Privatlån

Lån utan UC med många förfrågningar

2023-04-28 Johanna Westerlund
Flera båtar uppradade på en strand med blå himmel

Flera förfrågningar i form av kreditupplysningar kan sätta käppar i hjulet om du planerar att ansöka om ett lån. Men det är inte bara ditt kreditvärde som påverkar dina chanser.

Går du i tankarna att ansöka om lån? Svårt att veta hur ditt kreditvärde ser ut och om du kommer att bli beviljad? Om du har flera förfrågningar kan du ha svårt att bli godkänd ett lån, men det är inte den enda faktorn.  

Varför kan det bli svårt att få lån beviljat om man har många förfrågningar? Enkla svaret är att banker och långivare ser det som något negativt. Om en långivare ser att du har flera förfrågningar hos UC, kan de ge ett intryck att du ansöker eller lånar mycket, samt betalar och handlar på kredit och delbetalningar. Det ger en negativ bild och kan göra att du blir nekad lån. Är frågan om du kan låna utan UC och med många förfrågningar? Så är svaret både ja och nej.  

Det kommer alltid att tas en kreditupplysning när du ansöker om ett lån. Om detta är via UC eller något annat kreditupplysningsföretag beror. Här på Zmarta samarbetar vi tillsammans med UC och en kreditupplysning kommer att tas via dem.  

Du kan självfallet bli beviljad ett lån trots många förfrågningar, men chanserna är lägre.

Lån trots många förfrågningar 

Som nämnt så går det få lån trots många förfrågningar hos UC, men det är inte lika lätt som om du inte hade haft några förfrågningar. Det kan även bli så att du inte blir beviljad den summa som du önskar låna, utan en lägre.  

Om du stöter på långivare som säger sig erbjuda lån utan UC, så är det en röd flagga. Dessa kallas högkostnadskrediter och betyder att du kan dra på dig betalningsanmärkningar om du inte kan betala tillbaka hela skulden.  

Lån utan UC kontroll betyder att du lånar pengar och att det inte tas en kreditupplysning hos UC eller någon annan kreditupplysningstjänst. En kreditupplysningsförfråga är kort och gott att man ser över och gör en bedömning av ditt kreditvärde, man ser sedan om du är värd riskerna som kommer tillsammans med ett lån eller inte.  

Vad upplysningen samlar in är information om befintliga lån, skulder från diverse företag och myndigheter såsom Kronofogden och Skatteverket. Beroende på hur din ekonomiska situation ser ut, tillsammans med ditt kreditvärde, kommer långivaren at godkänna din ansökan eller inte. 

Vi rekommenderar inte att du ansöker om dessa typer av lån, genom att läsa vår snabblånsguide får du även veta varför du ska undvika dessa.

Nekad lån pga. för många kreditupplysningar 

Du kan absolut bli nekad lån om du har för många kreditupplysningar, men du kan också bli beviljad. När det kommer till kritan så kommer en individuell bedömning av hela din ekonomiska situation att göras och ett beslut kommer att tas efter det. 

Så fungerar kreditvärde  

När det kommer till ditt kreditvärde så är det en av de större, mer avgörande faktorerna för om du blir beviljad ett lån eller inte. Har du svårt att hålla koll på vad ett bra kreditvärde är? Eller känner du att du inte vet tillräckligt när det kommer till hur det påverkar din låneansökan? Då ska du fortsätta läsa!  

Du kan enkelt hålla koll på ditt kreditvärde tillsammans med minuc.se. Värt att komma ihåg är att min UC inte är en gratistjänst, du betalar för en prenumeration eller så kan du köpa en upplysning för 29 kronor. Det finns även tjänster där du kan beställa en gratis kreditupplysning, så det är upp till dig vilken du vill använda dig av. 

Det finns mycket du kan göra själv för att förbättra dig kredit. Allt från att inte köpa på avbetalning och kredit, till att undvika att få upplysningar gjorda under 12 månaders tid.  

Läs gärna vår artikel om kreditvärde.   

Samla lån trots många förfrågningar 

Du kan absolut samla lån och krediter trots många förfrågningar. Ett av de bästa sätten att förbättra din ekonomiska situation om du har flera lån och krediter är faktiskt att samla dem till ett, oavsett om du har flera förfrågningar eller inte.  

Det betyder att även om du har flera betalningsanmärkningar och många förfrågningar, kan du ansöka och ta ett samlingslån. Har du skulder hos Kronofogden så kan du även titta närmare på ett omstartslån. Men när det kommer till kritan så finns det inget som säger att du inte kan ta ett samlingslån och baka ihop flera av dina lån och krediter till ett. Du hittar smidigast en bank som godkänner hopbakslån genom att fylla i en ansökan att samla dina lån via oss. 

Förbättra din ekonomi innan du lånar pengar 

Om du sitter i en svår ekonomisk sits så finns det andra saker du kan göra för att förbättra den innan du ansöker om ett lån. Bästa om du har många förfrågningar är att undvika att upplysningar tas under en 12-månaders period. De försvinner nämligen efter ett år. Du kan även: 

  • Se över din ekonomi och se vilka kostnader du kan eliminera 

  • Betala av så många skulder som möjligt eller samla dina lån till ett 

Läs även: Så får du koll på ekonomin 

Ansök om lån med många förfrågningar tillsammans med medsökande

Du kan öka dina chanser att ansöka om ett lån trots många förfrågningar med en medsökande. Det visar långivaren att ni är två stycken som ansvarar för att lånet blir återbetalat. En medsökande är oftast en familjemedlem, partner eller när och kär, viktigt här är att den som går in som din medsökande kan lita på din förmåga att hålla dig till återbetalningsplanen, men även att du kan få hjälp skulle du mot förmodan bli av med jobbet. 

Fler i samma kategori

Se alla
Par som håller varandra i hand
Privatlån Medsökande på lån - därför ökar dina chanser
Att ha en medsökande på lånet innebär att ni är två personer som ansöker och ansvarar om lånet tillsammans.
Man som sitter vid sin dator på ett fik.
Privatlån Svårt att få lån? Så ska du göra
Svårt att få lån och överväger snabblån? Läs varför vi avråder det!
Bro mellan två höghus
Privatlån Lån med hög beviljandegrad – vad är det?
Lån med hög belåningsgrad, är det något att hänga i granen?