Privatlån

Privatlån är ett lån som tas av en privatperson eller en juridisk person. Vanligtvis är motparten, alltså borgenären, en bank men det kan förstås även vara en annan privatperson. Borgenären ingår vanligtvis i ett avtal med gäldenären där skulden och hur den ska avbetalas tydligt framgår. Ett privatlån kan vara allt från små lån till småsaker till stora investeringar såsom en bil, ett hem eller något annat av stort värde. Svenskars hushåll har en skuld som har ökat generellt de senaste åren för att allt fler tar lån för att finansiera ett hem till exempel. Detta beror på att räntorna är historiskt låga i Sverige just nu. Dessutom är det en bostadskris i Sveriges tre största städer vilket gör att privathushåll blir pressade att köpa sig en bostad istället för att vänta i en bostadskö.

Stort utbud av privata långivare

Aldrig har det funnits ett större utbud av långivare för privatpersoner just nu: de stora traditionella bankerna har nu börjat få konkurrens av nya banker och delningsekonomin. Det finns nämligen peer-to-peer lån där alltså privatpersoner lånar ut till privatpersoner via en mellanhand. Att låna ut pengar via P2P har blivit ett populärt sätt bland privatpersoner eftersom man kan få en avkastning för det man lånar ut. Dock ska man vara medveten om att det kan förekomma en större risk att låna ut via P2P.

Att hitta ett bra lån har också underlättats drastiskt tack vare internets framfart eftersom man enkelt via vissa förmedlingssidor kan skicka in ett förslag om ett privatlån och sen kan flera olika banker bedöma och ge förslag på privatlån som de kan erbjuda. Utbudet har definitivt varit en fördel för konsumenten och tack vare att alla dessa kontrolleras av Finansinstitutet så kan privatpersoner vara säkra på att det är schyssta avtal som erbjuds. Det gäller förstås att man läser igenom avtalen innan grundligt förstås.

Var uppmärksam på oschyssta villkor

Bland utbudet finns det även borgenärer som är villiga att låna ut pengar till privatpersoner som har betalningsanmärkningar. I dessa fall kommer räntan att vara högre än vad de traditionella bankerna skulle ha erbjudit. Snabba privatlån såsom SMS-lån har dykt upp som en bransch där många privatpersoner inte riktigt har förstått hur villkoren i avtalet ser ut och har hamnat med en skuld som har växt sig mångdubbelt. I dessa fall handlar det om att räntan stiger massivt om lånet inte betalas tillbaka i tid – oftast inom en kort period efter att det betalades ut.

Idag kan du låna till vad du vill hos de flesta av de större bankerna i Sverige. Ett privatlån utan säkerhet kan ligga på mellan 10 000 kronor upp till cirka 350 000 kronor. Kolla dock om räntan är rörlig. Du kan be banken att vänta med att göra kreditupplysningen om du först vill få reda på mer information om hur de skulle göra med en person i din situation – dock enbart då ett svar som kommer vara hypotetiskt tills de slutligen har fått ett svar från din kreditupplysning.

Chatta med oss! Chatt