteringen, dessutom kan processen gå mycket fortare än i vanliga fall.
I samband med att du jämför och tecknar en ny hemförsäkring kan du därför passa på att göra följande:
– sammanställ ett dokument där du listar dina värdefulla saker.
– ta bilder på dina värdesaker samt på tillhörande kvitton.
– fastställ värdet på de saker som saknar kvitto (exempelvis ärvda saker).
– backa upp allt material i en digital molntjänst.
– stäm av försäkringsbeloppet i din hemförsäkring.
Dokumentera
Börja med att sammanställa ett dokument där du listar de saker du har av värde. Kategorisera enligt den ersättningstabell som du hittar i dina försäkringsvillkor och fyll på med fler saker som du kommer på allt eftersom. Återgå sedan till din lista årligen och stäm av om något borde läggas till eller tas bort. När du har sammanställt listan är det dags för nästa steg – att samla foton på allt.
Fota
När du fotar dina saker är det viktigt att du själv är med på bilderna. Du kan till exempel ha på dig din vigselring och hålla handen mot en tidningsframsida där dagens datum står angivet, och lägger du ditt körkort bredvid visar du att det är du som bär smycket. En del av sakerna kanske du redan har bilder på från tillfällen då du burit eller använt dem. Ärvda saker kan finnas på foton som har tagits på den tidigare ägaren.
Fota även av kvitton till respektive ägodel och spara dessa tillsammans med de foton du tagit på dina värdesaker. Saknar du kvitton kan du fota av kartonger eller kontoutdrag som är relaterade till inköpet av saken i fråga. Tänk sedan på att ha som rutin att fota av nya kvitton och värdesaker som du köper. Bland annat finns appar där man kan spara kvitton som kan vara värda att ladda ner i telefonen.
Värdera
Det är viktigt att värdera de saker du saknar kvitto på – exempelvis arvegods. Smycken värderar du hos en juvelerare som försäkringsbolaget kan kontakta om det någon gång skulle behövas. Auktionsverk kan hjälpa dig att värdera accessoarer, kläder, möbler, tavlor och inredning av värde. Har du frågor kring hur du ska gå tillväga med en värdering, kan du kontakta ditt försäkringsbolag för tips och råd.
Spara
Spara alla bilder i en säker molntjänst. Det räcker alltså inte med att bara spara dessa filer lokalt på en dator, eller på en extern hårddisk då även dessa enheter kan försvinna vid mer omfattande skador. Ha sedan för vana att årligen lägga några minuter (exempelvis i samband med att du jämför din hemförsäkring) på att hålla all dokumentation uppdaterad. Har du gjort grundjobbet en gång, är det enkelt att underhålla och uppdatera.
Försäkra
När du har gått igenom punkterna ovan är det viktigt att du stämmer av vilket försäkringsbelopp som är angett i ditt försäkringsbrev. Har du många dyra saker kan det vara värt att ringa ditt försäkringsbolag och se om du bör teckna en separat objektsförsäkring som ett utökat skydd. Det kan till exempel vara lämpligt för dig med en mycket exklusiv garderob, ett dyrt fritidsintresse eller för dig som har en unik samling av något slag.
Fler i samma kategori
Se alla

