Därför ökar en medsökande dina chanser att få lån

Medsökande som säkerhet

För långivaren blir en medsökande en extra säkerhet för lånet och därför är det till och med möjligt att ni får bättre villkor (exempelvis ränta, lånesumma och återbetalningstid) för lånet än om du skulle ta det på egen hand. Oftast behövs ingen medsökande om du ska ta ett mindre lån men kan vara bra om det är en större summa som ska lånas.

Medsökande till lån

Om du har en medsökande till ett lån ser långivaren till bådas inkomster och därför ökar dina chanser att få igenom lånet. Vanligast är det att gifta par eller sambos tecknar ett lån tillsammans eller att en förälder står som medlåntagare till ett myndigt barn.

Har du en låg månadsinkomst och söker lån med medlångivare ser långivaren det som en större säkerhet då det är två som är betalningsansvariga för lånet.

Exempel på när medsökande kan vara bra:

-          Vid låg eller oregelbunden inkomst

-          Om du har en betalningsanmärkning

-          Om det är ett stort lån du tänkt ansöka om

Vad ska du som medsökande tänka ?

Som medsökande måste du vara medveten om att du har ansvar för lånet. Om huvudsökande skulle hamna i ekonomisk knipa eller inte kunna betala för lånet blir det alltså du som får betala hela summan (per månad eller kvartal beroende på överenskommelse med långivaren). Varje person, både huvudsökande och medsökande, har fullt betalningsansvar vilket betyder att du som medsökande alltså inte bara behöver betala halva summan om något skulle hända.

Villkor och skyldigheter

Som medsökande delar man på ansvaret inför banken med den huvudsökande. Det innebär att både huvud- och medsökande har betalningsansvar. Om huvudsökande får problem att betala är den som är medsökande skyldig att betala lånet till dess att hela lånet är avbetalat. Det är ansvaret som kommer med att vara medsökande.

Kreditupplysningar

Banken gör alltid en kreditupplysning på både huvud- och medsökande. Om lånet blir beviljat registreras lånet som en kredit på båda. Om du ansökt om lån själv och vill lägga till en medsökande går det bra att göra det inom fem dagar. Då används befintlig kreditupplysning på huvudsökande och en upplysning görs på medsökande.

Medsökande – så går det till

Den som är medsökande får precis som dig som huvudsökande skriva under låneavtalet och därmed ta på sig samma betalningsansvar som huvudsökanden. Långivaren gör samma kreditupplysning på medsökande som på huvudsökande.

Vem kan anges som medsökande?

Banker definierar och värderar medsökande på olika sätt. En medsökandes relation till huvudsökanden har för många banker en stor betydelse - en familjemedlem eller en partner är därför ofta att föredra. Några banker har till och med som krav att en medsökande ska vara skriven på samma adress som du som huvudsökande.

För andra banker har det mindre betydelse var låntagare och medsökande är skrivna. Det innebär att du hos vissa banker kan använda en vän som medsökande.

När banker bedömer en medsökande tar man förutom relationen mellan huvud- och medsökande hänsyn till betalningsförmåga och kreditvärdighet. Det kan dock variera från bank till bank och fall till fall. Eftersom en medsökande i regel innebär högre disponibel inkomst och bättre kreditvärdighet kan banken erbjuda bättre lånevillkor.

Ränteuppdelning

En sak som är viktig att tänka på är deklaration och ränta. För att underlätta för medlåntagaren kan långivaren direkt fördela räntan endast på huvudsökande. Vid detta val behöver ni inte göra något alls då det är dags att deklarera eftersom hela räntan redan är bokförd på huvudsökande.

Om detta inte skett så kommer räntan att fördelas med hälften på er var. Detta kan i stället då justeras i deklarationen genom att den som inte ska göra ränteavdrag stryker denna del i sin deklaration, medan den andra deklarerar för hela beloppet. Sista steget är att under ”övrig information” ange vem som ni justerat räntan med.

Artiklar om lån

Inga artiklar hittades

Chatta med oss! Chatt