Privatlån

Privatlån utan fast anställning

2023-02-16 Johanna Westerlund
staplade mynt på rad med väggklocka i bakgrunden

Även om du inte har en fast anställning, inte jobbar 100 % eller har någon annan anställningsform som inte går under just ”fast anställning”, så kan du låna pengar. Du kan ta reda på hur med vår artikel.

På korta 2 minuterna kan du läsa om hur lån utan fast anställning fungerar, vad det betyder då fast anställning inte är samma sak som arbetslös och hur denna form av lån fungerar.

Kan jag låna pengar utan fast anställning? 

Det korta svaret på den frågan är ja – det är fullt möjligt att få ett lån till låg ränta utan fast anställning, lån via Zmarta kräver exempelvis att du har en årsinkomst på 100 000 kronor, någonting som är fullt möjligt utan att ha en fast anställning. Lånevillkoren för individuella banker och långivare kan skilja sig något, där vissa långivare kanske kräver att du ska ha en årsinkomst på minst 200 000 kronor. 

Kan jag ta lån om jag inte har fast jobb? 

Att ta ett lån utan fast inkomst är inte ovanligt i dagens samhälle, speciellt då konsulter, egna företagare och timanställda är några anställningsformer som inte klassas direkt som fasta anställningar. Du kan även bli beviljad lån om du har låg eller ojämn inkomst, vikariat, projektanställning eller liknande anställningsform. Vad du ska ha i åtanke är inte vad du jobbar med eller vilken anställningsform du har, det är din ekonomiska situation och hur mycket du har i årsinkomst. 

Kort och gott så finns det inget som kan stoppa dig från att ansöka om lån även om du inte har fast anställning.

Är det omöjligt att få lån utan fast anställning? 

Absolut inte! Alla som har en årsinkomst på minst 100 000 kronor kan ansöka om lån via Zmarta. Har du en ojämn inkomst? Det finns en del du kan göra för att stärka dina chanser att få lån, en av dessa är att ta hjälp av en medsökande när du ansöker om lån.  

När bankerna och långivarna gör en bedömning av din och din medsökandes ekonomiska situation ligger er sammanlagda betalningsförmåga till grund för lånet. Då spelar det mindre roll att en av er saknar fast anställning. Däremot är förstås betalningsansvaret också gemensamt, så det är viktigt att ni pratar igenom situationen noga och är överens om att låna tillsammans. 

Kan jag ta lån som nyanställd? 

Absolut! Vem som helst kan ansöka om lån, detta gäller även de som precis börjat ett jobb och de som inte har en fast anställning. Finns det några andra krav, kanske du undrar? Inte direkt, majoriteten av banker och långivare har krav på att man måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor, men utöver det så vill de bara se att din ekonomiska situation kan hantera ett lån. Så, kan du ta ett lån som nyanställd? Svaret är ja. 

Hur länge måste jag ha fast jobb för att få lån? 

Det finns inget som säger att du måste ha haft fast anställning en viss lång tid för att få ta ett lån, du behöver inte ens vara fast anställd för att ansöka. Vad du jobbar med och vilken typ av anställningsform du har, har mindre att göra med om du blir godkänd ett lån eller inte, precis som vi nämnt ovan. 

Ta lån med låg inkomst 

Låg eller ingen inkomst? Det betyder inte att du inte kommer kunna ta ett lån. Även om du har låginkomst eller ingen inkomst, kan du ansöka om lån. Bankerna och långivarna gör en individuell bedömning av din inkomst för att avgöra om du har kapaciteten att betala av lånet eller inte. 

Läs: Lån med låg inkomst 

Kan jag ta lån utan UC? 

Nej, detta är någonting som du inte kan göra. Ditt kreditvärde är en avgörande faktor för om du kommer att bli godkänd ett lån eller inte. Alla har ett kreditvärde och det finnsmycket du kan göra för att se till att ha en så bra kredit som möjligt. Ta reda på hur det fungerar om du vill ta ett lån utan UC

Lån utan fast anställning via Zmarta 

På Zmarta vill vi ge alla chansen att uppfylla sina drömmar. Därför samarbetar vi med ett flertal banker och långivare som kan erbjuda dig ett lån även om du inte har fast jobb. Vi ställer bara fyra krav för att du ska ha möjlighet att ansöka om lån via oss: 

  • Du måste vara över 18 år. 

  • Du måste vara folkbokförd och bosatt i Sverige. 

  • Du får inte ha obetalda skulder hos Kronofogden. 

  • Din årsinkomst måste vara minst 100 000 kr. 

Uppfyller du de här kraven är du välkommen med din låneansökan, som bara tar några minuter! Vi tar bara en kreditupplysning hos UC och inom kort får du svar från våra långivare. 

Fler i samma kategori

Se alla
Par som håller varandra i hand
Privatlån Medsökande på lån - därför ökar dina chanser
Att ha en medsökande på lånet innebär att ni är två personer som ansöker och ansvarar om lånet tillsammans.
Flera båtar uppradade på en strand med blå himmel
Privatlån Lån utan UC med många förfrågningar
Flera förfrågningar som sätter stopp för din låneansökan? 
Man som sitter vid sin dator på ett fik.
Privatlån Svårt att få lån? Så ska du göra
Svårt att få lån och överväger snabblån? Läs varför vi avråder det!