Vad innebär en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning får du om du låter bli att betala en räkning som du fått, eller om du inte betalat en skuld. Det är många som tror att det är Kronofogdemyndigheten som ger dig en betalningsanmärkning men i själva verket är det den (det företag) som du är skyldig pengar som ansöker om betalningsföreläggande. Detta sker hos Kronofogdemyndigheten.

Varför betalningsanmärkning och hur går det till?

Då du fått en betalningsanmärkning blir detta en indikation på att du misskött din ekonomi. Det kan göra att det blir svårt att få lån men även att du kan få problem med att betala hyran exempelvis på en lägenhet eller att köpa något på avbetalning.
De flesta fordringsägare (den som du har skuld till) brukar skicka en påminnelse innan det sker ett betalningsföreläggande. Det betyder att du oftast blir ”varnad” innan ärendet går över till Kronofogdemyndigheten.

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?

För att ta reda på om du har en betalningsanmärkning kan du ta kontakt med ett kreditupplysningsföretag. De kan ge dig den informationen. Det kan du göra också om du vet att du har en betalningsanmärkning sedan tidigare och vill veta hur lång tid det är kvar innan den preskriberas. Det är obetydligt vilket av kreditupplysningsföretagen du kontaktar då samtliga har samma uppgifter.

Hur länge finns en betalningsanmärkning?

Om du som privatperson får en betalningsanmärkning finns den kvar i tre år. För en företagare ligger anmärkningen kvar i fem år. Skulden måste dock vara betald för att betalningsanmärkningen ska försvinna.

Undvik att få betalningsanmärkningar

För att undvika att få en betalningsanmärkning är det viktigt att betala räkningarna och fakturorna i god tid. Försök att ha koll på dina räkningar/utgifter exempelvis om du ska åka bort en längre tid. Om du vet med dig att du kommer bli sen med räkningarna, be någon annan sköta det åt dig.

Ett annat alternativ är att kommunicera med fordringsägaren (företaget). Om du ringer eller skickar ett mail och förklarar din situation brukar de flesta vara tillmötesgående och du kan få uppskov ett par dagar.

Om du har fått en stor räkning som blir för tuff för din ekonomi, fråga om det finns möjlighet att betala i två eller flera omgångar. Om du har fått en betalningsanmärkning som du anser är felaktig är det också viktigt att du överklagar, antingen via Kronofogdemyndigheten eller inkassoföretaget.

Betalningsföreläggande – inte samma som betalningsanmärkning

Fordringsägaren skickar ett betalningsföreläggande till Kronofogden för att du ska få ett krav att betala din skuld. När du får brevet finns det uppgifter om vem som kräver pengar och hur stor skuld du har. Därefter kan du göra invändningar mot kravet, under en viss tidsperiod. Om du inte gör någon invändning registreras ärendet och leder sedan oftast till en betalningsanmärkning.

Hitta lånet med lägst ränta

250 000 kr
2 291 kr
  • Fler än 30 långivare
  • 1 kreditupplysning
Ränteexempel:

Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6,65% (start-/aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6,68%, tot. belopp 246 915:-, kostnad 2 058:-/mån (120 avbet.). Räntor 2020-01-17

Individuell ränta 2,95–29,90 % (effektiv ränta 2,99–34,36 %). Återbet. tid 1-20 år.

Artiklar om lån

Om lån

Framgångsrika företagare som började med ett litet lån

Vi har alla hört talas om dem. De där affärsmännen- och kvinnorna som lyckats ta sig till toppen genom hårt arbete, företagsamhet och ett ynka lån. Erik Selin, Susanne Najafi och Ida Backlund – vad har de gemensamt? Jo, de har alla vid ett tillfälle lånat pengar som resulterade i multimiljonföretag.

Om lån

Ta lån som ensamstående

Är det svårare att få lån som ensamstående? Ja, tyvärr är det oftast det eftersom risken för banken blir större än om man vore två. Här är tips på vad du kan göra för att förbättra dina chanser till lån.

Om lån

Ta lån med minusränta

Få betalt för att låna pengar? Det låter för bra för att vara sant och ja, tyvärr så används begreppet ”minusränta” bara vid inlåning. Lär dig hur den negativa räntan påverkar dig!

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar