Vilka ersättningar gäller efter inbrott?
Jämför hemförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Inbrott är inget man vill råka ut för, men tyvärr händer det då och då. Som tur är kan du få ersättning av din hemförsäkring om du skulle drabbas. För att få ersättning för dina stulna saker finns dock vissa krav på dig som försäkringstagare, och dessa ska vi titta närmare på i denna artikel. Vi ska också gå igenom vad som gäller vid inbrott i förråd och hur du kan skydda dig mot ytterligare inbrott.
Vad kan ersättas efter inbrott?
Det mesta går att få ersättning för efter en stöld, så länge du kan konstatera vad det är som har blivit stulet och att dessa saker faktiskt har tillhört dig. Det är hemförsäkringens egendomsskydd som kan ge ersättning när lös egendom stjäls eller förstörs. I samband med att ersättningen ska fastställas gör försäkringsbolaget en värdering av varje försvunnet föremål.
Vid värderingen tillämpas åldersavdrag enligt en ersättningstabell som du kan hitta i dina försäkringsvillkor. Tabellen är indelad i olika kategorier, såsom
fick- och armbandsur
teknik
kläder och accessoarer
glasögon
cyklar
sportutrustning.
Vidare ersätts ädelmetaller, äkta pärlor och ädelstenar i regel med en så kallad nyprisersättning, alltså vad det skulle kosta att köpa motsvarande föremål i den allmänna handeln.
Det är snarare regel än undantag att en rutinerad inbrottstjuv går raka vägen in till sovrummet och ser sig omkring efter ett nattduksbord, en byrå eller en garderob. Inte alltför sällan är det just där som de allra flesta äkta smycken, fick- och armbandsur förvaras. Har tjuven gott om tid är det möjligt att större saker, såsom teknik, kläder och accessoarer också försvinner.
Statistik för bostadsinbrott
Hur många bostadsinbrott som inträffar i Sverige varierar från år till år. De senaste tio årens statistik tyder på en nedåtgående trend, men ändå är det ett antal tusen bostäder per år som drabbas. År 2022 uppgav 1,2 procent av de svenska hushållen att de hade utsatts för inbrott. Det är något vanligare att få inbrott i en villa än det är i en lägenhet. Inbrottsfrekvensen ökar under sommarsemestern, under storhelger och på hösten när det mörknar ute. November och december är de månader då flest inbrott anmäls. Inbrottstjuvar tar sig oftast in i bostäder på dagtid då de boende är på jobbet. De tre län med flest bostadsinbrott per 100 000 invånare är Skåne, Blekinge och Örebro.
Checklista på vad du ska göra efter inbrott
Att drabbas av inbrott kan vara minst sagt stressande och det kan vara svårt att veta hur man ska agera när man precis har upptäckt händelsen. Den här checklistan hjälper dig att göra allt i rätt ordning.
Låt brottsplatsen vara orörd: städa inte. Du kan råka städa bort viktiga spår som polisen behöver för att hitta tjuven.
Gör en snabb uppskattning av vad tjuven har fått med sig.
Ring polisen och anmäl inbrottet så fort som möjligt. Du kan ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Om det rör sig om ett pågående brott, ring alltid 112. Du ska aldrig själv ingripa, eftersom du aldrig vet vad tjuven kan ta sig till!
När du anmäler inbrottet, beskriv vad som har hänt så detaljerat du kan. Polisen vill till exempel veta hur många dörrar som tjuven har tagit sig in igenom och om de är uppbrutna. Andra saker som polisen ber dig redogöra för är vad som har stulits och i fall någon kan ha sett eller hört något.
Om du hyr din bostad: kontakta hyresvärden.
Ta kort på skador som har uppkommit under inbrottet, på till exempel dörrar och fönster.
Kontakta ditt försäkringsbolag och gör en skadeanmälan. I den får du fylla i information om vad som har hänt och vad som är skadat eller stulet. Du ska också fylla i polisens diarienummer.
Är ytterdörren uppbruten? Kontakta en låssmed.
Detta täcker hemförsäkringen vid inbrott
De flesta hemförsäkringar innehåller skydd för både inbrott och stöld. Det gäller oavsett om det rör sig om en hemförsäkring för hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Hemförsäkringen täcker vanligtvis de föremål som stjäls och den skadegörelse som ditt hem drabbas av i och med inbrottet. Att få inbrott i hemmet kan också leda till att du mår psykiskt dåligt, och därför kan hemförsäkringen i många fall även täcka ersättning för kristerapi.
Det finns vissa omständigheter som påverkar om du kan få ersättning av hemförsäkringen vid ett inbrott eller inte, samt hur stor den kan bli. Om du till exempel har lämnat ut din nyckel till en person, som sedan stjäl saker i din bostad, gäller normalt inte hemförsäkringen. Du kan även få minskad ersättning om du lämnar dörrar eller fönster öppna eller olåsta. För dig som bor i hyreslägenhet täcks inte skador på låset eller dörren av din hemförsäkring – dessa skador täcks istället av fastighetsägarens försäkring.
Exakt vilka villkor som gäller vid inbrott beror på vilken hemförsäkring du har. Det är en av anledningarna till att du bör jämföra hemförsäkringar för att få just de villkor som du känner dig nöjd med.
Läs även: Inbrott i bilen – så ska du göra för att få ersättning
Hemförsäkring vid inbrott i förråd
En källare, en vind eller ett förråd räknas som en del av ditt hem och därför gäller din hemförsäkring även för dem, så länge utrymmet var låst när inbrottet inträffade. Det är vanligt att få inbrott i förråd, eftersom de ofta ligger avskilt från själva hemmet och därför är svårare att hålla uppsikt över. Det finns dock en viktig skillnad mellan förråd och hem när det kommer till ersättningen: du kan inte få ersättning för stöldbegärlig egendom som har förvarats i ett förråd. Men vad är då stöldbegärlig egendom? Enkelt uttryckt är det sådant som är speciellt eftertraktat i inbrottstjuvens ögon. Några exempel är
kontanter
elektronik
datorer och mobiltelefoner
smycken och klockor
saker med samlarvärde
antikviteter
pärlor och ädelstenar.
Cyklar räknas normalt inte som stöldbegärlig egendom på det här sättet – du får vanligtvis ersättning av din hemförsäkring oavsett om den stulna cykeln stod låst på stan eller i ditt förråd. Vissa hemförsäkringar kan dock räkna cykeln som stöldbegärlig egendom om cykelns värde överstiger ett visst belopp, så kontrollera vad som gäller i just din hemförsäkring.
Om du får inbrott i ditt förråd gäller samma sak som i checklistan ovan: polisanmäl inbrottet först och kontakta sedan ditt försäkringsbolag. Om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt är det också en bra idé att informera hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om inbrottet. Det finns ju en risk att dina grannar också har drabbats. Polisanmäl inbrottet även om du tror att inbrottet beror på slarv från hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens sida.
Så kan du skydda dig mot inbrott i hus och lägenhet
Det finns ett par saker som du kan göra själv för att minska risken att ditt hem drabbas av inbrott. Visst, om en tjuv verkligen vill ta sig in i ditt hem så kommer det att ske – men du kan göra det så pass besvärligt för tjuven att denne avstår från att försöka. Du kan också göra ditt hem mindre lockande för en inbrottstjuv. Tipsen kan skilja sig åt beroende på hur du bor.
För alla typer av boenden
Se till att ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr. Om du har fönster i markplan bör dessa också ha lås.
Lås alltid dörren när du är hemma. Många förvarar värdesaker såsom bilnycklar och plånböcker i hallen, vilket gör att tjuven kan plocka med sig dem på några sekunder utan att du märker det.
Skaffa en timer till dina lampor så att det ser ut som att du är hemma, även om du är bortrest.
Skaffa hemlarm med kamerabevakning. Med ett larm får tjuven får mindre tid på sig att utföra inbrottet, vilket kan verka avskräckande.
Speciellt för villor och radhus
Ta bort buskage och växtlighet som växer nära fasaden. Då kan tjuven inte använda växtligheten för att ta sig in ostört.
Lämna gärna leksaker och sådant framme på tomten.
Skaffa utebelysning med rörelsesensor. Tjuven vill inte bli upptäckt eller igenkänd och ett plötsligt starkt ljussken kan avvärja ett inbrott.
Verktyg av olika slag och stegar som lämnas på tomten kan underlätta för en inbrottstjuv: se till att sådant hålls inlåst.
Prata med dina grannar och se om ni kan hjälpas åt att få huset att se bebott ut när du är bortrest. Man kan till exempel klippa gräset, skotta snö på vintern och ta in posten åt varandra. Små enkla saker som att slänga sopor i soptunnan, trampa på gångarna kring huset för att skapa fotspår eller parkera bilen på grannens uppfart ibland gör mycket.
Speciellt för lägenheter
Ställ skor synligt i hallen när du är bortrest.
Få en granne att ta in posten och peta in post som fastnar i brevinkastet.
Om du har ett brevinkast är det bra att sätta en kåpa över låsvredet på dörrens insida.
Inbrott i lägenheter sker ofta genom ytterdörren. Överväg att skaffa en säkerhetsdörr om en sådan inte redan finns.
Verka för att portkoden byts ofta. Det är bra att byta portkod precis innan en semesterperiod, till exempel.
Oavsett hur du bor är det bra att skapa en samverkan med dina grannar. Lär känna dina grannar och arbeta tillsammans: hjälps åt att hålla koll på folk som rör sig i området och eventuella avvikande händelser. Tjuvar klär ibland ut sig till hantverkare för att få arbeta ostört, så det kan vara bra att tala om för dina grannar om du ska ha hantverkare eller byggpersonal hemma hos dig. Om du ser någon i grannskapet som du inte känner igen, hälsa och fråga vem personen är där för att besöka. Det sista en tjuv vill är att bli igenkänd.
Skyddar larm mot inbrott?
Många undrar hur effektivt hemlarm verkligen är mot inbrott. Tyvärr är det ganska svårt att svara på den frågan – det finns forskning som tyder på att hemlarm verkar avskräckande, men andra studier visar att det i vissa fall kan verka lockande för tjuven om det finns larmdekaler uppsatta. I intervjuer som har gjorts med inbrottstjuvar har man sett att det inte går att skönja några klara mönster i deras tillvägagångssätt.
En sak som är säker är dock att ett larm stör tjuven i dennes göromål. Tjuven får plötsligt en tidspress på sig, vilket gör att hen inte får med sig lika mycket värdesaker. Skadorna på ditt boende blir mindre och försäkringsbolagen behöver inte betala lika mycket i ersättning till dig som är drabbad. Därför erbjuder många försäkringsbolag rabatt på hemförsäkringen för dig som installerar ett hemlarm.
Så här får du rätt ersättning efter ett inbrott
Förutom olika åtgärder för att förhindra inbrott, finns det många bra saker du kan göra på förhand för att se till att få så mycket ersättning som möjligt ifall inbrottet ändå skulle inträffa.
Bevisbörda och beviskrav
Som försäkringstagare har du en så kallad bevisbörda gentemot ditt försäkringsbolag. Det innebär att du själv ansvarar för att kunna ge tillräckligt med underlag för att försäkringsbolaget ska kunna ge dig korrekt ersättning för en skada. Som en följd av bevisbördan kommer beviskravet, som förklarar vad det är som krävs för att du ska ha uppfyllt bevisbördan. Det kan till exempel handla om avgörande dokumentation som hjälper försäkringsbolaget att konstatera att du har ägt ett visst föremål vid en viss tidpunkt.
Läs även: Inbrott i bilen – vad ska jag göra efter bilinbrott?
Gör en förteckning över dina saker
För att fullfölja din bevisbörda kan du på förhand se till att vara så förberedd som möjligt och på så sätt öka dina chanser att få rätt ersättning – genom att sammanställa en förteckning över vad du har av värde. Ju fler tydliga bevis du har desto lättare blir det för försäkringsbolagen att hantera skadehanteringen, dessutom kan processen gå mycket fortare än i vanliga fall. I samband med att du jämför och tecknar en ny hemförsäkring kan du därför passa på att göra följande:
Dokumentera. Sammanställ ett dokument där du listar dina värdefulla saker. Kategorisera enligt den ersättningstabell som du hittar i dina försäkringsvillkor och stäm av listan årligen.
Fota. Ta bilder på dina värdesaker där du själv är med. Du kan också med fördel ha med ditt körkort och en tidning som visar dagens datum på bilderna. Om du har ärvda saker kan det finnas bilder på den tidigare ägaren. Fota även kvitton till respektive ägodel. Finns inget kvitto kan du spara kontoutdrag eller annat som är relaterat till köpet.
Värdera. Det är viktigt att du fastställer värdet på de saker som saknar kvitto (exempelvis ärvda saker). Smycken kan värderas av en juvelerare och auktionsverk kan hjälpa till med värdering av möbler, tavlor eller annan inredning. Ditt försäkringsbolag kan ge dig råd om hur en värdering kan gå till.
Spara. Spara alla bilder och filer i en säker molntjänst - det räcker inte att spara dem lokalt på en dator eller en extern hårddisk då dessa kan försvinna, skadas eller bli stulna. När du har sparat all dokumentation är det bra att gå igenom den med jämna mellanrum för att se om något behöver uppdateras.
Försäkra. När punkterna ovan är klara, bör du stämma av vilket försäkringsbelopp som är angett i ditt försäkringsbrev. Har du många dyra saker (en mycket exklusiv garderob, ett dyrt fritidsintresse eller en samling av något slag) kan det vara värt att ringa ditt försäkringsbolag och se om du bör teckna en separat objektsförsäkring som ett utökat skydd.
Så där, nu har du lite bättre koll på hur du kan förebygga inbrott, hantera det om det ändå skulle ske och hur du får mesta möjliga ersättning från din hemförsäkring. Kom ihåg att villkoren i hemförsäkringen kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag, och att du därför gör klokt i att jämföra hemförsäkringar innan du tecknar en. På så sätt kan du hitta den hemförsäkring som passar just dig och ditt hem bäst.